Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи педагогічної майстерності_3 курс.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

1. Вправи на розвиток умінь педагогічно доцільно передати своє ставлення з допомогою невербальних засобів спілкування, усвідомлення своєї невербальної поведінки.

142

Вправа 1. Привітайте невербально (рукостисканням та ін.) товаришів, рухаючись по колу і передаючи своє індивідуальне ставлення до кожного.

Аналіз будується на відповідності задуму і сприйняття дії.

Вправа 2. Передаємо предмети. Невербально передати по кругу уявний предмет. Той, кому це передається, повинен відповідно прийняти цей предмет і передати його далі.

В ході аналізу звертається увага на те, що розпізнавання і адекватна реакція залежить від особи, її уяви, емоційного настрою.

Вправа 3. Задумане слово. Група студентів ділиться на дві підгрупи. Кожна повинна задумати слово, що означає предмет чи абстрактне поняття.

По черзі представник підгрупи представляє це слово протилежній підгрупі. Ті мають право називати варіанти відповідей, а оповідач невербально погоджується з ходом їх думки, або заперечує відповідь, щоб гравці змінили напрям пошуку.

Вправа 4, Невербальні етюди (20 хв.). Учасники об'єднуються у міні-групи по 4-7 осіб. Кожна група одержує картку з темою етюду, який вона через 10 хвилин має показати без слів іншим учасникам групи. Орієнтовні теми етюдів:

  • 12 місяців;

  • справжня дружба;

  • контрольна робота;

- розмова з батьками.

2. Вправи на контроль і корецію правильної постави* ходи

При виконанні вправ необхідно осмислити функціональну роль зовнішнього вигляду вчителя.

Вправа 1. Корекція постави. Стати біля стіни і щільно притулитися до неї спиною. Ноги зімкнути, руки опустити, голова повинна доторкатись стіни. Якщо долоня не проходить між крижами і стіною, то постава хороша. В іншому випадку — слабкий черевний

143

прес і живіт відтягують хребет вперед. Щоб зміцнювати м'язи спини та прес, необхідно 2-3 рази в день (перед вживанням їжі) ставати до стіни так, як описано вище. Щоб не було великої відстані (більше 4 см) між стіною і поясницею, втягніть живіт, а при наявності відстані, зігніть руки так, щоб пальці рук доторкались плечей, а лікті — торсу (при цьому відстань між стіною і крижами не повинна збільшуватись). Вправа виконується 1-2 хв. Дихання вільне. Після виконання вправи необхідно пройтись по кімнаті, потрусити по черзі руками й ногами. Потім пройтись з хорошою поставою (ніби стоячи під стіною).

Вправа 2. Контроль і кореція постави. Перед дзеркалом прийміть поставу, характерну для вас; проробіть різні рухи (рук, ніг, голови, тіла), які властиві вам при спілкуванні. Проаналізуйте особливості своєї постави, жестів, положення тулуба — наскільки вони вдалі, виразні, красиві. Зверніть увагу, над чим потрібно попрацювати, щоб добитись красивої постави.

Вправа 3. Робоча постава учителя. Прийміть типове для учителя положення на уроці (попрацюйте перед дзеркалом). Ноги поставте на відстані 12-15 см між носками, одну ногу виставте вперед; опора на одну ногу повинна бути дещо сильнішою, ніж на іншу. Розправте плечі, зніміть м'язове напруження. Осанка пряма, нижня частина живота підтягнута. Шия тримається вертикально, підборіддя припідняте. У руці розкрита книга.

Уважно огляньте себе (осанка, вираз обличчя, положення тіла). У робочій поставі зробіть крок назад, потім вперед, вліво, вправо. Повторіть ці рухи, але в процесі читання, імпровізованого оповідання. Слідкуйте за ритмічністю ваших рухів, намагайтесь наблизитися до природності у міміці, жестах.

Вправа 4. Спробуйте декілька разів сісти за стіл, а потім встати, зробити це безшумно, легко, без опори на руки. Зверніть увагу на правильний вибір точки опори для ніг.

144

Вправа 5. Встаньте із-за стола і поміняйтесь місцями з товаришем, що сидить поряд. Зробіть це безшумно, акуратно, використовуючи мінімум доцільних і природних рухів. Зверніть при цьому увагу на осанку, зніміть напруженість, якщо вона з'явилась.

Вправа 6. Контроль і корекція ходи. Пройдіться перед дзеркалом, намагаючись виконати основні вимоги до ходи. Вона повинна бути легкою, з гнучкими, розміреними рухами. Потрібно не допускати розхитаної чи танцюючої ходи. Ширина кроку повинна відповідали зросту, статі людини. Чим вона вища, тим довший її крок. Мужність, розгонистий крок і широкі рухи характерні чоловікам і не підходять жінкам. Негарно при ход; розмахувати руками і хитати плечима, втягувати голову в плечі, горбитися. Проаналізуйте свій темп ходи, довжину кроку, положення тіла, рук, рух стегон, тулуба під час ходи. Відзначте, від чого потрібно позбавитись, щоб хода була красивою і легкою.