Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

56.Поточні видатки

це витрати з бджету на фін-ня мережі підп-в, установ, орг-цій та органів, які діють на початок бюдж періоду, а також на фін-ня заходів щодо соц захисту населення, утриманні апарату управління та служб органів місц самовряд, соц обслуг-ня та інших заходів.

В основу побудови поточного бюджету покладені принципи: забезпечення достатнього рівня розвитку регіону; стабільність надходження коштів; пріоритетний розвиток соц-культур сфери; наукова об ґрунт-ть видатків; обов'язків характер виконання поточного бюджету.

Напрями використання поточного бюджету:

-соц.захист та соц.забезпечення; -соц-культурна сфера; -охорона здоров'я; -фізкультура і спорт; -видатки на житлове госп-во; -видатки на фін-ня пасажирського транспорту; -видатки на утримання органів влади.

Поточні видатки потребують негайного та своєчасного фін-ня. Такс фінансування може забезпеч лише за наявності відносно стабіл джерел.

57. Видатки розвитку та їх структура

До видатків розвитку належать витрати на фін-ня ін вест та інноваційної д-ті, кошти на реалізацію програми соц.-ек розвитку міста,кап буд-во, прид-бання обладнання, а також на фін-ня субвенцій та на сплату основної частини боргу органів

При нестачі основних поточних доходів бюджет розвитку може балансуватися за рахунок установлення місц владою нових податків, випуску позик, отримання субсидій і субвенцій з державного бюджету.

Основними принципами бюджету розвитку є: тісний зв'язок з поточним бюджетом; зміна бюдж пріоритетів; виконання в міру надходження кош-тів; напрями використання бюджету розвитку; капі вкладення на розвиток в-ва; витрати на капремонт.

Співвідношення між поточним бюджетом і бюджетом розвитку залежить від досягнутого рівня економічного і соціального розвитку регіону.

58.Вільні бюдж.Кошти, їх напр-ки викор.

Вільні бюджетні кошти утворюються в місцевих бюджетах на початку бюдж року і не враховуються при затвердження бюджету поточного року. Вони включ: вільний залишок коштів; суми, додатково одержані в процесі виконання бюджету; суми перевищення доходів над видатками в разі збіл-ня доходів чи економії видатків або з інших джерел.

Вільні бюджетні кошти не може бути вилучено органами держ викон влади вищого рівня. Рішення про використання їх приймають місц органи держ виконавчої влади або органи місц самоврядування. Ці рішення затверджують відповідними радами.

Вільні бюджетні кошти використані на:

-господарські заходи;

-купівлю акцій або інших цінних паперів;

-надання відсоткових чи безвідсоткових бюджетних позичок; -інші заходи.

59.Позабюдж.Фонди як один із інститутів у сист. Місцевих фінансів.

Позабюджетні фонди грошових ресурсів, як правило, акумулюються на окремих рахунках, використовуються за цільовим призначенням для фінансування конкретних програм чи заходів. Утворення та функціонування таких фондів здійснюється на основі законодавства й положень про ці інститути, що затверджуються представницькими органами місцевої влади.

Кошти цих фондів витрачаються на розсуд відповідної місцевої ради і перебувають на спец.рахунках, що відкриваються в установах банків, і вилученню не підлягають.