Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

69. Обєкти права комун.Власності

Об’єкти: -кошти місц. бюдж.; -державний житловий фонд; -обєкти житлово-комун. госп-ва; -майно закладів народної освіти, культури, охорони здоров`я, торгівлі, побутового обслуговування; -майно комун. підпр.; місцеві енергетичні системи; -транспорт; -системи зв’язку та інф-ції; -інше майно, необхідне для забезпечення екон. й соціального розвитку відповідної території.

71.Унітарне комунальне підприємство.

Унітарне комун підприємство - це підприємство, не наділене правом власності на закріплене за ним майно. Майно такого підприємства є неподільним і не може бути розподілене на частки, паї. Не можуть мати часток, паїв у такому підприємстві і його працівники. Майно такого підприємства використовується на основі права господарського володіння або на основі права оперативного володіння.

72. Комунальне акціонерне товариство

КАТ є товариство, що має статутний фонд, поділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості. АТ несе відповідальність за зобов'язаннями лише майном т-ва. Акціонери відповідають за зобов'язаннями товариства лише в межах належних їм акцій.

Орган місц самоврядування може володіти 100 % акцій акціонерного товариства або лише їхньою частиною. КАТ вважається товариство, в якому понад 50% акцій належить органу місц самовряд.

Органи місц самоврядування можуть бути учасниками як відкритих, так і закритих акціонерних товариств.

73.Комунальне товариство з обмеженою відповідальністю.

Це товариство, яке має статутний фонд, розподілений на частини, розмір яких визначається статутними документами. Учасники несуть відповідальність за його зобов'язаннями в межах їхніх внесків до статут фонду. У випадках, визнач статутними документами, учасники, котрі не повністю вклали свої внески, відповідають за зобов'язаннями товариства в межах внесеної суми. Органи місц самовряд можуть володіти статутним фондом товариства з обмеженою відповідальністю повністю або частково. Комунальним вважається товариство з обмеженою відповідальністю, якщо орган місцевого самоврядування володіє більш ніж 50 % його статутного фонду.

74. Особл-ті реалізації комун власності

Формування комун власності в Україк ще не завершено, і воно має свої особливості:

1.В Україні майно комунальної власност сформовано шляхом його безоплатної передач із загальнодержавної до комунальної власності.

2.У зарубіжних країнах майно комунально власності не зараховується до складу державно власності і є самостійною формою власності -власністю те ритор-них колективів.

3. У зарубіжних країнах суб'єктом прав комунальної власності є не адміністративно-територіальна одиниця, а територіальний колектив як носій місцевого самоврядування і там немає пізновият

75.Поняття, форми та правове рег-ня комун кредиту.

Ком. кр-т є сист. відносин між двома юр. особами з поворот., платної та строкової передачі фін. ресурсів, одна з яких – орган місц. самовр. Його не слід ототожнювати з держ. кредитом.

Осн. форми комун. кредиту: 1)Облігаційні позики; 2)Безоблігац. позики; 3)Комун. банківський кредит; 4)Комерц. комун. банківський кредит; 5)Комун. кредит держ. банків; 6)Взаємний комун. кредит та ін.

Відповідно до закон-ва У. органи місц. самовряд. можуть брати участь у фін.-кредитних відносинах. Згідно з прийнятим у 1991р. Законом „Про цінні папери і фондову біржу” місцеві ради отримали право на випуск внутрішніх місцевих позик. На Державну комісію з ЦП і фондового ринку покладено ф-ції регулювання реєстрації ЦП.

Надходж. від внутр. позик і грошово-речових лотерей, які проводяться за ріш. відповідних рад, зарах. до відповідних бюдж.

Загальний обсяг випущених внутр. позик регулює ВР України в межах визначеного законом обсягів внутр. держ. боргу. Органи місц.самовр. обов’язково погоджують з Мінфіном розмір місцевих позик і кредитів.