Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL_SBU_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
827.39 Кб
Скачать

Тема 2. Бухгалтерський аналіз та основи його використання в юридичній практиці.

2. 1. Значення та види обліку

Виникнення господарського обліку та потреба в ньому пов'язані з вимогами матеріального виробництва, в процесі якого людина створює необхідні для існування і розвитку суспільства матеріальні блага. Для раціонального здійснення цього процесу та його ефективності він має бути керованим. Головними інструментами керування матеріальним виробництвом є господарський облік і контроль.

Техніка обліку передбачає кілька етапів. Це насамперед спостереження за господарськими процесами та подальше їх обчислення в певних показниках, що загальновживано реєструється за заздалегідь обумовленою науково обґрунтованою системою. Процес обліку завершується узагальненням отриманих даних. Практика свідчить, що тільки з допомогою згрупованих і узагальнених відповідно до вимог матеріального виробництва показників можна успішно управляти економічною діяльністю підприємства.

Отже, господарський облік є кількісним відображенням та якісною характеристикою процесів виконання завдань економіки на різних її ділянках з метою якомога ефективнішого керівництва та управління цими процесами.

Протягом історичного розвитку в процесі загального підвищення рівня матеріально-технічної культури змінювались і вдосконалювалися також методи, техніка і форма обліку — від примітивних засобів і способів до використання складних сучасних комп'ютерних систем.

Господарська діяльність кожного виробничо-комерційного підприємства базується на найраціональнішому використанні матеріальних і грошових ресурсів, а також часу праці в процесі виробництва.

Головне завдання обліку — всебічне відображення та фіксування господарських явищ. До всього, облік має не просто реєструвати господарські процеси, а й активно впливати на них, виявляти внутрішні резерви виробництва, сприяти виконанню планів, попереджати безгосподарність та диспропорції в плануванні розвитку економіки, боротися із втратами й непродуктивними витратами, виявляти причини відхилень від плану.

Велику роль облік відіграє як у забезпеченні збереження товарно-матеріальних цінностей і фінансових ресурсів, так і в досягненні якомога ефективнішого та раціонального їх використання.

Важливим складником обліку є також контроль за мірою праці та споживання.

Названі завдання обліку не можуть бути успішно вирішені, якщо він не відповідає таким вимогам: відповідність показників обліку показникам плану, ефективність і якість, точність, правдивість, об'єктивність, простота і чіткість, економічність, своєчасність і оперативність.

У нашій країні облік організовано в єдину народногосподарську систему під державним централізованим керівництвом.

Отже, облік — це насамперед кількісний відбиток і вимір господарських явищ. Господарська діяльність та процес виробництва, виходячи з різноманітності їхньої суті, потребують наявності різних вимірників для кількісного відображення.

У повсякденній практиці застосовують три види вимірників: натуральні, трудові й грошові.

За допомогою натуральних вимірників одержують дані про кількість однорідних об'єктів обліку в одиницях виміру. В аналітичному обліку матеріальних цінностей, готової продукції, товарів, основних засобів тощо використовуються такі натуральні вимірники: довжини (сантиметри, метри та ін.), ваги (грами, кілограми та ін.), площі (квадратні метри, гектари тощо), обсягу (літри, кубічні метри та ін.).

Трудові вимірники в одиницях часу (дні, години, хвилини) використовуються з метою обліку кількості відпрацьованого часу й праці, витрачених на виготовлення продукції. Вони застосовуються під час нарахування заробітної плати працівникам підприємств, а також визначення середньоспискового складу працівників, рівня продуктивності праці тощо.

Грошові (вартісні) вимірники (гривні, копійки) — універсальні, оскільки є своєрідним спільним знаменником усіх господарських операцій і явищ, відображених раніше в натуральних та трудових вимірниках.

Єдність системи обліку на підприємстві, в галузі, в державі забезпечується трьома нерозривно пов'язаними видами обліку: внутрішньогосподарським, статистичним та бухгалтерським.

Внутрішньогосподарський (управлінський) облік — це система оброблення та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством. Він здійснюється безпосередньо на робочому місці (цех, склад тощо) і забезпечує спостереження і реєстрацію певних виробничих і комерційних операцій та інших чинників господарської діяльності підприємства, організації, установи. Мета управлінського обліку — швидке одержання інформації про хід виробництва, реалізації продукції (робіт, послуг).

Внутрішньогосподарський (управлінський) облік існує для оперативного планування і спостереження за розвитком виробництва, виконанням робіт, послуг. Він охоплює господарські й виробничі операції, що не мають безпосереднього відображення на рахунках бухгалтерського обліку. З допомогою цього обліку одержують дані про щоденний випуск, відвантаження і реалізацію продукції, товарів, про виграш сировини та інших матеріальних цінностей, про трудові витрати, дотримання умов договірних постачань тощо.

Управлінський облік характеризується швидкістю одержання облікових даних. За нього використовують всі три види вимірників, але найчастіше — натуральний і грошовий. Цей облік передбачає участь у його здійсненні всіх служб підприємства.

З допомогою статистичного обліку вивчають кількісну характеристику масових господарських процесів з метою розкриття їхньої якісної своєрідності, використовуючи для цього особливі наукові прийоми. Відомості про господарські та виробничі зміни статистичний облік одержує з управлінського і бухгалтерського обліку.

Наприклад, за даними статистичного обліку можна визначити показники зростання продуктивності праці, зниження собівартості продукції, кількість працівників тощо.

Ці дані допомагають аналізувати результати різних процесів і прогнозувати їх подальший розвиток. Отже, на основі статистичного обліку визначають кількісні та якісні показники роботи кожного підприємства.

Бухгалтерський облік — це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, нагромадження, узагальнення, зберігання та передавання інформації про діяльність підприємства для зовнішніх і внутрішніх користувачів, до яких належать юридичні й фізичні особи, для прийняття ними рішень.

Основною умовою правильної організації бухгалтерського обліку є використання найраціональніших форм і методів обліку, підвищення рівня його технічного озброєння.

Усі три види господарського обліку тісно пов'язані між собою і доповнюють один одного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]