Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГРОШІ ТА КРЕДИТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

11.5. Грошова реформа 1996 року в Україні.

Національна грошова система невіддільна від реального стану економіки країни. Уся багатогранність економічних, соціальних і політичних проблем суспільного розвитку, безумовно, позначається й на сфері грошового обороту. Грошова система повинна бути адекватною існуючим соціально–економічним умовам розвитку суспільства. Удосконалення грошової системи, зміна її якісних і кількісних характеристик здійснюється за допомогою проведення грошових реформ. В економічній науці розрізняють грошові реформи “м’якого” і “радикального” типів. Грошова реформа “м’якого” типу передбачає, як правило, проведення заходів щодо заміни діючої грошової одиниці, стабілізації нових грошей без якісної перебудови системи грошового обороту. Грошова реформа “радикального” типу пов’язана, як правило, із запровадженням принципово нової за змістом і структурою системи грошового обороту.

В Україні з 2 вересня по 16 вересня 1996 р. була проведена грошова реформа “м’якого” типу з деномінацією грошових знаків (скороченням кількості нулів – п’яти нулів), із зміною назви грошової одиниці. Через обмін грошових купюр (українські карбованці на гривні) замінено раніше існуючий масштаб цін. Відповідно було змінено ціни всіх товарів і послуг, розміри тарифів, заробітної плати, пенсій, стипендій, платіжних зобов’язань тощо. У цьому плані грошова реформа в Україні 1996 р. майже аналогічна грошовій реформі в колишньому СРСР 1961 р. Тоді було вилучено з обігу та обміняні без будь–яких обмежень у пропорції 10:1 старі грошові знаки на нові.

Офіційна концепція грошової реформи в Україні будувалася на принципах “повної прозорості” і “неконфіскаційності”. На жаль, ці принципи обумовили некомплектність і обмеженість реформи.

Введення гривні носило більшою мірою політичний, ніж економічний характер. Українська держава отримала конституційну національну грошову одиницю.

У перспективі важливо не допустити падіння купівельної спроможності і дестабілізації гривні внаслідок зростання рівня інфляції й збільшення обсягів грошової емісії. Виконання цього складного завдання в кризовій економіці невіддільне від одночасного здійснення дійових загально стабілізаційних заходів: збалансування державного бюджету, лібералізації господарського життя, роздержавлення власності, проведення глибокої реформи банківсько–кредитної системи, цінової реформи тощо.

Законодавчою основою грошової реформи в Україні був Указ Президента України від 25 серпня 1996 р. №762/96 “Про грошову реформу в Україні”. На виконання цього Указу Президента Кабінет Міністрів України була створена Державна комісія з проведення в Україні грошової реформи, яка прийняла ряд нормативних документів: Постанову Кабінету Міністрів від 26 серпня 1996 р. №1002 “Про переоцінку товарів (робіт, послуг) та механізм контролю за переглядом цін та формуванням вартісних показників в умовах грошової реформи”, рішення Державної комісії від 26 серпня 1996 р. №1/96 “Про заходи щодо підготовки до проведення грошової реформи” та №2/96 “Про заходи щодо виконання Указу Президента України від 25 серпня 1996 р. №762/96 “Про грошову реформу в Україні”. Була затверджена Інструкція про порядок обміну українських карбованців на гривні в пунктах обміну та на підприємствах, в установах і організаціях; прийняті Тимчасові правила інкасації торговельної та іншої грошової виручки на період проведення грошової реформи; внесені відповідні зміни у Загальні правила визначення ознак платоспроможності грошових білетів і монети Національного банку України.

У ході проведення реформи був здійснений єдиний порядок обміну купоно–карбованців на гривню для населення, юридичних осіб і банків. Українські карбованці обмінювалися на гривні (банкноти та розмінну монету) за курсом 100 000 карбованців за 1 гривню. З 2 по 16 вересня 1996 р. в магазинах було виставлено два цінники – у карбованцях і гривнях. У цей період купоно–карбованець працював на поступове вилучення з обігу. В безготівковому обігу всі операції з перерахувань у нову грошову одиницю були проведені в перший же день реформи – 2 вересня 1996 р.

Контрольні питання

  1. Що таке грошова реформа?

  2. Яка головна мета грошової реформи?

  3. Класифікація грошової реформи.

  4. Назвіть моделі грошової реформи.

  5. Дайте характеристику грошової реформи в Україні.