Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

107.Вертикальний фіскальний дисбаланс

Вертик.фіск.дисбаланси—невідповідн. між обсяга-ми фін. ресурсів того чи ін.рівня влади, регіон.або місцевого, і обсягами завдань та обов'язків, які на нього поклад, в процесі розподілу компетенції між центральною, регіон, та місцевою владами. Цей дисбаланс означає недостатність фін. ресурсів певного рівня влади для забезпеч, громадських і держ. послуг у межах його завдань.

їх можна усунути кількома шляхами:

1.Центр.влада або, влада вищого терит. рівня може взяти частину обов'язків із надання держ. і громадських послуг і тим самим зменшити коло обов'язків того рівня влади, в якого виник вертик. фіскальний дисбаланс.

2.3апровадж.тим рівнем влади, який має вертик. фіск. дисбаланс, додатк. податків.

З.Передача центр, владою частини своїх податків терит. рівню влади, що має такий дисбаланс

4.3а рах надання центр владою грантів, субсидій та ін трансфертів.

108. Горизонтальний фіскальний дисбаланс причини його виникнення.

Горизонт, фіск, дисбаланс — невідповідн. між обсягами фін.ресурсів однієї або кількох тер. Од-ць одного рівня обсягу завдань, які на них покла-даються і які заб-ться ін терит. од цього рівня.

Цей дисбаланс виникає тоді, коли:

1 .1 або кілька тер. того ж рівня не мають достат фін.ресурсів для надання держ. і громад послуг в обсягах, що надаються ін. терит-ми відповідно до певних стандартів. 2.1снують так звані бідні і ба-гаті території. 3.Деякі тер. мають більші потреби, ніж інші. 4.1снує більш висока вартість держ. і гром, послуг у межах однієї терит. порівняно з ін.

Гориз. фіск, дисбаланси можна усунути вищими податк, ставками в межах відповідн. терит. Але це буде несправедливо стосовно насел. цих терит. Тому держава зобов'язана долати такі дисбаланси в рамках політики фінансового вирівнювання.

109.Фін.вирівн.

Фін. вирівнювання –процес усунення вертик. і горизонт. дисбалансів. У процесі фін.вирівн. здійсн. заходи з перерозп. фін.ресурсів як між ланками системи бюдж. по вертикалі, так і між так званими бідними і багатими тер. по гориз.

110.Мета фін. Вирівнювання

Метою фін.вирівнювання є перерозподіл фінансових ресурсів на користь тих владних рівнів, котрі мають вертикальні й горизонтальні фіскальні дисбаланси, з метою їх усунення.

111.Обєктивна необх. Фін. Вирівнювання зумовлена рядом причин:

1.Нерівномірність терит. РПС, яка зумовлює диференціювання подат бази регіонів на тер.У. Зменш. роль індустр. областей і зрост. значення столиці держави. Ще більш занепадає податк.база аграрних регіонів України.

2.Диференціація обсягів витрат у сфері надання держ.і гром.послуг та цін на ці послуги. Більш ви-сокі витрати на ці послуги несуть еколог. забруднені сх рег та регіони зони Чорн.катастрофи.

3.Внасл. неефект. провед. заходів із забезп. єдиних стандартів держ.і гром.послуг по всій терит.країни сформув. розрив у рівнях життя в окр. регіонах У., в сільс. і міськ. місцевостях.

4.Потребами передачі від центр. влади на місц. рівень значної част. видатків, які більш ефективно здійснюватимуться на місц.рівні (це фін-ня освіти, культури, ох.здоровя, фізкульт.і спорту та ін.)

5.Зовн.ефектами соц. виплат. послугами, які фін-ся з бюдж. однієї адмін.-тер. один., корист. і жителі ін.тер.одиниць, але їхні владні органи при цьому не несуть витрат