Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ФІЛОСОФІЯ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

80.А.Камю «Міф про сізіфа»

Твір А.Камю «Міф про сізіфа» – це історія ідеї бунту проти несправедливості людської долі. У ньому розглядаються питання про допустимість самогубства, та про виправданість вбивства. Есе складається з чотирьох глав і додатка.

У своїй роботі автор розглядає людину в аспекті абсурду, і намагається дати відповідь на питання цінності життя, спираючись на давню літературу.

Камю робить висновок, що Сізіф абсурдний, але щасливий, бо має мету в житті. Безглузда робота представляється, як метафора сучасного життя.

Почуття абсурду, з’являється в результаті його усвідомлення. Це дозволяє переоцінити долю і стати вільним.

Спробою втечі від абсурду постає самогубство та філософське самогубство. Філософські пошуки абсолюту, на думку Камю, є лише примиренням людини з безглуздістю страждання. Справжній філософський бунт є метафізичним, а не соціальним. Людина протестує проти свого рабського світогляду, і стає творцем свого життя, вільної думки.

Як на мене, думки Камю є дуже цікавими. Вони проповідують життя. Сенс життя і вирішення проблеми свободи, Камю знаходить у мистецтві.

81.Грушевський «Хто такі українці і чого вони хочуть?»

«Хто такі українці й чого вони хочуть?» — так називалася брошура, видана Михайлом Грушевським 1917 року. Він намагався пояснити прагнення тогочасного українського руху до створення власної держави. Він характеризує значення автономії для майбутньої української держави, та вказує на шляхи, що ведуть до цього.

Грушевський каже, що українець – кожен хто хоче йти спільно зі своїм народом, працювати для його добра, боротися за свободу і кращу долю. Влада має бути "з вибору народного". Виборче право: загальне, рівне, пряме і таємне. Бажаний устрій - демократична республіка. Головний парламент республіки й уряд повинні управляти справами, якими не вийде на місцях.

Грушевський описує, якого добробуту хочуть українці: Справедливе вирішення земельного питання. Охорона праці трудящих (8год роб день, недільний відпочинок, пенсії). Єдиний податок від прибутку (більший прибуток - більший податок).

Даний твір, на мою думку, є актуальним і на момент сьогодення. Історія повторюється, тому ми маємо можливість знайти відповіді на свої повсякденні питання, в авторів минулого. Особливості протікання певних соціальних подій, характерних для нашого народу є незмінними. Безперечно, ознайомлення з даним твором сприяє демократизації думки мислячого читача.