Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL_SBU_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
827.39 Кб
Скачать

4. 4. Методика, розроблена спеціально щодо окремих способів учинення злочинів

Об'єктивність існування економічних невідповідностей визначає можливість їхнього використання не тільки під час виявлення, а й доведення злочинів. Цей процес особливий тим, що спершу висувається припущення про механізм впливу злочинних дій на зміни значень економічних показників, а потім визначається методика встановлення цих змін під дією злочину. При цьому аналізуються не тільки «звичайні» показники господарської діяльності, а й «нетрадиційні». Наприклад, при розслідуванні розкрадань в одному дитячому будинку було встановлено, що протягом кожного місяця хліб, що надходив із магазину, списувався на харчування дітей за нормами, всупереч його фактичній економії. А наприкінці місяця зекономлена кількість хліба реалізовувалася через магазин із привласненням виторгу працівниками дитбудинку і магазину. Ніяких суперечностей між показниками одиничних документів тут не виникало. На наявність злочину «відреагував» показник середньоденного споживання хліба однією дитиною при диференціації цього показника усередині місяця, за декадами або іншими періодами. Показник середньоденного споживання хліба в першій половині місяця був набагато нижчий за аналогічний наприкінці місяця. Такий показник не фігурує у звітності дитячих установ, але виявлену закономірність було використано як один із доказів у кримінальній справі.

Специфіка таких методик полягає в тому, що їх розробляють щодо окремих способів учинення злочинів і передбачають послідовне застосування прийомів дослідження економічних показників і даних бухгалтерського обліку.

Структура зазначеної методики визначається зв'язками в системі: подія злочину — економічні — облікові — документальні невідповідності. Виділення типових зв'язків між наявністю злочину і зміною системи економічних показників ґрунтується на виявленні економічних невідповідностей, що надалі відображуються в облікових і. документальних невідповідностях.

Тема 5. Документальний аналіз та основи його застосування.

5. 1. Поняття документального аналізу

У системі методів судової бухгалтерії документальний аналіз посідає особливе місце у зв'язку з обов'язковістю його застосування під час формування доказової бази в окремих кримінальних справах. Наприклад, розмір заподіяного збитку не може бути встановлений без використання документів. Крім того, зберігаючи самостійне значення, документальний аналіз у процесі розслідування часто стає продовженням бухгалтерського або економічного аналізу. При цьому крім бухгалтерських і економічних документів до досліджуваних об'єктів документального аналізу можуть входити й неофіційні облікові документи.

Основним методом документального аналізу є виявлення документальних невідповідностей як засобу встановлення деструктивних чинників господарської діяльності, викликаних підробками, частковими підмінами або знищенням документів, іншими подібними ознаками злочину. Документальний аналіз використовує специфіку взаємозв'язку між деструктивністю чинників господарської діяльності і порядком їхнього документального відображення . У загальному вигляді документальний аналіз може розглядатись як ретроспективне дослідження фактичних обставин, що виявляються в особливостях зовнішнього оформлення або в утриманні облікових документів для визначення відповідності (або невідповідності) досліджуваного процесу встановленим нормам, правилам та Інструкціям. Метою такого аналізу є виявлення деструктивних чинників господарської діяльності, що проявляються у формі специфічних невідповідностей: суперечностей у змісті окремого документа; у змісті облікових документів, що відображують ту саму або взаємоповязані господарські операції, або однорідні господарські операції. Для виявлення кожного виду невідповідностей використовуються конкретні методи і групи прийомів дослідження документів, що допомагають розкривати економічні злочини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]