Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Тема 6 оцінка та планування схем фінансово-кредитних розрахунків

6.1. Застосування теорії рент у плануванні схем фінансово-кредитних розрахунків

Якщо фінансова операція передбачає не відокремлений (одноразовий) платіж, а певну послідовність платежів у часі, то для планування схеми таких розрахунків доцільно скористатися теорією фінансових рент.

Теорія фінансових рент — сучасна фінансова теорія, яка з'явилася порівняно недавно. Однак, можна стверджувати, що саме поява мето­дології математичного дисконтування потоків платежів, значно роз­ширило межі та можливості кількісного фінансового аналізу, зокрема дозволивши точніше враховувати вартість фінансових потоків у часі.

Основні види фінансових рент та обчислення їх вартісних ха­рактеристик було наведено в попередньому розділі. Тепер, на підґрунті розглянутого вище фінансово-математичного апарату, доцільно розглянути існуючі у практиці схеми фінансово-кредитних розрахунків.

Зазначимо, що фінансові обчислення щодо потоків платежів мають суто прикладний характер, визначаючи конкретні фінан­сові схеми розрахунків. Насамперед, у вигляді фінансових рент представляють різноманітні кредитні операції та відповідні схеми погашення заборгованостей.

Сучасні економічні відносини передбачають, що пере­важна більшість суб'єктів господарювання для свого розвитку засто­совують ті чи інші варіанти кредитування. Оптимізацію кредитних розрахунків, що полягає у пошуку зручних схем кредитних ви­плат, провадять на підґрунті аналізу відповідних потоків платежів.

Розглянемо основні умови кредитування, які аналізують у теорії фінансових рент:

  • термін кредиту (позики);

  • метод (схема) погашення основної суми боргу та процентів;

  • рівень процентів за кредитом та метод нарахування про­центів;

  • додаткові умови (пільговий період, можливості достроко­вого погашення, пролонгації, реструктуризації тощо).

Зрозуміло, що фінансове навантаження щодо обслуговування боргу залежатиме від розміру та періодичності виплат, розміру першої виплати, принципів нарахування процентів на суму боргу та багатьох інших чинників.

Визначення оптимальних умов кредитних розрахунків перед­бачає опис кредитних виплат у вигляді певного потоку платежів з подальшою оцінкою його вартісних характеристик. Причому, за­лежно від розподілу платежів у часі, буде відкориговано й інші параметри кредитної угоди. Таким чином, за допомогою операції математичного дисконтування можна знайти такий потік плате­жів, що забезпечуватиме оптимальне (прийнятне) фінансове на­вантаження для боржника відповідно до його виробничих циклів, оборотності коштів тощо.

Отже, кількісний аналіз фінансових потоків платежів - осно­ва проведення більшості кредитно-фінансових операцій, зокрема:

  • лізингових операцій;

  • споживчого кредитування;

  • іпотечного кредитування;

  • орендних платежів з подальшим викупом майна;

  • амортизаційних відрахувань;

  • створення фондів нагромадження коштів;

  • в створення спеціальних фондів погашення боргу тощо.

Крім того, за допомогою теорії фінансових рент визначають вартісні характеристики різних видів цінних паперів. Наприклад, вартісна оцінка акцій ґрунтується на моделях дисконтування ди­відендів, а оцінка процентних облігацій передбачає дисконтуван­ня процентних (купонних) виплат.

У цій темі розглянемо лише основні схеми фінансових роз­рахунків та відповідні співвідношення, які, мають найбільше прикладне значення. В цілому ж, сфера застосування теорії рент настільки широка й універсальна, що можна навіть стверджувати, що без її використання неможливо побудувати ефективну систему фінансового менеджменту будь-якого суб'єк­та господарювання незалежно від напряму його діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]