Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
101.89 Кб
Скачать

МІНІСТІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ДВНЗ КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТЕ

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КУРС лекцій

з дисципліни «Цивільний захист»

(ОБОВЯЗКОВА ДИСЦИПЛІНА ДЛЯ СТУДЕНТІВ ВСІХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ»

Кривий Ріг

2011

Тема 1. Цивільний захист населення.

1. Цивільний захист в 21 столітті.

У 21 столітті зберігаються традиційні загрози і небезпеки як природного, техногенного і соціально-політичного характеру та виникають нові. спостерігається зростання і посилення соціальних протиріч, уразливість міських інфраструктур до ударів стихій, енергетичних катастроф, актів тероризму. Виникають невідомі раніше інфекційні захворювання (пташиний, свинний грип), вимагають вирішення і інші глобальні проблеми.

Одна з них – проблема війни і світу. яка набуває нових вимірів. з одного боку, немає прямої загрози світової ядерної війни і вживання найпростіших заходів озброєння, а з іншого боку – військова небезпека зберігається. Минулі останні озброєні конфлікти (на Балканах в Ірану) показали, що сучасні війни відрізняються високою вибірлисть удару в основному завдають по об’єктах тилу держави, системах життєзабезпечення цивільного населення. Навіть без використання зброї масового ураження наслідків сучасних воєн можуть досягти великих масштабів.

Одна з проблем світової спільноти – це природні катастрофи – землетруси (ХХ столітті на землі від них загинуло 2 млн. чоловік) сейсмічно небезпечних зонах зараз проживає понад 10 млн чоловік, загрози повеней існує більше ніж для 500 населених пунктів. Великий збиток від засусів, селів, обвалів, природних пожеж.

До першочергових відносяться також проблеми техногенної безпеки. Останніми роками її почали розуміти як глобальну проблему соціально-економічного характеру. Причина цього – дисциплінарність техногенної сфери як штучного місця існування людей, зростання економіки і її ускладнення, збільшення чинників уразливості. Для України до їх належать моральний і фізичний знос основних виробничих фондів, систем транспорту.

Найважливішими складовими інтересів нашої держави є захист людей, суспільства і держав ви в цілому від НС техногенного і природного характеру і їх наслідків.

Неможливо забезпечити безпеку лише від однієї конкретної загрози, а необхідний системний підхід до вирішення цих проблем.

Це й стало однією із передумов прийняття у березні 1998 р Кабінетом Міністрів України Постанови №1198 «Про єдину державну систему запобігання і реагування на НС техногенного і природного характеру». Вона покликана об’єднати органи виконавчої влади місцевого самоврядування і окремі організації для здійснення цілеспрямованої діяльності по запобіганню і ліквідації НС.

Успішне функціонування ЄДС швидко підтвердило обґрунтованість її створення в країні єдиної правової бізипо запобіганню і ліквідації НС. Вперше у вітчизняній історії діяльність у цій області була визначення ЗУ №1809 від 8 червня 2000р «Про захист населення і територій від НС техногенного і природного характеру». у цей час МНС здійснює свою діяльність керуючись цим Законом і Постановою.

Сфера дії названого Закону і область діяльності МНС не охоплює питання захисту населення військового часу.

2. Класифікація нс.

І. НС природного характеру: небезпечні геологічні, метеорологічні, гідрологічні, морські та прісноводні явища, деградація грантів та надр, природні пожежі, зміна стану повітряного басейну, інфекційна захворюваність людей, с/х тварин, с/х рослин, зміна стану водних ресурсів та біосфери.

ІІ. НС техногенного характеру: транспортні аварії (катастрофи), пожежі неспровокований вибух чи їх загроза, аварії з викидом (або загрозою викиду) небезпечних РР, хімічних, біологічних, раптове руйнування споруд та будівель, аварій на інженерних мережах і спорудах життєзабезпечення, аварії на греблях, дамбах.

ІІІ. НС соціально-політичного характеру пов’язані з протиправними діями терористичного або антиконституційного спрямування; здійснення або реальна загроза терористичного акту, захоплення важливих об’єктів, систем зв’язку та телекомунікацій викрадення (спроба викрадення) суден, встановлення вибухових про строїв у громадських містах, викрадення зброї.

ІV. Нс воєнного характеру – наслідки застосування зброї масового ураження або звичайних, коли виникають вторинні фактори ураження населення, руйнування АЕС, схову радіоактивних речовин і токсичних речовин , вибухівок, транспортних та інженерних комунікацій.

Розрізняють чотири рівня НС:

  • НС загальнодержавного рівня – розвиваєте на території 2-х та більше областей або загрожує транскордонним перекосом, а також у разі, коли для її ліквідації необхідні ресурси, що перевищують власні можливості, але складають не менше 1% обсягу видатків відповідного бюджету.

  • НС регіонального рівня – це НС які розвиваються на території двох або більше адмін районів (міст обласного значення) або загрожує переносом на суміжну область, а також у сфері, коли для її ліквідації необхідні ресурси, що перевищують власні можливості але не менше 1% обсягу видатку відповідного бюджету.

  • НС місцевого рівня – це Нс які виходять за межі потенційно небезпечного об’єкта загрожують поширенням або вторинними наслідками на довкілля, а також у разі, коли для її ліквідації необхідний ресурси, що перевищують власні можливості, але не лише 1% обсягу видатку відповідного бюджету;

  • НС об’єктивного рівня – це НС, яка розгортається на території об’єкта і не виходить за межі його санітарно-захисної зони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]