Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

119. Довгостроковий фінансовий план

Має характер прогнозу, в якому передбачаються можливі джерела і обсяги надходжень фін ресурсів, а також довго строк фін прогарми, за якими здійсн видатки. Такі плани мають назву змінних п’ятирічних планів.

120. Бюджет – норматив акт обовязк характеру

Бюджет є нормативним актом обов’язкового характеру. Показники бюджету тісно повяз з фін планом. Щороку після ухвал нового бюджету здійсн уточнення показників фін плану. Таким чином, відбувається поєднання поточного і перспективного фін планування.

Складанню проекту бюджету держави передує підготовча робота, яка включає в себе: -розробку основ прогнозних макропоказників екон і соц розвитку України на плановий рік;- розробку і затвердження Постанови ВРУ «Про основні напрями бюджетної політики на наступний бюджетний рік»;

- аналіз виконання бюджету за минул рік і очікуване виконання бюджету в поточ році; - підготовку інструктивних листів про особливості складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний бюджетний рік.

121.Особливості Фінансового планування у зарубіжних країнах.

Фін.планування зводиться до розробки двох оси. документів: довгострокового фін.плану і щорічною бюджету.

Особливості:

1 .Однією з форм фін. планування в місц. органах влади є розробка й затвердження кошторисів видатків установ, що фін-ться з бюджету, доходів і вид. приєднаних та дода гкових бюджетів.

2.Фін.рік місц.органів влади і фін.рік центр.уряду не збігаються з часом. Це дає можл. місц органам влади в процесі бюдж. планування мати повну інф. про розміри фін. допомоги центрального уряду.

3.Вимога повної збалансованості доходів і видатків місц.бюджету.

4.Використ. програмно-цільового методу фін. планування інвестицій з детальними розрах. ефект-ті й окупності капіт. вкладень.

122.Поняття та системи виконання місцевих бюджетів.

Кас виконання - ор-ція прийому, зберігання та видачі бюдж.коштш, а також ведення обліку і ЗВІТНОСТІ в процесі виконання місц бюджетів. Системи кас викон.місц.бюджетів:

1. Банківська. 2. Казначейська. 3. Змішана.

Виконання місц бюдж. здійсн. в межах коштів, що реально надійшли на рахунки відповідних бюджетів н установах банків.

Уряду АРК, обласним, Київській і Севастоп міськ держадміністраціям за погодженням з територ управліннями Нацбанку України було рекомендовано визначити перелік банків, в яких відкриваються рахунки відповідних місц бюджетів та підприємств, установ, орг-цій, що фінансуються з цих бюджетів.

123.Система касового викон.Бюдж.: банків, казнач, зміш.

Касове виконання – здійснення розрахунково-касових операцій (прийом, зберігання і видача бюджетних коштів) щодо виконання бюджету відповідного рівня.

При банк. системі рахунки для виконання бюджету відкриваються в установах банків. Казначейська система касового виконання бюдж. передбачає відкриття та ведення рах. для виконання бюджету через спеціалізовану структуру– Держ.Казначейство. Змішана система передбачає можливість відкр. та вед. рах. для виконання бюджету як в установах банк. системи так і в казначействі.

До 1993 р. в Україні діяла банківська система касового виконання бюджету. З 1 липня 1993 р. касове викон. Держбюджету почало здійснюватися НБУ через свої регіональні управління та за його дорученням, погодженим з Мінфіном України, - через Укрсоцбанк, банк Україна, “Промінвестбанк та інші комерційні банки. Новий порядок касового обслугов. означав, що фінансування повинно здійсн. в межах доходів, які рально надійшли, а також одержаних кредитів банку.

Діюча с-а касов. викон. доходної частини Держбюджету в У. передбач. відкриття відповідних рах., на яких акумулюються кошти Держбюдж.: в установах НБУ; в установах уповноважених банків.

Розподіл загальнодерж. доходів здійсн. органами Державного Казначейства. За платіжними дорученнями органів Державного Казначейства установи банків перераховують кошти на рахунки з обліку доходів.