Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

94. Три основні моделі діючих систем бюджетів у заруб країнах

Осн.моделі бюджетів в заруб.країнах:

Перша ґрунтується на повному розмежуванні окремих податків між різними адмін рівнями влади і на закріпленні їх у зак-чому порядку за відповідними рівнями системи бюджетів. Така модель частково характерна для США.

Друга грунтується на зафіксованому в зак-тві пайовому розподілі основних податків між різними адмін. рівнями влади і на відповідному закріпленні цих часток за рівнями системи бюджетів. Ця модель частково характерна для ФРН. У такий спосіб у цій країні розподіляється ПДВ.

Третя характеризується- застосуванням різними рівнями влади спільної бази оподаткування. При цьому кожен рівень влади встановлює власну ставку на основі однієї бази оподаткування. Заг ставка оп-ня, таким чином, є сумою податкових ставок різних рівнів влади. У такий спосіб розподіляється прибутковий податок у Швеції.

96. Поняття бюдж трансф та їх правове регулювання

Трансфертні платежі — це передача доходів, які не потребують будь-яких прямих відповідних послуг економічного характеру.

Перерахування бюджтрансфертів здійснюється на основі платіжних доручень. Проходження документів здійснюється аналогічно проходженню документів при перерахуванні бюджетних коштів на видатки.

Аналіз застосування бюджетних трансфертів дає можливість дати наступні визначення:

Бюдж дотація — це гр допомога, яка надається вищестоящим бюджетом нижчестоящому при недостатній кількості у нього вл доходів для покриття заплан видатків (для збалансування бюджету). Дотація не має цільового призначення.

Бюдж субсидія — це гр допомога, яка надається вищестоящим бюдж нижчестоящ на певну ціль, тобто для фін-ня конкретної установи або заходу.

Бюдж субвенція— це гр допомога, яка надається вищест бюджетом нижчестоящому на певну ціль і на основі пайової участі у фінансуванні.

97.Бюджетні трансферти. Їх групи.

Бюдж. трансферти - кошти, що передаються Держбюджету до місц. бюджетів або з місц бюдж вищого рівня до місц бюдж нижчого рівня (і навпа-ки) у формі, дотацій субсидій, субвенцій тощо.

Вони поділяються на дві групи, залежно від цільового спрямування коштів:

1 .Поточні — гр допомоги (дотації), як одержу-ють бюдж нижчих рівнів при нестач доход джерел, тобто метою надання поточних трансфертів є збалансування цих бюджетів.

2.Капітальні (субвенції) - передб. цільове викор-ня одержаних коштів і тому безпосередньо впливають на структуру видатків бюджетів, які їх отримують. Цілі, на які спрямовуються субвенції, пов'язані в основному з виконанням органами місцевого самоврядування делегованих державою повноважень.

98. Заруб досвід втор бюд трансфертів

У зарубіжних країнах за допомогою трансфертів: здійсн. фін вирівнювання; фін-ться так звані деле-говані повноваження; забезпечуються послуги місц влади на рівні встановлених центр, владою мінім соціал стандартів; компенсуються втрати окремих громад через додаткові витрати на послуги, якими корист. жителі ін. терит-х колективів.

Вимогою Європейської хартії про місц. самоврядування є заміщення спец.трансфертів загальними