Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

103.Гол.Елемент у с-мі заходів держ. Рег. Фін. Політики.

Державна регіональна фін. політика – це складова державної регіональної економічної політики.

Держ. регіональна фінансова політика - це сис­тема заходів, що здійсн-ся центральною владою з метою управління процесом утворення, розподілу, перерозподілу й використання фінансових ресурсів у регіонах та в інших ад­мін.-територіальних одиницях.

Головним елементом у системі заходів державної ре­гіональної фінансової політики є систематичне надання центральною владою допомоги владним органам тих те­риторій, котрі не мають достатніх ресурсів для виконання по­кладених на них функцій.

104.Цілі держ. Регіон. Фін. Політики

1.Зближення рівнів соц.-екон.розвитку окремих регіонів.

2.надання фін.допомоги територіям, які не мають достатніх ресурсів для виконання покладених на них ф-цій і обов’язків.

3.Подолання відставання в розвитку соц.-культ.сфери та соц.інфраструктури в малих містах, селах та селищах.

4.Зменшення і подолання диспропорцій територ. розміщення виробн-х потужностей.

5.Реструктуризація екон. та соц. сфери депресивних територій.

6.Створення умов для ефективного й раціонального використання природних і ресурсних можливостей тер-рій.

7.Створення умов для розвитку міжкомунального та міжрегіонального співробітництва як фактора підвищення ділової активності в країні.

105Основні завдання держ. Регіональної фін політики (дрфп).

1.Створ. правової бази для реалізації цілей ДРФП. У законодавч. порядку слід встановити: обов’язком центр. влади є забезп. єдиних стандартів якості життя на всій тер. країни.

2.Вищими органами центр. влади має бути встановлено перелік регіонів і тер.,які потребують фін. підтримки центр. влади.

3.Використ. нагромадженого у багатьох країнах досвіду організаційних механізмів досягнення цілей ДРФП. Серед них: територіальне планування, програми соц.-екон.розвитку регіонів, надання тер-м особл. економ. статусу (вільних, спец., офшорних, торгових зон, зон прикордонного спів роб-ва), орг-ція міжкомун. і міжрегіон. горизонт. об’єднань, підгот. кадрів для місц. влади.

4.Запровадж. і використ. арсеналу фін. інструментів досягнення цілей ДРФП. Це спец.бюджетні режими для місц.влади, преференції, кредити, подат. пільги і повне звільнення від оподатк. під-в, які сприяють розширенню зайнятості в депресивних регіонах, зменш. % ставок за позиками, зниження оренд.плати за корист. приміщ. та зем.ділянками, надання зем.ділянок під нове буд-во безкоштовно. Також створення сприятл. умов для розвитку дрібного бізнесу

101. Держ регвонал фін політка як складова держ регіонад економ політики

Державна регіональна фін. політика – це складова державної регіональної економічної політики.

Держ. регіональна фінансова політика - це сис­тема заходів, що здійсн-ся центральною владою з метою управління процесом утворення, розподілу, перерозподілу й використання фінансових ресурсів у регіонах та в інших ад­мін.-територіальних одиницях.

106.Поняття вертикальних і горизоні дисбалансів та фінансового вирівнювання

Вертик.фіск.дисбаланси-невідповід. між обсягами фін. ресурсів того чи ін.рівня влад регіон.або місц, і обсягами завдань та обов'язків, які на нього поклад, в процесі розподілу компетенції між центральною, регіон та місц владами. Цей дисба-ланс означ; недостатність фін.ресурсів певного рівня влади для забезпеч, громадських і держ. послуг межах його завдань.

Горизонт, фіск, дисбаланс - невідповідн. мі обсягами фін. ресурсів однієї або кількох терит одиниць одного рівня обсягу завдань, які на них покладаються і які забезпечуються іншим терит. одиницями цього рівня.

Фін, вирівнювання -процес усунення вертик. І горизонт, дисбалансів. У процесі фін.вирів здійсн. заходи з перерозп. фін.ресурсів як між ланками системи бюдж. по вертикалі, так і між так званими бідними і багатими тер. по гориз.