Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Класичніa фрактали.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.25 Mб
Скачать

1.4. Завдання

1. Знайти функцію Кантора від числа .

2. Знайти функцію Кантора від числа .

3. Утворимо таку множину з відрізка [0;1]: поділимо відрізок на 5 частин і викинемо середину, потім над відрізками, які залишилися, проробляємо таку ж операцію. Цей процес продовжимо до нескінченності. Знайти довжину викинутих відрізків. Як можна представити точки даної множини. Знайти розмірність даної множини.

4. Утворимо таку множину на відрізку [0;1]: ділимо відрізок на 7 частин і середину заміняємо так, як це вказано на малюнку. Потім кожен з отриманих відрізків зазнає тих самих перетворень і т.д. Знайти довжину такої лінії та її розмірність.

5. Знайти функцію Кантора .

6. Визначити фрактальну розмірність фрактала, що складається з тих точок відрізка [0,1], в десятковому представленні яких відсутня цифра 4. Побудувати дану множину.

7. Визначити фрактальну розмірність фрактала, що складається з тих точок відрізка [0,1], в десятковому представленні яких відсутні цифри 4 та 6. Побудувати дану множину.

8. Визначити фрактальну розмірність фрактала, що складається з тих точок відрізка [0,1], в десятковому представленні яких відсутні цифри 3 та 7. Побудувати дану множину.

9. Визначити фрактальну розмірність фрактала, що складається з тих точок відрізка [0,1], в п’ятірковому представленні яких відсутні цифри 2 та 4. Побудувати дану множину.

10. Визначити фрактальну розмірність фрактала, що складається з тих точок відрізка [0,1], в п’ятірковому представленні яких відсутні цифри 1, 2 та 4. Побудувати дану множину.

11. Визначити фрактальну розмірність фрактала на площині, що складається з точок , де , причому в десятковому представленні чисел і відсутні цифри 3 та 7. Побудувати дану множину.

12. Визначити фрактальну розмірність фрактала на площині, що складається з точок , де , причому в десятковому представленні чисел і відсутні цифри 5 та 9. Побудувати дану множину.

13. Визначити фрактальну розмірність фрактала на площині, що складається з точок , де , причому в десятковому представленні числа відсутні цифри 2 та 7, а в десятковому представленні числа відсутні цифри 3, 5 та 8. Побудувати дану множину.

14. Визначити фрактальну розмірність фрактала на площині, що складається з точок , де , причому в системі числення за основою 5 в записі чисел і відсутні цифри 0 та 4. Побудувати дану множину.

15. Визначити фрактальну розмірність фрактала на площині, що складається з точок , де , причому в системі числення за основою 5 в записі числа відсутні цифри 1 та 3, а в записі числа відсутні цифри 0, 2 та 4.

16. Створити програму на будь-якій з мов програмування для побудови та обчислення розмінностей фракталів, описаних у завданнях 6-10.

17. Створити програму на будь-якій з мов програмування для побудови та обчислення розмінностей фракталів, описаних у завданнях 11-15.

Cніжинка Коха

2.1. Означення сніжинки Коха

Означення 1. Нехай – початковий відрізок (рис 2.1). Заберемо середню третину і додамо два нових відрізки такої самої довжини. Назвемо отриману множину . Повторимо цю процедуру багатократно, на кожному кроці заміняючи середню третину двома новими відрізками. Позначимо через фігуру, отриману після n-го кроку. Послідовність кривих збігається до деякої граничної кривої , яку називають сніжинкою Коха [8:17].

Рис. 2.1.

На рис. 2.2 показана сніжинка Коха після трьох кроків побудови.

Рис 2.2.

О

Рис. 2.3.

значення 2. Сніжинкою Коха називається крива, кожна третина якої будується ітераційно, починаючи з однієї із сторін рівностороннього трикутника. Нехай – початковий відрізок (рис 2.1). Заберемо середню третину і додамо два нових відрізки такої самої довжини. До сніжинки Коха на цьому кроці належать точки , , (рис. 2.3). Повторимо цю процедуру багатократно, на кожному кроці заміняючи середню третину двома новими відрізками. На другому кроці сніжинці Коха крім вже названих будуть належати точки , , , , , , , , , , , .

На інших сторонах рівностороннього трикутника робимо аналогічні побудови і одержуємо відповідні точки сніжинки Коха. Після нескінченної кількості кроків отримаємо зліченну множину точок, зробивши замикання якої (множина вже матиме потужність континуум) і одержимо сніжинку Коха.

Аналітичне задання. Ідея наведеного нижче способу побудови та аналітичного задання сніжинки Коха запропонована Працьовитим М.В. [23].

Означення 3. Візьмемо послідовність : і множину коренів шостого степеня з одиниці , . Кожному числу , яке належить відрізку [0,1] і має нескінченну кількість цифр після коми, поставимо у відповідність точку комплексної площини

(2.1)

Введемо обмеження на вибір : , коли ; , коли , причому забороняються такі комбінації :

21, 22, 201, 202, 2001, 2002, ; 45, 44, 404, 405, 4004, 4005, (2.2)

Множина точок комплексної площини, утворена за правилом (2.1) із обмеженням (2.2) на вибір , утворить сніжинку Коха діаметром 2.

Змінюючи послідовність та групу комплексних коренів n-го степеня з 1, можна будувати різноманітні фрактали.