Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГРОШІ ТА КРЕДИТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

9.6. Рівновага на грошовому ринку та відсоток.

Гроші виконують свої функції відповідно потребам економіки. Розвиток грошового механізму сприяє нагромадженню капіталу і здійсненню інвестицій, що забезпечують процес розширеного відтворення. Однак, якщо пропозиція грошей у суспільстві не контролюється, це може зруйнувати гармонію розвитку економіки і привести до непередбачених наслідків. Можна сказати, що гроші “слухняно” виконують свої функції, коли їх випускають у достатній кількості, що дає можливість уникнути “заторів” у грошовому обігу.

Дестабілізація грошового обігу, розвиток інфляційних процесів починається з порушення рівноваги на монетарному ринку.

Не існує надмірної пропозиції грошей узагалі. Пропозиція, як економічне явище, може розглядатися тільки щодо попиту на гроші, тобто пропозиція МS може бути більше попиту на гроші МDS > МD) чи ж навпаки (МS < МD). Тому на грошовому ринку завжди виникає проблема грошової рівноваги, що вимагає від державних органів створити такий коштовний механізм, який би приводив у відповідність попит на гроші і пропозицію, придбання, нагромадження грошей і інвестиції.

Рівновага на ринку грошей означає рівність кількості грошей, що господарські агенти бажають зберегти у своїх портфелях активів, кількості грошей, пропонованих НБУ при здійсненні поточної грошово–кредитної політики.

На графіку рівновага грошей на ринку може бути зображена у такому вигляді (рис. 11):

Рис. 11. Взаємодія попиту та пропозиції

З графіка видно, що населення буде тримати гроші на руках на суму рівно 200 одиниць при процентній ставці 12%. Вертикальна Мs – пропозиції грошей свідчить про те, що уряд (НБУ) приймає всі міри для підтримки життєвого стану грошової маси на рівні 200 коштовних одиниць.

При більш низькому відсотку населення буде намагатися збільшувати кількість грошей на руках, у своїх портфелях і тим самим знижувати ціни на цінні папери, а норму відсотка – підвищувати, і знову встановиться рівновага.

При більш високій нормі відсотка населення буде намагатися зменшити залишки грошей, що не приносять доходу на руках, і вкладати їх у фінансові високоприбуткові активи. Купуючи цінні папери, вони тим самим сприяють підвищенню цін на цінні папери, а норму відсотка – знижують, знову намагаючись досягти рівноваги.

Крапка Е на графіку визначає не тільки момент установлення рівноваги на ринку, але і показник рівноважної норми відсотка (чи ставки рівноваги). Ніяка інша норма відсотка в цих умовах не може дати рівноваги попиту та пропозиції на ринку. При будь–якій величині вище цієї норми відсотка пропозиція грошей перевищує рівень попиту. Якщо величина відсотка нижча за рівноважну норму відсотка, рівень попиту на гроші перевищує їхню пропозицію.

Тепер розглянемо наслідки зміни попиту та пропозиції грошей, що відбудуться на монетарному ринку.

Н аслідки зменшення пропозиції грошей на ринку відображає графік (рис. 12).

Рис. 12. Зміна пропозиції грошей

При зменшенні кількості грошей у обороті крива Мs0 пропозиції буде рухатися вліво.

У результаті виснаження банківських резервів банки виявляються не в змозі забезпечити пропозицію грошей у первісній кількості 300 коштовних одиниць і при нормі відсотка R = 10%.

Щоб уникнути дефіциту резервів банку, банки починають збільшувати резерви шляхом продажу належних їм цінних паперів і тим самим знижують ринкову вартість паперів, пропозиція грошей зменшується (тому що купуються папери і вилучаються гроші у фірм і підприємств). А це, у свою чергу, буде викличе ріст відсотка.

Інші банки збільшують свої резерви шляхом відкликання позичок до запитання і, тим самим, зменшується пропозиція грошей в обігу, крім того, вони посилюють умови одержання кредиту і сприяють росту відсотка за кредит.

Деякі банки намагаються поповнити свої резерви шляхом одержання позичок від інших банків, і це також сприяє підвищенню норми відсотків. При всіх цих операціях у разі нестачі резервів банків це призведе до збільшення процентних ставок на всіх ринках кредитних ресурсів. Збільшення альтернативної вартості збереження грошей (у фінансових активах) призводить до того, що прибуток від обміну грошей на інші активи, що приносять доход, буде більш високим, що викличе збільшення пропозиції. На графіку крива пропозиції піде праворуч і знову відновиться рівновага у точці Е. Те ж саме здійснює банк, коли продає цінні папери, зменшуючи пропозицію на ринку і посилюючи монетарну політику.

Збільшення пропозиції грошей пересуватиме пряму Мs – пропозиції праворуч. Цьому сприяє політика НБУ щодо скупки цінних паперів, яка призводить до збільшення пропозиції грошей. У свою чергу банки, прагнучи максимально використовувати свої резерви, що поповнилися, і раціонально використовуючи їх, починають купувати цінні папери і полегшують умови надання кредитів, що збільшує попит на гроші і зменшує процентні ставки. У свою чергу, фірми при зменшенні відсотків прагнуть зберегти свої активи в грошовій формі, а не у фінансових активах, оскільки альтернативна форма розміщення грошей у цінних паперах буде менш привабливою, і пропозиція грошей зменшиться.

Такі засоби сприяють проведенню більш твердої монетарної політики НБУ і банківської системи в цілому через норму відсотків, впливають на зміну попиту та пропозиції грошей на ринку і сприяють встановленню рівноваги.

На зміну рівноваги на ринку впливає і зміна попиту на гроші, що представлено на рис. 13.

Рис. 13. Зміна попиту на гроші

Наприклад, при збільшенні реального обсягу виробництва чи рівня цін збільшення кількості національного доходу викликає збільшення попиту на гроші, і крива попиту Мd буде рухатися вгору і праворуч, підвищуючи при цьому відсоток до рівня r1. Підвищення відсотків викликає зацікавленість у суб’єктів вилучати готівку із обігу і вкладати її у фінансові активи, що збільшує пропозицію грошей і падіння попиту. Протилежним буде наслідок падіння обсягів виробництва і рівня цін.

Таким чином, на монетарному ринку рівень процентної ставки змінюється таким чином, щоб відновити рівновагу між попитом та пропозицією. Збільшення маси грошей в обороті (грошових залишків), тобто пропозиції, зменшує рівноважну ставку відсотка. Збільшення цін чи реальних доходів підвищує рівноважну ставку відсотків.

Врівноважує попит та пропозицію на грошовому ринку відсоток, при визначеній величині якого всі гроші, запропоновані на ринок, знайдуть свого покупця. Попит та пропозиція увесь час змінюються, що призводить до зміни відсотка. Зростання пропозиції (грошової маси) сприяє зниженню процентної ставки. Ріст обсягів виробництва та цін товарів, доходів, тобто попиту на гроші, викликає невисоке підвищення процентної ставки.

Існує обернено пропорційна залежність попиту та пропозиції від рівня процентної ставки.

Стабільність відсотка, що є ціною грошей на ринку, – найважливіша умова всієї стійкості економічної політики.

Контрольні питання

  1. Як впливає зміна величини відсотка на кількість грошей в обігу?

  2. Яка залежність індивідуальних пропозицій заощаджень (на рівні окремих економічних суб’єктів) від рівня відсоткової ставки?

  3. Як залежить попит на гроші від рівня відсотка?

  4. Яка роль банківської системи у створенні пропозиції грошей на фінансовому ринку?