Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
petro_mogila.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
648.7 Кб
Скачать

Глибоцька районна бібліотека сектор краєзнавства та народознавства Петро Могила

Митрополит Київський,

Галицький і всієї Русі

(Урок духовності до 145-ї річниці від Дня народження фундатора культури, духовності, освіти в Україні 10.01.1597- 1 січня 1647 рр.)

Глибока 2012

Підготовила:

Кузик Н.В.

бібліотекар Глибоцької ЦРБ

сектор краєзнавства та

народознавства

  • Житецький П. Петр Могила // Энциклопедический словарь Ф. А. Брокгауза и И. А. Эфрона, — СПб., 1898. — Полутом 46. (рос.)

  • Жуковський А. Петро Могила й питання єдности церков. — Париж, 1969 (перевидання: Київ, 1997). (рос.

Латинкою

  • Jobert A. De Luther a Mohila. La Pologne dans la crise de la Chretientć. 1517 — 1648. — Paris, 1974. (фр.)

  • Koropecky R. The Kiev Mohyla Collegium and Seventeenth Century Polish Literary Contracts: a polish translation of Henry Montagu's Manchester al Mondo // The Kiev Mohyla Academy. Harvard Ukrainian Studies. — Cambridge, 1984. (англ.)

  • Shevchenko I. The Many Worlds of Peter Mohyla // Harvard. — The Kiev Mohyla Academy. Ukrainian Studies. — Cambridge, 1984. (англ.)

  • Sinopsis. — Kiev, 1681; Facsimile, mit einer Einleitung von Hans Rothe. — Koln; Wien, 1983. (нім.)

  • Sysin F. Peter Mohyla and the Kiev Academy in Recent Western Works: Divirgent view on seventeenth century Ukrainian culture // The Kiev Mohyla Academy Harvard. Ukrainian Studies. — Cambridge, 1984. (англ.)

  • Winter E. Russland und des Papstum. — Berlin, 1960. — T. 1. (нім.)

Література Кирилицею

  • Історія України в особах: IX–XVIII ст. К.:Видавництво «Україна», 1993, 396 с.

  • Білодід О. Загадка Петра Могили // Київська Старовина. — 1993. — № 3.

  • Бобынэ Г. О. Гуманизм в философии и общественной мысли Молдавии в XVII — начале XVIII веков. — Кишинев, 1988.(рос.)

  • Возняк М. С. Історія української літератури: У 2 кн. — Львів, 1992.

  • Галант И. В. Киевский митрополит Петр Могила и его отношение к євреям // Киевская Старина. — 1905. — Ч. 24. — Т. 89. (рос.)

  • Головащенко С. І. Образ Христа в богословсько-катехітичній, літургійній та моралістичній творчості митрополита Київського Петра Могили // Образ Христа в українській культурі. — К., 2001.

  • Голубев С. Т. Киевский митрополит Петр Могила и его сподвижники (Опыт ист. исследования). — Т. 1. — Киев, 1883, Т. 2. — Киев, 1898. (рос.)

  • Голубев С. Лифос — полемическое сочинение, вышедшее из Киево-Печерской типографии в 1644 году // АЮЗР. — 1893. — Ч. 1. — Т. 9. (рос.)

  • Грушевський М. Історія української літератури. — Київ, 1995. — Т. 6.

  • Жиленко І. Історія знайдення мощей святого рівноапостольного князя Володимира святителем Петром Могилою за різними джерелами // Жиленко І. В. Синопсис Київський. Лаврський альманах . — Київ, — 2002.

Петро Могила був вихідцем з давнього молдавського боярського роду.[1 1] Він народився 31 грудня 1596 року в сім'ї валаського і молдавського господаря Симеона Могили та семигородської княжни Маргарет. В 1607 році внаслідок боротьби за владу батько хлопця загинув. Після смерті Симеона Могили та після захоплення в 1612 році Кантемиром Мурзою молдавсько-валахійських володінь, княжна Маргарет разом з сином мусили покинути Молдавію та переїхати на українські землі Речі Посполитої, де їх прийняли родичі — князі Стефан Потоцький, Самуїл Корецький та Михайло Вишневецький.

Освіта

Молодий Могила брав участь у переможній Хотинській битві 1621 року проти мусульманських завойовників.

Початкову освіту Петро Могила здобув у Львівській братській школі, організованій в 1586 році для захисту та збереження православної віри. Сімейство Могил дотримувалося православ'я і мало тісні зв'язки з Львівським братством, постійно допомагаючи йому коштами та послугами у будівництві. Львів був неподалік від тодішніх молдавсько-валахійських володінь і Львівське братство, відчуваючи потребу в коштах, часто зверталося до одновірних молдавських господарів з проханнями про матеріальну допомогу.

Подальшу освіту Петро Могила здобував у європейських університетах. Спочатку він здобув освіту в Польській академії в Замості, а згодом вчився у різних навчальних закладах Голландії та в Парижі.

Петро Могила вільно володів грецькою та латинською мовами і досить швидко опанував богословську науку. Після повернення до Речі Посполитої він пішов на військову службу, брав участь у Цецорській битві 1620 року та Хотинській битві 1621 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]