Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

25.Місц. Бюдж. — у складі бюдж. Сис-ми.

До прийн. 21.06.97. ЗУ'Про місц.самовряд" місц бюджети розглядалися як складова част. держ. бюдж. У цьому з-ні визнач, сис-ма та гарантії місц.самовряд. в У., а фін. незал. самовряд. забезпечується місц.бюджетами.

Місц. бюджети, з одного боку, є складовою част. Бюд сист держави, а з іншого-склад. частиною місц.фін.

Доходи і видатки місц.бюдж. є носіями розподільних відносин і призначені найповніше задовольняти потреби регіону. Місц.бюджети відображу, певну частину гр відносин, які функціонують на окремій терит.

Також місц. бюджети забезпеч, матер. незал. органів місц. самовряд і безпосер. їм підпорядковані. Особливістю місц. бюдж. є і те, що всі їх ланки органічно зв'язані не тільки між собою, а й з установами та підпр. Всіх форм власності, які функ-ть на тер.регіону.

Як фін.план місц.бюлжет є систему організо-ваних органами місц. самовряд. заходів щодо соц. й економ.розвитку регіону і склад з двох част.-доходів і видат. Місц. бюдж. осн. фін. планами кожної адмін.-тер. одиниці.

Через місц.бюдж.перерозподіл. майже п’ята частина ВВП країни

26.Структура місц.Бюдж.

Структура місц. бюдж. склад. відповідно до чинного Бюдж. кодексу з трьох рівнів:

І: республ. бюджет Криму, обласні бюдж., бюджети міст республ. підпорядкування.

ІІ: районні, бюджети міст облас. підпорядк.з районним поділом, бюджети міст облас. підпорядкування без районного поділу.

ІІІ: бюджети міст районного підпорядкув., бюджети селищ, сіл, бюджети районів у містах.

Особливості формування доходів місц. бюдж. полягають у розмежуванні кола повноважень між центральними та місцевими органами влади. Згідно з чинним законодавством, сфери діяльності та завдання органів місцевого самоврядування поділяються на власні та делеговані повноваження. З метою виконання власних завдань органи місц. самоврядування в межах своєї компетенції самост. визначають мінімальний обсяг фінансових ресурсів.

30.Структура сис-ми місц. Фін. Інст-тів.

1.Інститут громадських послуг. Обсяги, форма місц. фін-в обумовлюються розподілом відповідальності держави та місц.влади щодо надання гром.послуг.

2.Самостійні місц.бюджети. Вони забезпеч. фін-ня інституту гром.послуг. найважливіші: поточні бюджети; бюджети розвитку; видатки; власні та закріплені доходи.

3.Місцеві под.та збори. Забезпечують самостійність місц.бюджетів.

4.Комун-ний кредит–джерело фін. ресурсів. для інвест. програм органів місц. самовряд.

5.Фінанси комун.під-в.

6-7.Позабюджетні валютні й цільові фонди органів місц. самовряд. та комун. платежі – надають локальним фін.системам гнучкості.

8.Інст-т комун.форми власності - необхідна передум. автономного існування місц.фінансів.

32.Види місц. Бюдж. У та їх структура.

Два види бюджетів: 1.Бюдж.територіальних громад та ін.органів місц. самовряд. 2.Бюджети держ.утворень, які є суб’єктами федерації (напр., бюджети земель у ФРН).

В У. існує система так званих зведених бюдж. До них відносять:

-Бюдж. АРК (об’єднує республ. бюджет автономії та бюджети районів та міст республ. підпорядкування цієї автономії).

-Бюджет області (склад. з обласного бюдж. та бюджетів районів і міст обласного підпоряд)

-Бюдж.району (об’єднує рай.бюджет, бюдж.міст районного підпоряд, бюджети селищ і сільських рад).

-Бюджет міста з районним поділом (об’єднує міський бюджет та бюджети районів у місті).

-Звед.(консолідований) бюджет У. – сукупн. бюдж, що вход. до складу держ. і місц. бюдж.

34. Заруб досвід забезп самостійності МБ (додатковий бюджет, приєднані бюд)

У Франції, напр., додат бюджет за своєю природою є уточнюючим основному. Прийняття додат. бюдж. дає можливість не вносити змін до осн бюджету. Додат. бюджет забезпеч, також зв'язок між осн. бюджетами попереднього і поточ фін років. Він включ в поточ бюдж році залишки та дефіцити бюд попер фін року.

Приєднані бюджети відобрваж фін. Операції окремих місц громадських служб, що мають фін. Самостійність, надають платні послуги, але не корист правом юр.особи. Це, наприклад, такі служби, як водопостачання, благоустрій та ін. Складання приєднаного бюдж дозволяє спрям-ти доходи відповідної служби на її фінансування