Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

112. Правові засади й організація

бюджетного вирівнювання в Україні

Правова основа регулювання доходів бюджетів в У. має досить загальний характер.

Осн.інструментами, за допом яких здійсн. регулювання доходів бюджетів, є: власні та закріплені доходи; регульовані доходи; нормативи відрах, від регул, доходів; дотації та субвенції; міжбюдж. взаєморозрахунки.

Мінім, необх. видатки бюдж.сільських і селищ, рад, бюдж. районів та міст - вид., що обчисл. за єдиними або груповими мінім, соціальними, фін. нормативами і норм-ми, встановл. вищим органом виконавч.влади.

Показником оцінки доходної бази територій згідно з ЗУ „Про місц.самовряд" від 21.05.97р., є рівень.мінім.соцпотреб", який гарантується держа-вою. Якщо влас. доходів у місц. бюдж. для забезп цього рівня недостатньо, держава надає органу місц. самовряд. відповідну фін. допомогу. У разі перевищення доходів бюджет для задоволення цих потреб держава вилучає надлишок коштів до Держбюдж згідно із ЗУПро Держбюджет". Проте поняття мінім, соц. потреби не може бути прийн. їх на практиці визнач, неможливо.

11З. Головний інструмент збалансування доходів бюджету.

Осн.інструментами, за допом яких здійсн. регулювання доходів бюджетів, є: власні та закріплені доходи; регульовані доходи; нормативи відрах, від регул, доходів; дотації та субвенції; міжбюдж. взаєморозрахунки.

Головним інструментом є регульовані доходи, частка яких у подат. надходж. зведеного_біщіж. У. сягає 80 %

З Держбюджету У. до бюджету АРК, бюджетів областей, Києва та Севастополя може передаватися частина доходів як %-ні відрахування від загальнодерж.податків, зборів і обов'язкових платежів, що справляються на даній території, або дотацій і субвенцій. Розмір цих відрах.затвердж. Верх.РадоюУ. в Законі „Про Держбюдж."на відповідний рік.

Вказані ресурси перед.на основі необх.техніко-економічних обгрунтувань, стаист.даних про економ., еколог.і соціальний стан відповідних тер., необх.витрат для вирівнювання їхнього розвитку.

116. Два осн. Види місцевих фін, органів.

1.Фін. органи місц. самоврядування. До них належ.: фінвідділи виконавч. комітетів та ін. виконавчих органів місц. самовряд. фінвідділи в сист. місц. самовряд. Функціонують у містах, які мають статус обласного підпорядкування, та в районах цих міст. В У. 163 міста обл.підпорядк. Міста Київ та Севастополь у системі місц. самовряд. не мають власних фін. органів. Не мають своїх фін. органів і міста район підпорядкування.

2. Місц.фін. органи у сист. виконавчої влади.

До них належать:

-Мін.фін. АР Крим.

-Фін.управління та відділи обласних, Київ.та Севастоп. міських, районних, районних у містах Києві та Севаст. держ. адміністрацій.

-Місц.органи Держ. податк. адмін., Голов. КРУ, Голов. упр. Держказначейства У.(його підрозділи не входять до складу місц.держадмін і мають центральне підпорядкування. Структуру міських пі дрозд-в ДПА останнім часом реорганізовано).

118.Місеві фін, органи та місцеве фін, планування в зарубіжних країнах.

До фін.органів місц.влади зарубіж.країн належь департаменти фінансів, що самостійно створ, цією владою; їхні ф-ції та обов'язки встановл.зак-вом, рішеннями представницьких органів місц.влади або статутами громад. Напр., департамент фін-в округи Монтгомері штату Мериленд (США):

-зберігає кошти округи, ЦП та страх.поліси;

-стягує податки, спец.збори, муніципальні платежі та ін.надходження;

-погашає заборгованість;

-інвестує окружні штати та сплачує видатки за рах.цих коштів;

-укладає річний фін.звіт та ін.ф-ції.

Фін. планування зводиться до розробки двох осн. документів: довгострокового фін.плану і щорічного бюджету.