Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
каріна.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
38.73 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………….

1. Загальні відомості про готель……………………………………………..

2. Технологія роботи чергової на поверсі ……………………………….

3. Види прибиральних робыт в примыщеннях поверху готелю……………

4.Робочий час і його використання. Посадові обов'язки та функції служб підприємства………………………………………………………………………

5.Порядок складення меню для харчування туристів…………………………

ВИСНОВКИ……………………………………………………………….

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………………

ДОДАТКИ

.

ВСТУП

Стан розвитку галузі не відповідає потенційним можливостям держави, яка має все необхідне для розвитку туристської індустрії: природні умови, історико-культурні та матеріальні ресурси. Саме готельні підприємства виконують одну з найважливіших функцій у сфері обслуговування туристів: забезпечують їх сучасним житлом і побутовими послугами. Витрати на готельні послуги становлять приблизно від 30% до 50% усіх витрат у кошторисі туристів. Окрім того, готельний комфорт є головним предметом зацікавлення туристів. Важливим чинником розвитку туризму є якість обслуговування туристів у готелях. Дослідження показують, що якість обслуговування туристи оцінюють в чотири рази вище, ніж адекватність і поміркованість ціни, і в 1,2 рази вище, ніж якість самого туристичного продукту.

Готельне господарство є однією з складових туристської індустрії. Матеріальна база, що призначена для розміщення туристів, посідає одне з перших місць при формуванні туристичної інфраструктури, бо якість проживання та відповідне обслуговування рішуче впливають на рівень туристичного сервісу. А отже, готельна індустрія стає швидко зростаючим бізнесом, що приносить значні грошові надходження, в тому числі валютні. Вітчизняна готельна галузь стає невід’ємною складовою світового готельного господарства

Гостинність - сфера готельного й ресторанного бізнесу є провідним чинником і базою величезної індустрії туризму.

Готель - це щось більше, ніж просто місце для ночівлі, він багато в чому визначає спосіб життя - на той час, поки триває подорож, доки гість проживає у готельному номері.

Індустрія гостинності - це індустрія, що працює на благо людей. Це – потужний механізм, що активно функціонує та розвивається, вимагаючи при цьому максимальної підтримки з боку держави та більших інвестицій.

Індустрія гостинності є найважливішим елементом соціальної сфери. Вона відіграє важливу роль у підвищенні ефективності громадського виробництва, та відповідно, росту життєвого рівня населення.

Готельно-ресторанний бізнес є основною складовою туристичної галузі нашої держави. Розвиток внутрішнього та міжнародного туризму значною мірою пов'язаний з рівнем матеріально-технічної бази туристичних підприємств, розгалуженістю та різноманітністю їх мережі, якістю та обсягом послуг, пропонованих готельним господарством. Готельні підприємства виконують одну з основних функцій у сфері обслуговування туристів — забезпечують їх житлом і побутовими послугами під час подорожі.

1. Загальні відомості про готель

Обласне підприємство „Черкаситурист розпочало свою роботу 3 березня 1965 року. За 40 років підприємство зарекомендувало себе якісною і продуктивною роботою в туристичній сфері Черкащини.

При підприємстві функціонує готель, або, як його ще називають, туристичний комплекс „Росава”. Двозірковий готель знаходиться в центрі міста і має для розміщення гостей 214 місць. Номери одно- та двомісні з усіма зручностями, телефонізовані, є телевізор, частково оснащені холодильниками, затишні та комфортні. Можливий повний пансіон або напівпансіон. До складу готелю входить ресторан “Росава” І класу на 360 місць, який пропонує якісні та різноманітні страви, живу музику ввечері. Є можливість проведення нарад, конференцій тощо. Гості готелю можуть скористатися послугами перукарського та стоматологічного салонів, солярію, медичного центру, відвідати нічний бар, казино, більярд.

Готель „Росава” був створений 1989 року, 1991-1992 рр. створено Обласне дочірнє підприємство „Черкаситурист” ЗАТ „Укрпрофтур”. Готель був побудований для розміщення туристів, так як за часів існування СРСР в Україну був великий потік туристів. Після здобуття Україною незалежності і розпадом СРСР потік туристів різко зменшився і тому готелям стало важко втримувати свої позиції на ринку послуг. Для того, щоб вижити на сучасному ринку готель „Росава” став розробляти стратегії в управлінні для покращення свого функціонування. При введенні в експлуатацію він налічував 360 місць, а зараз нараховує 259 місць.

Дочірнє обласне підприємство „Черкаситурист” ЗАТ „Укрпрофтур” готелю „Росава” знаходиться біля головної водної артерії України річки Дніпро – мальовничі краєвиди не залишать байдужими найвибагливіших клієнтів.

6 березня 1989 рік – це дата введення готелю „Росава” в експлуатацію. До того як готель „Росава” був зданий в експлуатацію, він представляв собою туристичний комплекс.

Послуги в готелі

-Кафе

-Ресторан

-Бар

-Конференц-зал

-Кімната переговорів

-Бізнес-центр

-Автостоянка

-Номери для сімей

-Послуги пральні

-Салон краси

-Ліфт

-Стоматологічний кабінет

-Інтернет центр

-Перукарня

-Сейфи

-Виклик таксі

2.Технологія роботи чергової на поверсі

Яким би широким не було коло послуг, що надає го­тельне підприємство, головною його послугою зали­шається надання проживання - ночівлі та супроводжуючих її побутових зручностей. Якість проживання - стан номеру та обслуговування гостя в номері - головний критерій, на підставі якого оцінюються комфортність готельного підпри­ємства, його клас, формується загальна уява про нього. Проживання гостей організується у житловій частині готелю.

Організація проживання є основною ланкою тех­нологічного процесу прийому та обслуговування в готелі і в свою чергу теж складається з низки послідовних етапів, що можуть бути представлені як наступний технологічний ланцюг.Забезпечує всю роботу з прийому та обслуговування на поверсі персонал служби поверхів - покоївки, прибиральниці, технічні та підсобні робітники.

Покоївка є основною посадовою одиницею персоналу житлових поверхів. До її обов'язків входить своєчасне та якісне прибирання номерів, забезпечення належного санітарного стану житлового поверху, збереженості меблів, інвентаря та обладнання. Вона надає допомогу гостям при поселенні в номер та приймає у них кімнати при виїзді, ви­конує замовлення проживаючих відповідно до переліку до­даткових послуг на поверсі, слідкує за виконанням правил користування готелем, протипожежної безпеки тощо.

Посадові обов'язки прибиральниці передбачають утри­мання у належному санітарному стані коридорів, сходів, санвузлів та інших місць загального користування, контр­оль збереженості їх обладнання.

До технічного та допоміжного персоналу повер­хів належать підлогонатирачі, мийники вікон, швеї-штопальниці та ін. - залежно від специфіки матеріальної бази готелю.Організують і контролюють роботу з прийому та обслу­говування на поверсі та відповідають за її якість розпо­рядники поверхів - завідувач поверхом, завідувач сек­цією (об'єднує кілька поверхів), завідувач корпусом.У залежності від розмірів готелю та форм організації праці персоналу поверхів розпорядник поверхів може мати по­мічників - середню ланку: чергові на поверсі, старші покоївки, бригадири покоївок.

Чергові на поверсі пра­цюють у готелях, де зберігається традиційна форма орга­нізації СПО. До їх обов'язків, крім забезпечення якісногосанітарного стану поверху та збереженості його облад нання, організації та контролю роботи персоналу повер­ху, входить також ведення ключового господарства (при його утриманні на поверхах), надання додаткових послуг, облік проживаючих, забезпечення зв'язку з вестибюльною службою у питаннях заселення та виїзду проживаючих. Посадові обов'язки старшої покоївки практично співпада­ють з обов'язками чергової на поверсі. Крім того вона бере участь у прибиранні номерів та інших приміщень поверху. Бригадири покоївок працюють у готелях, де запровадже­но бригадну форму організації та стимулювання праці.

  • захищати свої законні права і інтереси у порядку, передбаченому чинним законодавством.