Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Лекції ЕкономікаБуд 2010 портал.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

4.8. Контроль за використанням оборотних активів

Оборотні активи є важливою складовою матеріальної основи процесу виробництва. Від ступеня їх використання залежать кінцеві результати виробництва, фінансовий стан усіх підприємств. Покращення використан­ня оборотних активів сприяє підвищенню рентабельності підприємств і, навпаки, погіршення їх використання й відвертання на позапланові цілі, капітальні вкладення та капітальний ремонт і інші витрати, що покрива­ються за рахунок спеціальних джерел, знижує ефективність використання оборотних активів, створює тяжкий фінансовий стан. Тому на підприємст­вах має бути організований систематичний контроль за використання обо­ротних активів, що у них є. Цей контроль має включати:

  • перевірку зберігання наявних у підприємства власних оборотних ак­тивів;

  • перевірку вірності витрачання власних і позикових коштів, виявлення та ліквідацію надлишкових та непотрібних підприємству активів;

  • перевірку ефективності здійснюваних на підприємстві заходів по еко­номному витрачанню на виробництво матеріальних цінностей та грошових коштів.

Важливим етапом у контролі за використанням власних оборотних активів є систематичне співставлення фактичної їх наявності з установле­ною потребою (нормативом), тому що як їх надлишок, так і недостача не­гативно впливають на діяльність підприємства.

Надлишок власних оборотних активів - це різниця між фактичною їх наявністю та встановленим нормативом. Якщо ж норматив перевищує фа­ктичну наявність оборотних активів, то у підприємства трапляється їх не­достача, яка є наслідком невиконання плану прибутку, використання обо­ротних активів не за призначенням.

Недостача власних оборотних активів на підприємствах покривається прибутком, коштами резервного фонду.

З метою забезпечення на підприємствах запланованого рівня оборот­них активів необхідно не допускати понаднормативних вкладень у оборо­тні активи, відвертання оборотних активів у капітальні вкладення та на інші заходи. У зв'язку з цим важливим є здійснення контролю за викорис­танням оборотних активів за цільовим призначенням. На багатьох підпри­ємствах через невиконання плану прибутку або зростання вартості капіта­льного будівництва, що виконується господарським способом, або у ре­зультаті перевитрат на інші виробничі заходи відвертаються не за призна­ченням власні оборотні активи. Шляхом контролю повинні бути визначені розміри та виявлені причини таких відхилень, розроблені заходи по їх усу­ненню та відновленню оборотних активів.

Контролюючи стан оборотних активів, слід визначати наповненість нормативу (потреби) як за окремими елементами та групами, так і по під­приємству в цілому, виявляти причину відхилень.

Ефективність використання оборотних активів в остаточному підсум­ку можливо встановити, зробивши аналіз їх оборотності. Порівняння обігу оборотних активів за поточний звітний період з оборотністю базисного періоду дозволяє встановити стишування або прискорення обігу активів, визначити як це вплинуло на вивільнення або заморожування їх, знайти причини стишування оборотності та намітити шляхи її прискорення. Ефе­ктивність використання оборотних активів підвищується при скорочені часу знаходження їх у виробничих запасах, скорочені виробничого проце­су, прискоренні реалізації продукції та коштів у розрахунках, збільшенні виробництва продукції та прибутку (чистого доходу) у розрахунку на кожну гривню оборотних активів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]