Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи педагогічної майстерності_3 курс.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

4. Вправи на вироблення конструктивної поведінки

в конфліктних ситуаціях

Вправа 1. Встановлення першого контакту з класом

Запропонуйте можливі варіанти поведінки вчителів у поданих нижче ситуаціях. Як повестись учителю, щоб дійти до взаєморозуміння з учнями?

Ситуація 1. На першому уроці з математики в б класі початкуюча вчителька почула репліку в свою адресу, коли пояснювала матеріал: „У-у-у, яка довготелеса!"

Ситуація 2. Вчителька літератури прийшла працювати у восьмий клас з іншої школи. Зустріли її учні звичайно. Але як тільки вона почала розповідати, виник шум — учні гуділи із закритим ротом. На всі;, обличчях вираз абсолютної непроникності, хто гуде> визначити неможливо.

Ситуація 3. Нова вчителька поставила перед п'ятикласниками ряд вимог: правильно сидіти, навести порядок на партах, акуратно вести зошит. Зробила ряд зауважень. Під час уроку вона помітила, як одна дівчинка передавала іншій записку, і відібрала. В записці було написано: "Злюка, а не вчителька!"

Вправа 2. Вироблення конструктивної поведінки.

Запропонуйте такі варіанти поведінки вчителя у запропонованих ситуаціях, які б дозволили уникнути конфлікту або розв'язати його більш конструктивно.

Ситуація 1. Вчитель йде по коридору, з зошита в нього випадає ручка. Старшокласник, котрий проходив мимо, підкинув ручку ногою в інший кінець коридору. Розгніваний вчитель вимагає підняти ручку і принести

217

йому і при цьому просити вибачення. Учень не виконує вимогу вчителя...

Ситуація 2. Восьмикласник не вперше запізнився на урок праці, прийшов без халата. З метою покарання вчитель призначив його поза чергою відповідальним за прибирання майстерні після уроку. Хлопець спочатку відмовився, а потім після недовгої суперечки спробував піти з уроку. На наказ вчителя повернутися — вилаявся. Вчитель праці написав скаргу класному керівнику..

Вправа 3. Роль посередника у конфлікті.

Проаналізуйте ситуацію. Які особливості взаємин старших учнів з учителем проявились у даній ситуації? Як вони допомогли в розв'язанні конфлікту? Яка роль посередника (директора школи) у погашенні конфлікту?

Ситуація. На уроці фізики в 11 класі учні виконували практичні роботи, розділившись на групи. В одній групі зібралось троє юнаків, здібних, знаючих, але дуже самовпевнених. Під час роботи вони розмовляли, незважаючи на неодноразові зауваження вчительки. Вчителька задала одному з них кілька теоретичних питань і поставила четвірку, хоч він відповідав, на його думку, правильно. Друзі почали сперечатися, тоді вчителька вигнала їх з класу, крикнувши навздогін: „Не пушу на урок, доки не позакриваєте роти".

Під час перерви вчителька побігла до директора з вимогою викликати батьків. Директор переконав розв'язати це питання самій. У бесіді з юнаками директор підкреслив: „Ви дорослі люди, перед вчителькою винні, подумайте, як з гідністю вийти з цього становиша".

Пройшов день, другий. На третій ідуть хлопці у кабінет фізики. Дочекались, доки всі сіли, дістали клейку стрічку, заклеїли нею роти і зайшли до кабінету. Вчителька спантеличена, учні мовчать. А тоді всі розреготалися — юнаки виконали вимогу вчительки. Вчителька, сміючись, дозволила сісти їм на місце. Урок пройшов нормально. Конфлікт було вичерпано.

218

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 9

ТЕМА: МАЙСТЕРНІСТЬ ПОБУДОВИ ДІАЛОГІЧНОЇ

ВЗАЄМОДІЇ НА УРОЦІ

МЕТА: ознайомити студентів з гуманістичним трактуванням поняття "діалог", видами діалогу, формувати здатність до організації та участі в діалогічних формах взаємодії, виховувати культуру спілкування та розвивати уміння поважати думку співрозмовника.

ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ

І. ОБГОВОРЕННЯ ТЕОРЕТИЧНИХ ПИТАНЬ

1.Особливості уроку-навчального діалогу.

2.Побудова діалогічної взаємодії на різних етапах уроку.

  1. ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ

  2. МОДЕЛЮВАННЯ фрагментів уроків-діалогів з елементами активізації пізнавальної діяльності учнів.

ЛІТЕРАТУРА

Основна

  1. Педагогічна майстерність: Підручник / І.А. Зязюн, Л.В.Крамущенко, І.Ф. Кривонос та ін.; За ред. І.А.Зязюна. — 2-ге вид., допов. і переробл. — к.: Вища шк., 2004. — С. 358-361.

Додаткова

        1. Основу педагогического мастерства / И.А. Зязюн, И.Ф. Кривонос, Н.Н. Тарасевич и др.; Под ред. И.А.Зязюна. — М.: Просвещение, 1989. — С. 223-228.

        2. Яковлев Н.М., Сохор А.М. Методика и техника урока в школе. — М.,1985. — С. 90-96.

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАНЯТТЯ