Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ped_prak_5_k_brosh_2011-61.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Рівненський державний гуманітарний університет

Фізико-технологічний факультет

Кафедра професійної педагогіки і трудової підготовки

педагогічна практика

студентів V КУРСУ

напрям підготовки 7.01010301, 8.01010301

«Технологічна освіта»

(за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи)

Методичний посібник

Видання 2-е, перероблене

і доповнене

Рівне – 2011

УДК

ББК:

П 24

Друкується за рішенням Науково-методичної ради Рівненського державного гуманітарного університету (протокол № від 2011 р.).

П 24 Педагогічна практика студентів V курсу. Напрям підготовки 7.01010301, 8.01010301 «Технологічна освіта» (за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи). Методичний посібник. /Автори-укладачі: М.С. Янцур, Ю.В. Фещук, І.Л. Семещук, О.Д. Літковець, Н.В. Симонович,. – 2-е вид., перероб. і доп. – Рівне: РДГУ, 2011. – 108 с.

Автори-укладачі: М.С. Янцур, канд. пед. наук, професор, завідувач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ;

Ю.В. Фещук, канд. пед. наук, доцент кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ;

І.Л. Семещук, канд. пед. наук., доцент кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ;

О.Д. Літковець, старший викладач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ;

Н.В. Симонович, викладач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ.

Рецензенти: В.І. Тищук, канд. пед. наук, професор РДГУ;

В.В. Стешенко, доктор пед. наук, професор, Славянський ДПУ.

Відповідальний редактор М.С. Янцур, канд. пед. наук, професор, завідувач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ.

Методичний посібник призначений для студентів-практикантів, методистів і вчителів трудового навчання (професійного, профільного навчання), креслення загальноосвітніх навчальних закладів, викладачів загальнотехнічних і спеціальних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів, керівників гуртків технічної чи прикладної творчості, класних керівників на період проведення педагогічної практики в загальноосвітніх навчальних закладах, міжшкільних навчально-виробничих комбінатах (МНВК), професійно-технічних навчальних закладах (ПТНЗ).

Методичний посібник з педагогічної практики студентів напряму підготовки 7.01010301, 8.01010301 «Технологічна освіта» схвалений та рекомендований до друку кафедрою професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ (протокол № 3 від 18. 10. 2011 р.).

ББК 74. 580. 26 р

© Янцур М.С., Фещук Ю.В.,

Літковець О.Д., 2008

© Янцур М.С., Фещук Ю.В.,

Семещук І.Л., Літковець О.Д., 2011

Вступ

Педагогічна практика студентів розглядається у Рівненському державному гуманітарному університеті як невід'ємна складова частина підготовки спеціалістів, яка є ланкою зв'язку між теоретичним навчанням студентів та їх наступною самостійною роботою в школі. Вона проводиться за розробленою ВНЗ програмою практики, яка будується на основі "Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України", затвердженого наказом Міністерства освіти України від 8 квітня 1993 р., № 93.

Згідно з навчальним планом студенти напряму підготовки 7.01010301, 8.01010301 «Технологічна освіта (технічна праця)» спеціалізація - підприємницька діяльність», «Технологічна освіта (технічна праця)» спеціалізація – інформатика», «Технологічна освіта (обслуговуюча праця)» спеціалізація - підприємницька діяльність», «Технологічна освіта (обслуговуюча праця)» спеціалізація – інформатика» - проходять педагогічну практику в 8-11-х класах загальноосвітніх навчальних закладів, МНВК або в професійно-технічних навчальних закладах (ПТНЗ) відповідних спеціальностей (технічна праця ― деревообробка, металообробка, електротехніка та ін.; обслуговуюча праця ― швейна справа, кулінарія та ін.).

Згідно кваліфікаційної характеристики спеціаліст повинен мати високий рівень професійної підготовки, вміння на практиці реалізовувати принципи наукової організації праці, володіти сучасними методами організації навчальної діяльності учнів на заняттях з трудового (професійного, профільного) навчання, загальнотехнічних і спеціальних дисциплін, креслення (в ЗНЗ), гурткової роботи в загальноосвітніх навчальних закладах чи ПТНЗ України.

Мета педагогічної практики.

Використовувати і вдосконалювати в навчально-виховній роботі старшої школи чи ПТНЗ теоретичні знання і практичні уміння, які отримані за час навчання і педпрактики на IV курсі.

Навчити студентів самостійно виконувати функції класного керівника 10-11-х класів чи групах ПТНЗ, вести індивідуальну роботу з учнями і батьками, проводити позакласні заходи.

Розвивати у студентів повагу і любов до педагогічної професії, формувати здібності і потребу до постійного вдосконалення свого загальноосвітнього рівня, педагогічних знань і вмінь, творчих здібностей.

Для успішного проходження педагогічної практики студент має знати:

    • вимоги програми до знань, умінь і навичок учнів стосовно кожного предмета (за класами чи курсами);

    • зміст, структуру і понятійний апарат підручників;

    • зміст, структуру і методику уроків (занять) різних типів;

    • норми і критерії оцінювання знань, умінь та навичок учнів з кожного предмета;

    • вимоги та методику проведення виховних заходів.

Завдання педпрактики

Завершення процесу формування моральної і професійної готовності студентів до роботи в ЗОНЗ чи ПТНЗ.

Вдосконалення досвіду самостійної роботи студента в якості вчителя-предметника і класного керівника, керівника гуртка технічної творчості.

Формування у студента самостійного системного підходу до педагогічної діяльності, її аналізу і дослідження.

Оволодіння методами поглибленого психологічного вивчення особистості старшокласника (учня ПТНЗ), його професійної спрямованості, рівня самостійності і стимулювання його подальшого розвитку та психологічного вивчення колективу учнів.

Вдосконалення методики роботи з батьками учнів, досвіду дослідно-експериментальної, наукової роботи.

Проходження педагогічної практики дає змогу оволодіти студентам на базі отриманих у ВНЗ знань, умінь та навичок сучасними методами ведення занять з трудового (професійного, профільного) навчання, загальнотехнічних і спеціальних дисциплін, креслення (в ЗНЗ), основ підприємницької діяльності (економіки), інформатики, а також гурткової роботи, під час конкретної роботи в реальних умовах.

Педагогічна практика в цілому має сприяти залученню студентів до виконання різних видів діяльності вчителя:

      • навчальної ― проведення уроків (занять), позакласних заходів;

      • виховної ― робота з учнями у класі (групі), виконання функцій класного керівника;

      • дослідницької (вивчення позитивних і негативних сторін навчально-виховного процесу, аналіз засвоєння навчального матеріалу учнями, вивчення психологічних якостей учнів, професійних намірів учнів, проведення дослідження з теми курсової, дипломної (магістерської) роботи;

      • методичної ― виступи на методоб’єднаннях вчителів, розробка й оформлення наочних посібників і дидактичних матеріалів; вивчення та узагальнення досвіду вчителів;

      • громадської ― пропаганда педагогічних знань.

Отже, педагогічна практика повинна мати комплексний характер: студент виконує всі види роботи і функції професійної та громадської діяльності вчителя (викладача) і класного керівника.

До початку педагогічної навчально-виховної практики студент має оволодіти такими загальнодидактичними вміннями:

    • спостерігати уроки вчителів, своїх колег; робити їх психолого-педагогічний аналіз;

    • опрацьовувати урок (заняття) з відповідним змістом та дидактичною структурою;

    • обґрунтовувати використані методи, прийоми, форми і засоби навчання;

    • максимально реалізовувати виховні можливості уроку (заняття), забезпечувати їх розвивальний характер;

    • упорядковувати завдання та вправи на уроці (занятті) з урахуванням дидактичного принципу поступового нарощування труднощів;

    • створювати логічні зв’язки між етапами (компонентами) уроку (заняття);

    • раціонально розподіляти час на уроці (занятті);

    • методично правильно наповнювати змістом кожний етап уроку (заняття) відповідно до характеру (природи) матеріалу, який вивчається, мети і завдань навчання, рівня оволодіння знаннями, вміннями та навичками;

    • застосовувати під час вивчення нового матеріалу проблемний підхід, проблемно-пізнавальні завдання, проблемні ситуації, інформаційні та інтерактивні технології на всіх етапах уроку (заняття);

    • цілеспрямовано розвивати пізнавальні та професійні інтереси учнів;

    • забезпечувати повторення матеріалу з метою систематизації знань, умінь та навичок учнів;

    • творчо використовувати матеріали підручників та навчальних посібників;

    • виготовляти наочні посібники, дидактичні матеріали й правильно застосовувати їх на уроках (заняттях);

    • вдало користуватись сучасними ТЗН;

    • доцільно планувати систему уроків (занять) за темою;

    • перевіряти учнівські зошити, виправляти помилки, аналізувати;

    • оцінювати знання, вміння та навички учнів;

    • проводити дослідження, пов’язані з написанням курсових (дипломних) робіт;

    • складати бібліографію до теми (тем), розділів програм.

Базою проходження педагогічної практики є загальноосвітні навчальні заклади, міжшкільні навчально-виробничі комбінати (МНВК), професійно-технічні навчальні заклади (ПТНЗ).

Згідно навчального плану, тривалість проходження педагогічної практики студентами розрахована:

для спеціалістів - на 6 тижнів, що вміщує в собі 9 кредитів ЕСТS і відповідно має три модуля. Перший модуль „Початковий період”, тривалість – 1-ий тиждень, містить 6 частин, завершується проміжним контролем у вигляді складання індивідуального плану студента-практиканта, календарно-тематичних планів та конспектів занять з предметів. Другий модуль „Основний період” – 2, 3, 4, 5-ий тижні, містить 9 частин, проміжний контроль – відвідування та аналіз занять студента методистами, подання чорнового варіанту курсової роботи. Третій модуль „Заключний період” – 6-ий тиждень, містить 1 частину, завершується контролем у вигляді звітної документації, підсумкової конференції та диференційованим заліком (див. додаток 1);

для магістрів - на 4 тижні, що вміщує в собі 6 кредитів ЕСТS і відповідно має три модуля. Перший модуль „Початковий період”, тривалість – 1-ий тиждень, містить 6 частин, завершується проміжним контролем у вигляді складання індивідуального плану студента-практиканта, календарно-тематичних планів та конспектів занять з предметів. Другий модуль „Основний період” – 2, 3-ий тижні, містить 9 частин, проміжний контроль – відвідування та аналіз занять студента методистами, подання чорнового варіанту курсової роботи. Третій модуль „Заключний період” – 4-ий тиждень, містить 1 частину, завершується контролем у вигляді звітної документації, підсумкової конференції та диференційованим заліком (див. додаток 1).

Педагогічна практика має повне навчально-методичне забезпечення, яке подане як у вигляді навчальних і методичних посібників [1;3;4;5;6;7;8;9 та ін.], так і на електронних носіях: тексти лекцій на CD ROM, методичні розробки занять та інше.

Об’єктами контролю при рейтинговій системі оцінки дій студентів слід вважати:

  • систематичність відвідування школи (МНВК, ПТНЗ) студентом, в якій він проходить практику, а також консультацій в методистів та наукового керівника курсової роботи;

  • вчасність і якість проведення занять, оформлення документації згідно переліку;

  • виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань (розробка і оформлення методичної розробки, розробка і виготовлення наочності, вивчення індивідуальних психологічних особливостей класу (групи) та складання психолого-педагогічної характеристики, написання курсової, проведення експерименту, анкетування учнів з метою профорієнтації та ін.);

    • активність, творчість, ініціативність та самостійність студента під час проходження практики.

І. Завдання студенту–практиканту

(спеціаліст, денна форма навчання)

Студент-практикант виконує завдання, визначені програмою практики під керівництвом і з допомогою методистів, вчителів та класного керівника відповідно до навчально-методичної карти. Тривалість робочого часу студентів складає 54 академічні години на тиждень незалежно від віку студентів при проходженні педпрактики, не пов’язаної із виконанням виробничої (фізичної) праці. З них 36 год. відводиться на роботу в навчальному закладі, що відображається в журналі практики, і 18 год. на самостійну роботу з підготовки студента до занять. Кожен студент-практикант має бути в школі (МНВК, ПТНЗ) щодня протягом 6 годин. У цей час він повинен відвідувати уроки (заняття) і виховні заходи, працювати з учнями, консультуватися із вчителями, проводити роботу з батьками, вивчати різноманітну документацію, досліджувати питання психолого-педагогічного та методичного спрямування, проводити уроки (заняття), позакласну роботу (гурткові заняття), профорієнтаційну роботу з учнями, виконувати обов’язки класного керівника в закріпленому класі (групі), проводити виховну роботу згідно плану класного керівника, відвідувати педради та засідання методичної комісії школи (МНВК, ПТНЗ) з трудового навчання, професійного навчання, профільного навчання, креслення в ЗНЗ, загальнотехнічних і спеціальних дисциплін в ПТНЗ та ОПД (економіки) або інформатики. За час проходження практики студент веде щоденник, де відображає всі види робіт згідно завдань.

За період проходження педпрактики студент–практикант зобов'язаний виконати наступні завдання:

  1. скласти індивідуальний план та графік роботи на період педагогічної практики (І тиждень) (див. додатки 2,3);

  2. відвідати і виконати аналіз занять з трудового навчання в 8–9 класах, профільного (професійного) навчання в 10-11 класах, загально-технічних і спеціальних дисциплін в групах ПТНЗ (не менше 6), креслення (не менше 2), ОПД (економіки) або інформатики (не менше 3), гурткових занять (не менше 2), виховних заходів (не менше 3) вчителів (викладачів) і класних керівників та студентів практикантів;

  3. розробити і відповідним чином оформити календарно-тематичні (перспективно-тематичні) плани занять з трудового навчання в 8–9 класах, профільного (професійного) навчання в 10-11 класах, креслення в ЗНЗ, загальнотехнічних і спеціальних дисциплін в ПТНЗ, ОПД (економіки) або інформатики, гуртків в закріплених класах на період практики (І тиждень);

  4. розробити і відповідним чином оформити плани-конспекти занять з трудового навчання в 8–9 класах, профільного (професійного) навчання в 10-11 класах, креслення в ЗНЗ, загальнотехнічних і спеціальних дисциплін в ПТНЗ, ОПД (економіки) або інформатики, гуртків в закріплених класах на період практики;

  5. провести заняття з трудового навчання в 8–9 класах (1 пробне + 4 залікові заняття), профільного (професійного) навчання в 10-11 класах (1 пробне + 4 залікові заняття), зі спеціальної дисципліни (спецтехнології) в ПТНЗ (1 пробне + 4 залікові заняття), загальнотехнічних дисциплін - матеріалознавства (1 пробне + 4 залікові заняття) та креслення (1 пробне + 2 залікові заняття) в ПТНЗ, креслення (в ЗНЗ) (1 пробне + 2 залікові заняття), ОПД (економіки) або інформатики (1 пробне + 4 залікові заняття), гурткові заняття (2 залікові заняття) зі спеціальності в закріплених класах на період практики, позакласні заходи (по одному заліковому заходу з першої та другої спеціальностей);

  6. скласти плани-розробки виховних заходів та провести їх у закріпленому класі (групі) (не менше 4);

  7. виконати методичну розробку до занять з трудового навчання в 8–9 класах, профільного (професійного) навчання в 10-11 класах, загальнотехнічних і спеціальних дисциплін в групах ПТНЗ і використати її під час проведення залікових занять (тестова контрольна робота, набір карток, активні, змагальні, інтерактивні та інформаційні методи тощо);

  8. виготовити наочні посібники, макети, моделі, навчальне обладнання тощо для школи (МНВК або ПТНЗ) або навчальних майстерень, кабінетів;

  9. провести два залікові позакласні заходи зі спеціальності (один з них – профорієнтаційної спрямованості на професію вчителя трудового навчання (технологій і креслення);

10)оволодіти методами психолого-педагогічного дослідження класу (групи) та скласти на нього психолого-педагогічну характеристику;

11)розробити і виготовити практичний виріб для виставки на підсумкову конференцію з педпрактики (розробка конструкції виробу ― креслення, технологічної послідовності виготовлення виробу ― технологічні та інструкційні картки і сам виріб);

12)провести та описати результати педагогічного експерименту з теми курсової роботи та підготувати її чорновий варіант;

13)проводити профорієнтаційну роботу з учнями, провести анкетування учнів 10-11 класів чи ПТНЗ з метою профорієнтації;

14)скласти звіт про педагогічну практику за відповідною схемою (див. додаток 28).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]