Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кваліфак final.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
322.96 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

Кафедра економічної теорії та міжнародної

економіки

Кваліфікаційна робота

Україна в міжнародній торгівлі послугами

Студент 4 курсу, групи МЕ,

спеціальності 6.030503 –

міжнародна економіка Залісський Роман Олександрович

Науковий керівник Ковтуненко Вікторія

ст. викладач Олександрівна

Черкаси – 2012

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Теоретичні засади дослідження міжнародної торгівлі послугами….6

    1. Суть, види та класифікація послуг……………………………………….....6

    2. Роль міжнародної торгівлі послугами в сучасній економіці……………..15

    3. Регулювання міжнародної торгівлі послугами на світовому ринку….....21

Висновки до розділу 1…………………………………………………………...34

Розділ 2. Місце України в міжнародній торгівлі послугами……………….....36

2.1. Сучасні тенденції міжнародної торгівлі послугами……………………....36

2.2. Аналіз вітчизняної структури експорту та імпорту послуг…………...….41

2.3. Нормативно–правове регулювання участі України в міжнародній торгівлі послугами……………………………………………………………………..….51

Висновки до розділу 2…………………………………………………………...57

Розділ 3. Перспективні напрями участі України в міжнародній торгівлі послугами………………………………………………….………………….….58

Висновки до розділу 3…………………………………………………………...72

Розділ 4. Особливості охорони праці при здійсненні міжнародної торгівлі послугами……………………………………………………………………...…73

Висновки……………………………………………………….…………….......78

Список використаних джерел………………………………………………..…81

Додатки…………………………………………………………………………...86

ВСТУП

Актуальність теми. Становлення глобальної економіки супроводжується не тільки докорінними змінами формату та характеру світового розвитку, але й переходом до нової постіндустріальної парадигми, відповідно до якої роль держави як основного регуляторного інституту суттєво обмежується. Особливої значущості на цьому етапі набуває підвищення ролі міжнародної торгівлі послугами, оскільки ефективне долучення до неї в умовах глобалізації сприяє інтелектуалізації, технологізації, інформатизованості економічного комплексу країни, а також формує додатковий потенціал стратегічного маневру в геополітичному просторі. Водночас повномасштабна переорієнтація зовнішньоторговельної діяльності країни з домінуванням продукції сфери послуг, гарантуючи тактичні переваги, створює загрози розвитку реального сектору та підвищує рівень тінізації економіки за рахунок широких можливостей застосування фінансових маніпуляцій на основі вартості послуг. Тому для України, зовнішня торгівля послугами якої характеризується високим ступенем лібералізації та відкритості, втілення ефективної моделі економічного розвитку, націлене на забезпечення випереджального розвитку та реалізацію національних інтересів, неможливе без якісного регулювання зовнішньої торгівлі послугами.

Теоретичні аспекти та тенденції міжнародної торгівлі послугами були висвітлені у працях багатьох учених. Серед вітчизняних та російських найбільшою довершеністю вирізняються праці: І. Бураковського, В. Геєця, О. Дворника, В. Дементьєва, А. Дугінця, А. Кірєєва, Л. Кістерського, Г. Климка, В.Леонтьєва, З. Луцишин, Ю. Макогона, О. Нестеренка, В. Новицького, О. Носова, Ю.Пахомова, А. Поручника, О. Рогача, А. Румянцева, В. Савчука, В. Сіденка, А. Сідорової, В. Федосова.

Серед зарубіжних дослідників, які вивчали дану тематику, слід відзначити В.Бердена, М.Бітнера, В. Вонга, В.Зейтемла, Т.Інгрема, Ф. Котлера, Р.Ляфоржа, Д.Рікардо, А.Сміта, Д. Сондерса, та ін.

Разом з тим залишається актуальною проблема пошуку оптимальних форм лібералізації зовнішньої торгівлі послугами та їх узгодження з цілями забезпечення високого рівня економічного розвитку держави. Подальшого дослідження потребують і питання узгодження ролі зовнішньоторговельного сектору послуг для реалізації комплексу національних інтересів, зокрема: обґрунтування прозорих та ефективних механізмів експорту та імпорту послуг, зниження негативних наслідків посилення їх ролі у національному господарстві.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Кваліфікаційну роботу виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри економічної теорії та міжнародної економіки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Мета і завдання дослідження. Метою кваліфікаційної роботи є розроблення науково обґрунтованих рекомендацій і пропозицій ефективного реформування зовнішньої торгівлі послугами України в сучасних умовах.

Для досягнення поставленої мети в кваліфікаційній роботі були сформульовані і розв’язано такі завдання:

  • дослідити суть, види та класифікацію міжнародних послуг;

  • розкрити роль міжнародної торгівлі послугами в сучасній економіці;

  • здійснити аналіз вітчизняної структури експорту та імпорту послуг;

  • охарактеризувати нормативно–правове регулювання участі України в міжнародній торгівлі послугами;

  • визначити перспективні напрями участі України в міжнародній торгівлі послугами.

Об’єктом дослідження є економічні відносини, що виникають у процесі зовнішньоторговельної діяльності у сфері послуг на міжнародних ринках.

Предметом дослідження є місце України в міжнародній торгівлі послугами.

Методологічні основи дослідження. Дослідження побудоване на методологічних засадах економічної теорії, теорії міжнародної торгівлі і ґрунтується на діалектичному методі пізнання розвитку міжнародної торгівлі послугами. У дослідженні використано статистичні та графічні методи, методи порівняльного аналізу та узагальнення даних (в процесі з’ясування масштабів та тенденцій розвитку торгівлі послугами України), історичний метод (в процесі дослідження тенденцій розвитку міжнародної торгівлі послугами, а також при обґрунтуванні напрямів її поширення для України), структурно-функціональний метод (в процесі виявлення ролі торгівлі послугами для економіки).

Як інформаційну базу використовували державні нормативні акти, а також статистичні дані Державного комітету статистики України та міжнародних економічних організацій – ЮНКТАД, СОТ, Світового Банку, Організації економічного співробітництва та розвитку.

Структура та обсяг роботи. Загальний обсяг роботи 76 сторінок. Робота містить вступ, 4 розділи, 6 підрозділів, висновки, список використаних джерел; ілюстрована 2 таблицями, 8 рисунками ( 3 схемами і 5 діаграмами); список використаної літератури налічує 61 джерело.

Розділ 1. Теоретичні засади дослідження міжнародної торгівлі послугами

    1. Сутність, види та класифікація міжнародних послуг

Міжнародна торгівля послугами є комплексом різнорідних видів економічної діяльності. Історично економісти намагалися з'ясувати сутність послуг та їхню роль в міжнародній торгівлі. Часто послуга визначалась як щось невідчутне, невидиме, те, що не є предметом торгівлі, або як категорія, котру неможливо пояснити і котра охоплює майже все, в той час як товари – відчутні, видимі, постійні і ними можна торгувати [1].

Але за такого визначення поняття “послуга’’ виникає низка суперечок:

  1. по-перше, є товари, які також невідчутні й невидимі (наприклад,

електронні програми);

  1. по-друге, це визначення не робить різниці між ефектом послуги і

процесом її виробництва, послуга може бути і видимою (наприклад, вистава), але її ефект тимчасовий;

  1. по-третє, це визначення наголошує на фізичних відмінностях, проте

не висвітлює економічні аспекти послуг і того, як вони виробляються і продаються.

Існує також інший погляд на сутність поняття “послуга’’. Так, на думку Ф. Котлера, Г. Армстронга, Д. Сондерса та В. Вонг, послуга – це будь-яка діяльність або благо, яке одна сторона може запропонувати іншій, але послуга за своєю природою є невідчутною та не спричиняє передавання власності [1,748]. У такому визначенні терміна чітко розмежовано поняття “товар” і “послуга”, при цьому обов’язковою умовою останнього є невідчутність. Характеризуючи послуги в цілому, Ф. Котлер виокремлює п’ять характеристик послуг: невідчутність, невіддільність, непостійність, недовговічність і відсутність власності, що відображено в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Характеристики послуги як економічної категорії [1,749-753]

Властивість послуги

Особливість відповідної властивості

  1. Невідчутність

Неможливість продемонструвати послугу до її купівлі, що значно підвищує ступінь невизначеності придбання

  1. Невіддільність

Неможливість відокремити послугу від її джерела (людини, машини) через те, що послуга водночас надається та споживається

  1. Непостійність якості

Якість послуги може змінюватися залежно від того, хто, коли, де та як її надає

  1. Недовговічність

Неможливість складування послуги з метою подальшого перепродажу або використання

  1. Відсутність власності

Споживач послуги має до неї доступ протягом обмеженого проміжку часу

Американські економісти В. Берден, Т. Інгрем та Р. Ляфорж розрізняють товари та послуги за критерієм матеріальності, наголошуючи при цьому, що товари – це фізичні, матеріальні вироби та продукція, а послуги – нематеріальні результати, які відрізняються від товарів невідчутністю, нетривалістю, невіддільністю та непостійністю [2,180].

На нашу думку дане твердження щодо характеристик послуг має право на існування і обґрунтовує ознаки послуги як економічної категорії.

Серед багатьох зарубіжних вчених великий внесок у тлумачення категорії “послуга’’ зробили американські вчені-економісти В. Зейтемл і М. Бітнер, які не тільки розглядають послугу як невідчутну дію та діяльність, що повинна мати кінцевий відчутний результат [3,2-3], але й пропонують розуміння суті послуг шляхом визначення їх відмінностей від товарів, що відображено в таблиці 1.2.

Таблиця 1.2