Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи педагогічної майстерності_3 курс.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 2. Майстерність зовнішнього самовираження

педагога (6 год.)

Зовнішня техніка вчителя як управління своїм зовнішнім виглядом, мімікою, пантомімікою, мовленням. Вимоги до міміки і пантоміміки педагога. Шляхи і способи формування у майбутніх учителів умінь педагогічної техніки в процесі вузівського навчання.

Культура і техніка мовлення вчителя. Розвиток у вчителя умінь монологічного та діалогічного мовлення. Основні елементи техніки мовлення: дихання, голосоутворення, дикція, темпоритм.

Голос учителя - важливий інструмент його впливу на учня. Вимоги до голосу: гнучкість, виразність, політність, сила, широкий діапазон, приємний тембр. Професійні захворювання голосового апарата вчителя, способи їх попередження. Зв'язок якостей голосу з диханням - енергетичною базою голосоутворення. Типи дихання, їх характеристика, зовнішні ознаки. Методика тренінгу діафрагмально-реберного дихання.

Роль дикції в мовленні вчителя. Органи артикуляції та їх значення для вимови звуків. Найбільш поширені дефекти мовлення. Тренінг мовного апарату.

Темпоритм мовлення і його сприймання учнями.

Увага, спостережливість, розвиненість уяви педагога як умова оволодіння педагогічною технікою та педагогічною майстерністю. Шляхи розвитку уваги, спостережливості та уяви. Методика тренінгу цих важливих якостей творчої особистості педагога.

16

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. Майстерність комунікативної взаємодії - 36 год.

Тема 3. Майстерність педагогічного спілкування

(ЗО год.)

Сутність поняття «педагогічне спілкування» та його особливості. Гуманістична основа суб'єкт-суб'єктної взаємодії вчителя та учнів. Функції педагогічного спілкування. Функціонально-рольове та особистісно орієнтоване спілкування. Структура педагогічного спілкування: прогностичний етап, «комунікативна атака», управління спілкуванням у ході педагогічного процесу, аналіз здійсненої системи спілкування. Бар'єри педагогічного спілкування та подолання їх учителем. Оволодіння навичками діалогічного спілкування.

Стилі спілкування вчителя з учнями. Стиль педагогічного спілкування як сукупність стилів ставлення вчителя до учнів і стилів керівництва діяльністю учнів: спілкування на підставі захоплення спільною творчою діяльністю, спілкування на основі дружнього ставлення, спілкування-дистанція, спілкування-залякування, спілкування-загравання. Переваги продуктивних стилів педагогічного спілкування для організації суб'єкт- суб'єктної взаємодії вчителя і учнів. Вироблення вчителем індивідуального стилю спілкування.

Педагогічний вплив як складова частина педагогічної взаємодії. Особливості педагогічного впливу в ситуації суб'єкт-суб'єктної взаємодії, його функції. Основні елементи педагогічного впливу: оцінка, вимога, конфлікт, інформаційний вплив, педагогічна техніка. Принципи педагогічного впливу: педагогічний оптимізм, повага до вихованця, розуміння його внутрішнього стану, прагнення до розкриття мотивів і зовнішніх обставин здійснених учнем вчинків, зацікавленість у долі вихованців.

Способи комунікативного впливу: переконування, навіювання. Класифікація прийомів педагогічного впливу за почуттями, які виникають у школярів при їх

17

застосуванні, на створюючі і гальмівні. Прийоми, які ініціюють у дитини прагнення працювати над собою. Ключові операції педагогічного впливу: я-висловлювання, позитивна підтримка, безумовність норми. Творчість учителя у використанні прийомів педагогічного впливу. Дотримання вчителем вимог педагогічного такту в процесі педагогічної взаємодії.

Майстерність забезпечення зворотного зв'язку у педагогічній взаємодії як умова визначення ефективності педагогічного впливу. Використання у налагодженні зворотного зв'язку мовних засобів (предикатів), візуального сканування, прийомів активного слухання: з'ясування, перефразування, відображення почуттів, резюмування. Принципи і правила ефективного слухання. Майстерність проведення індивідуальної бесіди вчителем.

Майстерність учителя в розв'язанні педагогічних конфліктів. Причини виникнення і створення конфліктних ситуацій. Вибір стратегії педагогічної взаємодії у конфлікті. Шляхи розв'язання конфліктних ситуацій. Управління взаєминами всередині учнівського колективу. Вчитель як посередник у дитячих конфліктах.