Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Лекції ЕкономікаБуд 2010 портал.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

2.3.2. Незавершене будівельне виробництво

При впорядкуванні річної виробничої програми будівельно-монтажної організації особливу увагу необхідно звертати на створення оптимального об'єму будівельного об'єкту. В будівництві, яке характеризується тривалим виробничим циклом, виникає природна необхідність в створення об'єкту, який забезпечує нормальне функціонування технологічних процесів.

Будівельний об'єкт - це специфічне поняття, який характеризує ступінь підготовки будівельних умов і забезпечення безперервності протікання в них будівництва.

Розмір будівельного об'єкту вимірюється фізичними і вартісними показниками, які нормуються відносно до природних і галузевих особливостей будівництва.

В промисловому будівництві об'єкт визначається по окремих підприємствах, їх чергах і пускових комплексах. Основними показниками нормативного об'єкту є готовність будівельного об'єкту до введення в дію; проміжне введення в дію технологічних етапів і комплексів робіт, залишок нормативного об'єкту на кінець кварталу.

Готовність об'єкту (Кгбо, %), визначається відношенням об'ємів капітальних вкладень, реалізованих від початку будівництва до кінця кварталу (Qкв(tнб, tкв)), до його кошторисної вартості (SQкв):

Кгбо = Qкв(tнб, tкв) / SQкв • 100. (2.17)

Проміжне введення в дію технологічних етапів і комплексів робіт на кінець кварталу (Qвдпте(tкв) визначається відношенням кошторисної вартості їх частини, що підлягає введенню в дію за період від початку будівництва до кінця даного кварталу

(SQкв(tнб, tкв)), до всієї їхньої кошторисної вартості (SQкв):

Qвдпте(tкв) = SQкв(tнб, tкв) / SQкв • 100. (2.18)

Залишок нормативного об'єкту (Qнбо) – це різниця між готовністю об'єкту (Qгбо) і проміжного введення основних фундацій по цьому об'єкту (Qчофбо).

Qнбо = Q гбо – Qчофбо. (2.19)

Абсолютний розмір об'єкту на кінець кварталу (QАРбо(tкв)) виражається різницею між об'ємом реалізованих з початку будівництва капітальних вкладень (Qкв(tнб)) і вартістю введених в дію за цей період основних фондів

QАРбо(tкв) = Qкв(tнб) – Qоф(tрп) (2.20)

Норма готовності об'єкта (Нго) дорівнює:

Нго = • 100

(2.21)

. КвбоКдвзбоКпонбоп .

SQвбо – SQдвзбо – SQпонбоп

де Квбо , Кдвзбо, Кпонбоп капітальні вкладення відповідно загальні, на дату визначення заділу, реалізовані по об'єктах підсобного і обслуговуючого призначення;

SQвбо, S Qдвзбо, SQпонбоп – кошторисна вартість відповідно повна, на дату визначення заділу, введених фондів з будівельних об'єктів і інших об'єктів.

Показники напрацювання в житловому будівництві розділяються на два вигляд: показники з капітальних вкладень і показники з загальної площі.

Напрацювання по капітальних вкладеннях виражається наступною залежністю:

Зк = (В1Г1 + В2Г2 + В3Г3 + В4Г4) 1100, (2.22)

де Зкобъем строительных работ по сметной стоимости жилых домов, что намечаются к сдаче в будущем году ; %;

В1, В2, В3 і В4 распределение введения общей площади жилья соответственно по кварталам года, %;

Г1, Г2, Г3 і Г4 готовність будинків на кінець року, що забезпечує їх введення в експлуатацію у відповідних кварталах %.

Напрацювання за загальною площею будинків Зпб %, визначається по формуле:

Зпб = Σ(SвВ1 + SвВ2+…+ SвВі-1) /Sзвеб, (2.23)

де SвВ1, SвВ2, SвВ3, SвВ4 загальна площа будинків, що вводяться в експлуатацію протягом 1, 2...,(tб–1) місяців, починаючи з першого місяця, м. кв.;

tб - тривалість будівництва одного будинку, міс;

Sзвеб - площа введення в експлуатацію будинків в розрахунковому періоді, м. кв.

Незавершене будівництво включає вартість не закінчених будівництвом будинків і споруд, змонтованого і яке знаходиться в монтажі устаткування, виконаних робіт з його монтажу і інші витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]