Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

124. Оборотна касова готівка.

Оборотна касова готівка - гр кошти, що утвор-ся в складі бюджетів для покриття тимчасових касових розривів при їх виконанні.

Розмір обороної касової готівки визначають місц ради при затвердженні відповідних місц бюджетів.

Якщо касові розриви виникають при виконанні міських, районних, сільських і селищних бюджетів, то за клопотанням відповідних виконавчих органів рад бюджетні позички можуть наливатися і бюджету вищого рівня. Рішення про це прийманні, керівники відповідних фін органів.

125. Касове виконання місц бюдж у зарубіж країнах

Тут застос різні підходи до орг-ції касової справи в органах місц само вряд.

Самостійно визнач, умови кавового викон. Місц. Бюдж. Органи місц само вряд США, ФРН, Австрії, Польщі та ін. У цих країни касову справу забезпеч уповноважені органи місц.самовряд. банків установи.

В окремих країнах органи місц, самовряд призначають комунальні (муніцил.) банки фіни установами, на які покладається касове викон. місц. Та ін фондів фін. Ресурсів.

У країнам, де касова справи в органах місц. самовр перабуває під контролем держ. влади, вона організ-ся держ казначейством (напр .Франція)

В Італії та Португалії викор змішані системи організації касової справи в органах місц. самовр В Італії у великих муніципалітетах касова оправа контролюється і забапеч. держ. казначейством. Муніципалітети з чисельністю населення до 5 тис.осіб та гірські муніцип. з чис-тю нас. до 10 тис осіб мають певний рівень автономії в ор-ції касової справи.

126. Контроль та аудит фін д-ті місцевого самоврядування.

Ор-ція контролю та аудиту в У.здісн.: Мінфін; ГоловКРУ; ГОЛОВ. упр. Держказнач.; ДПАУкр.: місцевими держадміністраціями; ін.

Загал фінансовий контроль здійснює ВРУ та Рахункова палата.

Діють також ревізійні комісії, що стор безпосер органами місц само вряд. Для контролю викор-ня коштів бюджету, позабюджетних і валютних цільових фондів.

В Укр.. здій. Загал контроль за використ. Бюдж коштів і обовязкеовий аудит підпр та орг-цій, включаючи й комунал сектор.

127. Внутр та зовн фін контроль

У багатьох розвинутих зарубіжних країнах розрізн внутр. і зовн. фін. контроль у місц. Органах влади.

Внутрішній фін, контроль здійсн. обраними представницькими органами місц. влади спец комісіями чи комітетами.

Зовн. фін, контроль д-ті місц.органів влади здійсн. органами держ.влади по лінії як виконавчої, так і законодавчої та судової влади. У Франц створено спец, органи фін. контролю за д-тю місцевої влади - регіональні рахункові палати. Це органи судового хар-ру. Певні повноваження в цій сфері надано префекту — представнику уряду в регіонах і департаментах. Саме він подає до регіональної рахункової палати матеріали про фін. д-ть комун та ін органів місц. влади. Регіональна рахунк. палата може зобов'язати місц. орган влади скасуватити рішення, що суперечать закону.