Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Лекції ЕкономікаБуд 2010 портал.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

4.7. Показники використання оборотних активів та їх розрахунок

Економічними показниками використання оборотних активів є: фон­довіддача, фондоємність, прибутковість, оборотність, коефіцієнт оборот­ності, розмір вивільнення (заморожування).

Розглянемо, у чому полягає сутність наведених показників і порядок їх розрахунку.

Фондовіддача - показник, що характеризує рівень виробництва вало­вої (товарної) продукції на одиницю оборотних активів. Визначається він діленням обсягу виробництва валової або товарної продукції у вартісному виразі на тисячу гривень оборотних активів.

Фондомісткість - показник, який характеризує розмір оборотних акти­вів, що використовуються у виробництві одиниці валової (реалізованої) продукції. Визначається він діленням величини оборотних активів на одну тисячу гривень виробленої або реалізованої продукції.

Прибутковість - показник, що характеризує рівень окупності сукуп­них витрат виробництва або його складових, у тому числі й оборотних активів. Визначається прибутковість оборотних активів діленням обсяг балансового прибутку на 1000 грн. середньорічної вартості оборотних ак­тивів.

Найважливішим показником, що характеризує використання оборот­них активів є їх оборотність і коефіцієнт оборотності.

Оборотні активи підприємств весь час знаходяться в русі. У своєму русі вони проходять послідовно три стадії кругообігу: заготівельну, виро­бничу та реалізації. Послідовне проходження оборотними активами стадії кругообігу зі зміною форм вартості називається оборотністю.

Оборотність характеризується тривалістю одного оберту у днях і кі­лькістю обертів за визначений (що аналізується) період, тобто коефіцієн­том оборотності.

Тривалість одного оберту в днях, тобто оборотність оборотних акти­вів (Од) можна визначити за такою формулою:

Од = (Со * Д)/ Р (4.10)

де Д - кількість днів, за яку обчислюється оборотність (при цьому вважа­ється, що місяць дорівнює 30 дням, квартал - 90, півріччя - 180 і рік - 360 дням);

Р - сума обороту;

Со - середній залишок оборотних активів за пері­од, що аналізується.

Коефіцієнт оборотності, або кількість оборотів за рік, обчислюється ді­ленням кількості днів у році на тривалість одного оберту в днях або ділен­ням суми оберту на середній залишок оборотних активів. У останньому випадку коефіцієнт оборотності буде виражений в абсолютних величинах (у грн., коп.).

Для обчислення показників оборотності оборотних активів важливо, щоб вірно були розраховані величини, що їх визначають, - середній зали­шок оборотних активів і сума оберту.

Середньорічний залишок оборотних активів обчислюється як середньохронологічна величина, тобто шляхом додавання половини залишку оборотних активів на початок і кінець року та повної суми їх залишків за інші місяці (квартали) року та ділення отриманої суми на 12 (або на 4).

До суми оберту включають виручку від реалізації продукції, робіт і наданих послуг.

Оборотність оборотних активів є фінансовим якісним показником і має велике значення в роботі підприємств. Чим швидше обертаються оборотні активи, тим менше їх необхідно для виконання плану виробництва та реалізації продукції, тим за інших рівних умов більше прибутку отримає підприємство, вище буде його рентабельність. Якщо ж трапилось стишу­вання оборотності оборотних активів, то це приводить до їх додаткової потреби, неефективного використання та заморожування.

Економічно більш обґрунтовано при розрахунку оборотності обирати вар­тість оборотних активів, спожитих у процесі виробництва, а не їх середній зали­шок, бо залишки оборотних активів - це активи, що ще не брали участь у виробни­цтві (в обігу), а тому розраховувати їх обіг економічно не правомірно.

Розмір вивільнення або заморожування оборотних активів у зв'язку з прискоренням або зменшенням їх оборотності визначається множенням суми одноденного оберту (виручки) за звітний період на кількість днів прискорення або зменшенням оборотності у звітному році порівняно з ба­зисним періодом.

Запишемо це за такою формулою:

Sзвоб = Sоб /Д * (Озв/ Об) (4.11)

де Sзвоб - сума вивільнення (заморожування) оборотних активів; Sо - сума оберту (виручки) за звітний рік; Д - кількість днів у звітному періоді; Об, Озв - оборотність у днях у базисному та звітному періоді відповідно.

Прискорення оборотності оборотних активів має велике народно­господарське значення, тому що в цей час із запасів підприємств вивіль­няються величезні суми коштів, які можна додатково направляти на фінан­сування розширення виробництва.

Враховуючи велике народногосподарське значення прискорення обо­ротності оборотних активів, кожне підприємство при плануванні потреби в них на наступний (черговий) рік повинно передбачити прискорення їх оборотності.

Боротьба за прискорення оборотності оборотних активів повинна про­водитись одночасно на всіх трьох стадіях їх кругообігу шляхом скорочен­ня часу виробництва та часу обертання.

Основними шляхами скорочення часу обігу виробничих запасів є: рі­вномірне завезення товарно-матеріальних цінностей; формування запасів необхідних цінностей у межах можливого мінімуму для постійного забез­печення безперервності процесу виробництва; недопущення придбання непотрібних і реалізації надлишкових матеріалів.

Прискорення оборотності оборотних активів на стадії виробництва досягається в основному за рахунок скорочення виробничого циклу.

У сфері обертання прискорити обіг оборотних активів можливо шля­хом прискорення реалізації продукції, розрахунків за реалізовану продук­цію та надані послуги, недопущення створення дебіторської заборгованос­ті та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]