Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

76. Комунальний кредит.

Комунальний кредит є системою відносин між 2 юри особами з поворотної, платної та стровокової передачі фін ресурсін, одна і яких - орган місц самоврядування.

Його не слід ототожнювати з державним кредитом. Суб'єктом відносин щодо поворотом», платного і строкового запозичення фінансових ресурсів у системі державного кредиту є держава

77. Основні форми комунального кредиту

Комунальний кредит є системою відносин між 2 юри особами з поворотної, платної та стровокової передачі фін ресурсін, одна і яких - орган місц самоврядування.

Осн. форми комун. кредиту:

1)Облігаційні позики;

2)Безоблігац. позики;

3)Комун. банківський кредит;

4)Комерц. комун. банківський кредит;

5)Комун. кредит держ. банків;

6)Взаємний комун. кредит та ін.

79.Фін. Комун. Під-в.

Становл. інституту фінансів комун. під-в в У. розпочалося із запровадженням у 1990р. комун. форми власності.

Особл-ті функ-ня фін-в комун. підпр. У.:

1. Частина комун.закладів не мають самост. банк. рах-ків, а лише субрах,(напр., школи, дит.садки).ще частина мають змішану с-му фін-ня-як кошторисну, так і госпрозрах.

2. Прибуток під-в комун. власності розподіл. в порядку, визнач. відповідними місц. радами згідно із статутами цих підпр.

3. 100% под.на приб комун-х підпр. зарах. до бюджету місцевої ради того рівня, якому належать ці підприємства.

4.Місц. ради можуть надавати пільги або повністю звільняти від оподатк. п-ва комун. форми власності в тій част., в якій ці податки зарах. до відповід. місц. бюджетів. 5.Комун. під-ва в У. мають самостійні фін. баланси.

6. Більшість установ і закладів, що перебув. у комун. власності, є самост. юр. особами і фін-ся за рахунок місцевих бюджетів на основі кошторисів.

7. Фінанси комун.під-в обліковуються в складі фінансів держ. сектора економіки.

80.Комун. Платежі

Комун. плат. – плат., що стяг-ся місц.орг. влади як плата за надані послуги фіз. та юр. ос-м. В У. система комун.платежів одержавлена. Викон. органи сільських, селищних і міських рад отримали право на встановл. в порядку і межах, визначених законод-м, тарифів з оплати побутових, комун., транспортних та інших послуг, що надаються підпр. та орг-ми комун. форми власності відповідної територіальної громади

81. Фінанси муніципал підп-в і муніципал платежі в заруб країнах

Муніципальними підпр.в зарубіжних країнах іважаються підприємства, які повністю іалежать органам місцевого самоврядування, і господарські товариства, якщо частка в капіталі органів місцевого самоврядування перевищує 50 %.

Осн.форми комун.підпр. в заруб.країнах: товариства з обмеж.відповідальністю; АТ: асоціації; фонди

Одні з цих підприємств ведуть власні фінансові баланси; інші - не ведуть і їх рахунки об'єднані з рахунками місцевих бюджетів.

Риси муніципал фінансів у заруб країнах:

1.Формуються на заг умовах, визнач для всіх бізінесових структур. 2.Значним джерелом доходів у розвинутих, заруб, країнах є муніцип платежі за послуги, що надаються місцевими органами влади.

3.Місцеві органи влади цих країн, як правило, самостійне встановлюють ціни й тарифи на послуги, котрі вони надають членам територіальних колективів. 4. У кож країні сформувалися власні підходи до плати за послуги, що надаються місцевою владою У багатьох країнах ця плата не покриває видатків на їх здійснення.