Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

85.Бюдж.(фін.,фіск).Федералізм.

Це форма організації внутр. міжуряд. фін. відносин. Її ознаки:

1. Чітке розмежування видатків різних рівнів влади і наділення їх повноваженнями самостійно формувати власну доходну базу.

2. Побудова відносин на основі договірно-правових форм їхньої організації.

3. Активна роль у визначенні моделі відносин регіональної і місцевої влади через механізм консультацій і переговорів.

Осн. групи моделей бюдж. федералізму: Децентралізовані.(слабкі зв’язки між різними рівнями влади, центр влада не займається проблемами фін вирінювання); та кооперативні. (тісна співпр. різних рівнів влади)

86. Осн. Групи моделей бюдж. Федералізму:

1.Децентралізовані. Хар-ся значною фіскальною автономією регіон. і місц. рад, слабкістю зв’язків між різними рівнями влади. Центр. влада фактично не займається проблемами фін. вирівн., місц. влада покладається передусім на власні сили. Подібна модель характерна для США.

2.Кооперативні. Хар-ся тісною співпр. різних рівнів влади. Центр. влада активно турбується про забезпеч. єдиних стандартів громадських послуг у межах усієї тер. країни. Така модель властива для більшості федерат. європ. держав, зокрема ФРН, Австрії.

88. Концепція субсидарності.

Ознаки:

1. Влада більш високого рівня може втручатися у фін справи влади нижч рівня лише, якщо остання довела свою недієздатність вирішувати проблеми.

2. Субсидарність означає допомогу. Цей прин-цип вказує на обов'язок вищ влади надавати фіна допомогу органам влади місцевого рівня. І така допомога має сприяти фінансовій автономії місцевої влади і розширенню її повноважень.

3. Розподіл повноважень між різними рівнями влади в усіх сферах, включаючи фінансову.

4.Принцип партнерства різних рівнів влади.

5. Центр влада може делегувати частину своїх повноважень місц владі. Та, в свою чергу, може делегувати окремі свої повноваження органам влади вищого рівня на основі угоди

89. Інструменти міжбюджетних відносин.

Міжбюдж взаємовідносини — форма взаємоза-лежностей між окремими ланками с-ми місц бюдж, а також між місц бюджетами та Держ.бюджетом У.

Власні доходи - доходи, що належать місц органу, формуються на підвідомчій йому території на основі рішень цього органу.

Гол інструментом орг-ції міжбюд взасмовідноси в У. є регульовані доходи — це доходи, які на пайовій основі розподіляються між усіма ланками бюджетної с-ми У.

Дотації — кошти, що передаються з Держ. бюджету до місц. або з місц. бюджетів вищого рівня до бюджетів нижчого рівня безповоротно для збалансування їх доходів та видатків.

Субвенції — надаються на фін-ня цільових видатків і підлягають поверненню в разі їх нецільового використання.

Субсидії — надаються на фін-ня ціл видатків.

Внески длд держ бюдж Укр — кошти, що пере-даються амін.-терит.одиницями до Держбюджету в обсягах, визначених Законом про Держбюджет на поточний рік.

Бюджетні позички — надаються з Держ. бюджету місц бюджетам для покриття тимчасових касових розривів у процесі їх виконання.