Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

6.2.5. Коригування вартості майна на величину залишкової вартості

Якщо вартість предмету лізингу неповністю амортизу­ється за термін дії лізингової угоди, то після закінчення договору лізингу це майно має залишкову вартість С0. Ця залишкова вар­тість є майбутньою величиною, що буде отримана через п пері­одів часу. В зв'язку з тим, що, обчислюючи розмір лізингових платежів, ми оперуємо з вартістю майна, приведеною до початкового моменту часу, то величину С0 необхідно спочатку привес­ти (дисконтувати) до теперішнього часу за методикою складних процентів.

Тоді формула розрахунку лізингових платежів набуде такого вигляду:

(6.13)

Зрозуміло, що найпоширеніша формула (6.8) фактично є час­тинним випадком рівняння (6.13), оскільки при С0 = 0, ці вирази: є тотожними.

6.2.6. Виплати лізингових платежів на початку періоду

Дотепер ми розглядали ситуацію, коли платежі здійсню­ють наприкінці періоду. Подивимось як зміниться схема пога­шення боргу у разі виплат на початку відповідних періодів.

За методом фінансових рент лізингові платежі на початку пе­ріодів описують за допомогою рент пренумерандо, а не рент постнумерандо (звичайних рент).

Нагадаємо, що рівняння (6.8) для оцінки розміру лізингових платежів, що здійснюють наприкінці періодів, отримане на осно­ві рівняння для рент постнумерандо (розглядалося у попередній темі). Якщо в останньому врахувати властивість даного рівняння, то у разі виплат на початку періоду можна записати наступне рівняння:

(6.14)

З рівняння (6.14) видно, що при сплаті лізингових платежів на початку періоду, їх розмір стає меншим у порівнянні з платежами наприкінці періоду в (1 + r) разів. Це є абсолютно логічним, адже з економічної точки зору лізингові платежі зменшуються, тому що борг повертається раніше.

Розглянуті вище окремі випадки лізингових платежів за мето­дикою фінансових рент, що описуються рівняннями (6.8) — (6.14) — це далеко не повний перелік існуючих схем погашення боргу за договором лізингу. Реальний договір лізингу може пе­редбачати набагато більше додаткових фінансових умов, що знайде своє відображення й у відповідних схемах погашення бор­гу. Не намагаючись описати всі можливі схеми, коротко зупини­мось на їхніх загальних рисах. У більшості випадків, всі графіки розрахунку лізингових платежів, що отримані за методикою фі­нансових рент, об'єднує кілька властивостей, основні з яких — рівність розміру лізингових платежів по періодах, поступове зменшення від періоду до періоду розміру лізингової винагороди та збільшення обсягів відшкодування вартості майна.

Зазначимо, що окрім фінансових схем розрахунків за догово­рами лізингу, методику фінансових рент, що описується рівнян­нями (6.8) — (6.14), застосовують при плануванні майже всіх видів фінансово-кредитних розрахунків, в яких умовами договору передбачено погашення боргу шляхом періодичних виплат, зок­рема - схем споживчого та іпотечного кредитування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]