Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

10. Контрольна функція та види і форми її прояву

Контрольна функція обумовлена об'єктивно притаманною їм здатністю кількісно відображ рух фін потоків і забезпечувати контроль за дотриманням пропорцій в розподілі ВВП, правильністю форм-ня, розподілу та викор-ня фін ресурсів держави і суб'єктів госп-ня.

Основу контрольної функції складає рух фін ресурсів, який здійснюється як у фондовій так і в нефондовій формах. Завдяки контрольній функції фінансів суспільство отримує відомості про те, як складаються пропорції в розподілі коштів, наскільки своєчасно фін рес надходять у розпорядження різних суб’єктів госп-ня, наскільки екон ефективно вони викор-ться.

Контрольна функція знаходить свій прояв в контролі за розподілом ВВП за відповідними фондами та викор-ням їх за цільовим приз-ням.

Об’єктом фін контролю є гр розподільчі процеси при формуванні та використанні фін ресурсів. Безпосереднім предметом перевірки виступають такі фіні вартісні показники як прибуток, доходи, рен-ть, соб-ть, витрати обігу, податки, відрахування на різні цілі і в різні фонди.

Контрольна функція має прояв через багатогранну д-ть фін органів. Працівники фін си-ми та под служби здій-ть контроль в процесі фін планування, при виконанні дохідної та витратної частин бюджетної системи.

11. Фін політика і роль місц органів влади в її реалізації

Сукупність держ заходів щодо використання фін відносин для виконання державою своїх функцій уявляє з себе фінансову політику.

Зміст фін політики охоплює цілий комплекс заходів:1) розробку заг концепції фін політики, визнач її осн напрямів, цілей, головних завдань; 2) створ відповідного фін механізму; 3) управління фін д-тю держави та ін суб’єктів економіки.

Проявляється фін політика у: ·фін зак-ві; ·с-мі форм і методів мобілізації фін ресурсів (найважливішими з яких є податки); ·перерозп фін ресурсів між окремими верствами насел-ня, галузями, регіонами;·структурі доходів і видатків бюджетів тощо.

Головна мета фін політики – забез-ня відповідними фін ресур реалізації тої чи ін держ програми екон та соц розвитку.

12.Особливості функ-ня фін механізму на рівні місц само вряд

Фін механізм - це сук-ть конкретних фін форм, методів та важелів, за доп яких забезп-ся процес суспіл відтвор, тобто здій-ся розпод і перерозп відносини, утвор-ся доходи суб'єктів господарювання і фонди грошових коштів.

15.Поняття фін автономії міси,органів влди.

Фін автономія — це самоврядування у сфері фінансів. Принцип автономності місц органів влади полягає в тому, що кожен місц орган сам створює свою систему форм, розп та викор-ня місц владою фін ресурсів для забез-ня поклад на неї функцій і завдань. Він обирає модель с-ми, внут структуру, визначає співвідношення між окремими елементами.

Фін незалежність є передумовою ефектив розв'язання місц органами влади покладених на них завдань. Місці органи влади в межах закону мають самостійно визначати свої видатки, доходи, способи форм-ня доходів самостійно будувати відповідні фін інститути.

16. Сутність поняття фін автономії

Поняття „автономія" тісно пов'яз поняттям „самоврядування" (це автономне функ-ня будь-якої організації, при якому рішення організації приймаються її членами)

Фін автономія- це самовряд у сфері фінансів. Принцип автономності місц органів влади полягає втому, що кожен місц орган сам створює свою систему формування, розподілу та використання місцевою владою фін ресурсів для забезпечення покладених на неї функцій і завдань.Він обирає модель системи, внутрішню структуру, визначає співвідношення між окремими елементами.