Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oznayomcha_praktika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
177.66 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Національний університет «Острозька академія» Кафедра психолого-педагогічних дисциплін

6.040001 Психологія

Робоча програма з психологічної (ознайомчої) практики студентів

3 Курсу спеціальності «Психологія»

Спеціальність: 6.040001 Психологія

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Кваліфікація: психолог

Програму розробила:

доцент, к.психол.н. О.В. Матласевич

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри психолого-педагогічних дисциплін

протокол № ___ від ______________ 2010 року

Завідувач кафедри: доцент, к.психол.н.

__________ М.А. Шугай

Острог, 2010 вступ

Суть вищої освіти полягає не тільки у теоретичній підготовці спеціалістів певної галузі, а й у набутті студентами практичних навичок, вмінь аналізувати процеси і явища, основ самоосвіти, незалежно від того, в якій галузі вони будуть працювати - в сфері науки, виробництва чи управління. Крім того, за час навчання студент має опанувати елементи дослідницької та практичної діяльності. В зв’язку з цим на вищі навчальні заклади покладається завдання формування наукового світогляду майбутніх фахівців та вміння використовувати свої знання на практиці.

Вирішенню цих завдань сприяє психологічна практика (ознайомча та виробнича), яка включена до навчальних планів підготовки фахівців за спеціальністю "Психологія” на ІІІ - IV році навчання в Національному університеті "Острозька академія".

Ознайомча практика проводиться з метою ознайомлення з профілем і особливостями обраної спеціальності в умовах максимально наближених до реальної професійної діяльності і стає початковою ланкою практичного засвоєння професії психолога.

Загальні положення

Практика студентів є невід'ємною складовою частиною процесу підготовки спеціалістів у вищих навчальних закладах і проводиться на відповідних базах. Навчальна (ознайомча) та виробнича (психологічна) види практик студентів ІІІ - IV курсів спеціальності "Психологія" є складовою частиною навчального процесу підготовки фахівців-психологів кваліфікаційного рівня бакалавр.

Практика проводиться відповідно до навчальних планів спеціальності 6.040100 "ПСИХОЛОГІЯ" і "Постанови про навчальні виробничі практики студентів вищих навчальних закладів кваліфікаційних рівнів бакалавр, магістр".

Практика студентів передбачає безперервність та послідовність її проведення при одержанні потрібного достатнього обсягу практичних знань і умінь відповідно до кваліфікаційного рівня.

Навчально-методичне керівництво практикою здійснює випускаюча кафедра - кафедра психолого-педагогічних дисциплін. Керівниками практики від кафедри розроблена робоча програма проходження практики. Згідно з програмою практики складається робочий план проходження практики для кожного студента, здійснюється контроль за ходом практики та перевірка якості виконаної роботи.

Студенти-практиканти працюють за індивідуальними графіками, ведуть щоденник практики, готують відповідні звітні документи та захищають їх на підсумковій конференції.

Психологічна практика студентів-психологів ІІІ - IV року навчання сприяє поглибленню та закріпленню теоретичних знань з усіх дисциплін навчального плану, є заключною ланкою практичної підготовки фахівців-бакалаврів. Завдяки їй відбувається забезпечення практичного пізнання студентами закономірностей професійної діяльності.

Ознайомча практика передбачає ознайомлення на практиці з функціонуванням психологічної служби в системі освіти, в галузі спорту, сім’ї та молоді, з діяльністю практичного психолога у медичній сфері, у сфері економіки, юриспруденції, у соціальній сфері та поглиблення теоретичних знань студентів про їх роботу, структуру, функції.

Для успішної реалізації вищезазначеної мети у процесі проходження практики студенти повинні:

  • детально ознайомитися зі структурою, функціями та принципами роботи психологічних служб та кабінетів;

  • ознайомитися з особливостями планування та здійснення професійної діяльності психолога на підприємствах, в громадських і освітніх закладах;

  • окреслити коло конкретних професійних завдань та проблем, що вирішує психолог у своїй діяльності;

  • ознайомитися з діагностичним інструментарієм, способами корекційного впливу на особистість та колектив, методами розвиваючої та психопрофілактичної роботи та іншими засобами професійної діяльності психолога;

  • ознайомитися з матеріально-технічним забезпеченням кабінету психолога;

  • скласти підсумковий звіт про проходження психологічної (ознайомчої, виробничої) практики, оформити його та подати на кафедру не пізніше вказаних керівниками практики термінів.

У процесі проходження практики у студентів закріплюється стійкий інтерес до обраної професії, виховується потреба у самоосвіті, самоконтролі, самоаналізі, поглиблюються знання у процесі їх практичного використання. Студенти свідомо застосовують теоретичні знання, отримані за період навчання, у практичній діяльності, вчаться об'єктивно оцінювати свою професійну діяльність.

Установами, які передбачені як бази практики, визначаються психологічні служби в системі освіти, центри психологічної допомоги у соціальній сфері (сім’ї та молоді, служб зайнятості), у медичній сфері (психоневрологічні диспансери), у сфері юриспруденції (психологічні кабінети органів внутрішній справ).

Термін проходження ознайомчої практики - 2 тижні VІІІ триместру згідно календарного плану.

Тривалість роботи студентів-практикантів - 6 годин щоденно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]