Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Лекції ЕкономікаБуд 2010 портал.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

7.2. Порядок складання локальних кошторисів та відомостей ресурсів до них

Первинними кошторисами в інвесторської кошторисній документації є локальні кошториси (ф.4). Основою для їх складення є обсяг робіт, визначені в складі проекту (робочого проекту). Стосовно до особливостей окремих видів будівництва і спеціалізації підрядних будівельних і монтажних організацій, у структурі проектної документації локальні (локальні ресурсні) кошториси складаються:

а) по будівлях і спорудах на:

- будівельні, спеціальні будівельні роботи,

- внутрішні санітарно-технічні (водопровід, каналізація, опалення, вентиляція, кондиціонування повітря тощо);

  • внутрішнє електроосвітлення;

  • монтаж електросилових установок і технологічних трубопроводів;

  • монтаж і придбання устаткування;

- автоматизовану систему керування (включаючи монтаж металоконструкцій, пов'язаних зі встановленням устаткування в проектне положення;

  • придбання пристосувань, виробничого і господарського інвентарю;

  • інші роботи і ресурси;

б) по загальним майданчиковим роботам на:

  • на вертикальне планування;

  • влаштування інженерних мереж, під'їзних зі міжцехових колій та доріг;

  • благоустрій і озеленення території;

  • малі архітектурні форми;

  • інші роботи.

Розподіл робіт за локальними кошторисами повинен забезпечувати можливість визначення кошторисної вартості пускових комплексів, технологічних вузлів і етапів робіт, виділених у проекті організації будівництва, і кошторисної вартості робіт і витрат по реконструкції діючих цехів і об'єктів, що передбачається в проектній документації на розширення діючих підприємств.

Форма №4

. .

(найменування будови)

Локальний кошторис №

на .

.(найменування робіт і витрат, найменування об'єкта)

Основа: креслення (специфікація № Кошторисна вартість тис. гри.

Кошторисна трудомісткість тис.люд.год.

Кошторисна заробітна плата тис. гри.

Середній розряд робіт розряд

Складена в поточних цінах на «____»________________20____р.

№ п.п

Шифр і номер позиції нормативу

Найменування робіт і витрат, одиниця виміру

Кількість

Вартість одиниці, грн..

Загальна вартість, грн..

Витрати роботи робітників, люд.-год, незайнятих обслуговуванням машин

всього

Експлуатація

машини

всього

Заробітної плати

Експлуатація машин

тих, що обслуговують машин

Заробітної

плати

У тому числі заробітної плати

у тому числі заробітної плати

На одиницю

всього

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Разом прями витрати

у тому числі

вартість матеріалів, виробів і конструкцій

всього заробітна плата

накладні витрати

нормативна трудомісткість у накладних витратах

заробітна плата в накладних витратах

Всього по кошторису

Кошторисна трудомісткість

Кошторисна заробітна плата

Склав .

(посада, підпис, (ініціали, прізвище))

Перевірив .

.(посада, підпис, (ініціали, прізвище))

У складі локальних (локальних ресурсних ) кошторисів на окремі конструктивні елементи будинку(споруди),види робіт та пристроїв групуються, як правило, в розділи. Порядок розташування робіт у локальних кошторисах та їх групування в розділи відповідає технологічній послідовності проведення робіт і враховує специфічні особливості окремих видів будівництва.

Враховуючи принципи групування, локальний кошторис на будівельні роботи може мати розділи: земляні роботи, фундаменти, стіни, каркас, перекриття, балкони та лоджії, перегородки, сходові марші та площадки, підлоги, дах і покрівля, віконні заповнення і балконні двері, дверні заповнення, внутрішнє опорядження, зовнішнє опорядження, вбудовані меблі, фундаменти під устаткування, спеціальні основи, канали і приямки, обмурування, футерування та ізоляція, хімічні захисні покриття та інші роботи.

Внутрішні санітарно-технічні роботи можуть мати розділи: водопровід, каналізація, опалення, вентиляція та кондиціонування повітря.

Монтаж устаткування може мати розділи: монтаж технологічного устаткування, технологічні трубопроводи, металеві конструкції (пов'язані зі встановленням устаткування) тощо.

При складанні локального кошторису окремо виділяються в розділи роботи по підземній і наземній частинах будівлі.

Допускається складання на один і той же вид робіт двох і більше локальних кошторисів при проектуванні складних будівель та споруд, при розробленні технічної документації для будівництва кількома проектними організаціями, а також при формуванні кошторисної вартості по пускових комплексах.

Кошторисна вартість робіт на будівництві житлових будинків, перші (цокольні) і підвальні поверхи яких призначаються для розміщення магазинів, підприємств громадського харчування та культурно-побутового обслуговування (включаючи книгарні, аптеки, тощо), а також житлових будинків з прибудованими до них (для розміщення вказаних підприємств) приміщеннями визначається локальними кошторисами, що складаються окремо для житлової та нежитлової частин будинку. При цьому в кошторисну вартість кожної із цих частин будинку поряд із витратами на улаштування основних конструктивних елементів і на виконання робіт, що стосуються їх безпосередньо (стіни, перегородки, заповнення віконних і дверних отворів, підлоги, санітарно-технічні й електротехнічні пристрої, опоряджувальні роботи тощо), включаються також відповідні частки спільних для цих частин будинку витрат на виконання робіт нульового циклу (земляні роботи, фундаменти, стіни і перекриття над технічними підлоговими просторами та підвалами) і на улаштування даху в розмірах, пропорційно будівельним обсягам житлової та нежитлової (тільки в будованої) частин будинку. Витрати на виконання робіт нульового циклу і на улаштування дахів і покриття по прибудованих до житлових будинків приміщеннях для вказаних підприємств зараховуються цілком до кошторисної вартості будівництва нежитлової частини будівництва.

Розподіл витрат на улаштування конструктивних елементів та устаткування, що забезпечують можливість експлуатації будинку, (сходові клітки, технічні поверхи, ліфтові шахти, ліфти тощо) між частинами будівлі проводиться, виходячи зі ступеня використання цих елементів при експлуатації житлової та нежитлової частин будинку.

Для врахування витрат на технологічне устаткування вбудованих приміщень, господарський інвентар і пристосування приміщень для експлуатаційних потреб підприємств складається окремий кошторис (ф.5) і ресурси по ньому цілком відносяться до вартості нежитлових приміщень.

Форма №5

( найменування будови)

ЛОКАЛЬНИЙ КОШТОРИС №

на придбання устаткування .

(вид устаткування і робіт,найменування об'єкта)

Основа:креслення (специфікації ) №

Кошторисна вартість тис грн

Складений в поточних цінах станом на « » 200 р.

№ п/п

Шифрі

номер

позиції

нормативу

Найменування і характеристика

устаткування, одиниця виміру і

маса одиниці устаткування

Кіль­кість

Вартість

одиниці,

грн.

Загальна вартість, грн.

Разом

Додаткові витрати, пов'язані з транспортуванням, тарою та

упаковкою, заготівельно-складськими витратами, а також

на комплектацію і запчастини

Всього по кошторису

Склав

(посада, підпис (ініціали, прізвище)

Перевірив

(посада, підпис (ініціали,прізвище)

Кошторисна вартість будівництва житлового будинку з вбудованими, в будовно-прибудованими або прибудованими приміщеннями визначається як сума вартості його житлової та нежитлової частин.

Якщо, відповідно до проектних даних, здійснюється розбирання конструкцій (металевих, залізобетонних тощо), знесення будівель та споруд, внаслідок чого намічається одержання конструкцій, виробів та матеріалів, придатних для повторного використання або проводиться супутнє будівництву добування окремих матеріалів, за підсумком локальних кошторисів на розбирання, знесення (перенесення) будівель та інших робіт довідково наводяться зворотні суми. Зворотні суми позначаються окремим рядком під назвою «У тому числі зворотні суми» і визначаються на підставі номенклатури і кількості конструкцій, матеріалів і виробів, що одержуються для наступного використання. Вартість таких конструкцій, матеріалів і виробів у складі зворотних сум визначається за поточними цінами за відрахуванням витрат на доведення їх до придатного стану.

Вартість матеріалів, одержуваних у порядку супутнього добування, при неможливості використання їх на даному будівництві, але при можливості реалізації враховується за поточними цінами франко-місце заготівлі (франко - кар'єр для місцевих матеріалів і викопних; франко - лісосіка для деревини, одержуваної від вирубування лісу тощо).

Поняття франко визначає умови поставки товарів в частині включення транспортних витрат в ціну товару. Якщо за договором визначена ціна франко - станція призначення, то це значить, що постачальник несе всі транспорті витрати до станції призначення.

При неможливості (підтвердженої відповідними документами) використання або реалізації матеріалів від розбирання або супутнього добування їх вартість у зворотних сумах не враховується.

При використанні устаткування, яке значиться в основних фондах і намічається до демонтажу та перенесення в будівлю, що будується (реконструюється), в межах діючого підприємства, яке розширюється або переоснащується, в локальних кошторисах передбачаються тільки кошти на демонтаж і повторний монтаж цього устаткування, а балансова вартість самого устаткування позначається довідкове за підсумком кошторису.

Локальні кошториси складаються в поточному рівні цін на трудові і матеріально-технічні ресурси за формами № 4,5. До локальних кошторисів складаються відомості ресурсів. Відомості ресурсів до локальних кошторисів містять дані, визначені на обсяг робіт, передбачених кошторисом, щодо трудомісткості та середнього розряду робіт, нормативної потреби в матеріально-технічних ресурсах у фізичних одиницях виміру, а також вартість виміру трудових і матеріально-технічних ресурсів, прийняту в кошторисі.

Порядок складання об'єктних кошторисів. Об'єктні кошториси складаються за даними локальних кошторисів. У них позначаються кошторисна трудомісткість і кошторисна заробітна плата. Об'єктні кошториси складаються в поточному рівні за формою № 3 на об'єкти в цілому шляхом підсумування даних локальних кошторисів, з угрупуванням робіт та витрат за відповідними графіками кошторисної вартості «будівельних робіт», «монтажних робіт», «устаткування, меблів та інвентарю», «інших витрат».

Об'єктний кошторис не складається, якщо вартість об'єкта може бути визначена за одним локальним кошторисом. При збігу понять «об'єкта» і «будови» до зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва включаються також дані з таких локальних кошторисів.

Якщо на один і той самий вид робіт складається два або більше локальних кошторисів, усі дані цих кошторисів об'єднуються в об'єктному кошторисі в один рядок під спільною назвою.

У об'єктному кошторисі по рядках та в підсумку наводяться показники одиничної вартості на 1 м3 об'єму, 1 м2 площі будівель та споруд, 1 пог. м довжини мереж тощо.

Довідково за підсумком об'єктного кошторису позначаються зворотні суми, які є підсумком зворотних сум, визначених в усіх локальних кошторисах, що відносяться до цього об'єкта.

У випадках розміщення в житлових будівлях приміщень підприємств (організацій) торгівлі, громадського харчування і комунально-побутового обслуговування об'єктні кошториси складаються окремо для житлових будівель та для вбудованих, вбудовно-прибудованих або прибудованих приміщень підприємств (ф.3).

Припускається також складання одного спільного об'єктного кошторису для таких будівель, але з виділенням за його підсумком вартості житлової частини будівлі та вбудованих, в будовно-прибудова-них або прибудованих приміщень.

Порядок складання локальних та об'єктних кошторисних розрахунків. В окремих випадках замість локальних та об'єктних кошторисів розробляються локальні та об'єктні кошторисні розрахунки. Необхідність розробки локальних та об'єктних кошторисів виникає якщо:

- обсяги робіт і розміри витрат ще остаточно не визначились і підлягають уточненню при розробленні робочої документації (робочих креслень);

- обсяги робіт, характер і методи їх виконання не можуть бути визначені при проектуванні і уточнюються в процесі будівництва (окремі види робіт і конструктивні елементи підводної частини гідротехнічних споруд, будівель і споруд експериментального будівництва, будівель і споруд, що реконструюються, технологічної частини об'єктів з новими видами виробництва, днопоглиблювальні і гірничопрохідницькі роботи тощо). На ці обсяги робіт на підставі уточнених у процесі будівництва обсягів робіт складається об'єктний (локальний) виконавчий кошторис.

Ф орма №3

(найменування будови)

Кошторис в сумі тис.грн.

Затверджено

Замовник. .

(посада, підпис, (ініціали, прізвище))

«____»________________20____р.

ОБ’ЄКТНИЙ КОШТОРИС №

на будівництво .

(найменування об'єкта)

Кошторисна вартість тис. гри.

Нормативна трудомісткість тис.люд.год.

Кошторисна заробітна плата тис. гри.

Вимірник одиничної вартості .

№ п.п

Номери кошторисів і кошторисних розрахунків

Найменування робіт і витрат,

Кошторисна вартість, грн..

Кошторисна трудомісткість, тис.люд.-год.

Кошторисна заробітна плата, тис.грн.

Показники одиничної вартості

Будівельних робіт

монтажних рлобіт

устаткування меблів та інвентаря

Інших витрат

всього

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Головний інженер проекту .

(підпис, (ініціали, прізвище))

Начальник відділу

(підпис, (ініціали, прізвище))

Склав . . (посада, підпис, (ініціали, прізвище))

Перевірив .

(посада, підпис, (ініціали, прізвище))

Локальні та об'єктні кошторисні розрахунки складаються в поточному рівні цін на матеріально-технічні ресурси за формами об'єктних і локальних кошторисів на підставі архітектурно-будівельних і технологічних рішень, ескізного проекту, ТЕО інвестицій, проекту або робочого проекту з використанням укрупнених ресурсних кошторисних норм та показників вартості будівництва, а також інших укрупнених нормативів.

Якщо укрупнені кошторисні нормативи відсутні для складання кошторисних розрахунків, застосовуються вартісні показники об'єктів-аналогів, а при їх відсутності або великій трудомісткості при застосуванні кошторисів об'єктів-аналогів допускається складання кошторисних розрахунків з використанням укрупнених показників вартості окремих конструктивних елементів та видів будівельно-монтажних робіт, обчислених за даними кошторисів до робочих креслень об'єктів, що мають у своєму складі аналогічні проектні рішення.

При складанні кошторисних розрахунків для об'єкта, що проектується, за даними вартісних показників об'єктів-аналогів враховуються розбіжності в технологічних, конструктивних, об'ємно-планувальних, інших проектних рішеннях, розмірах накладних витрат шляхом зміни кошторисних даних об'єкта-аналога і приведення їх у відповідність з нормами будівельного і технологічного проектування (які діють на момент розроблення ескізного проекту, ТЕО інвестицій проекту або робочого проекту) до характеристик об'єкта, що проектується. З цією метою вартість по кошторису до робочих креслень об'єкта-аналога, прийнята за основу кошторисного розрахунку об'єкта, що проектується, коригується за окремими параметрами будівлі або споруди (зміна ширини і довжини прогонів або конструкцій тощо). З необхідності до кошторису об'єкта аналога включається цінова поправка для приведення вартісних показників до поточного рівня.

Зміни вартості будівництва в 2008 році, розраховані Держбудом України за даними Держкомстату України по підприємствах будівельних матеріалів подані в табл. 7.2. Зміни оптових цін на промислову продукцію в 2008 році, розраховані Держбудом України за даними Держкомстату України подані в табл.7.3.

Таблиця 7.2 Індекси змін вартості підрядних робіт (без ПДВ)

Період

Індекс до БМР в 2007 року

Індекс до БМР2008

року

Індекси до

попереднього періоду

2007 рік

(середньорічний)

2008 рік

3,669

3,335

1,201

І квартал

3,958

3,598

1,051

ІІ квартал

4,076

3,706

1,030

2008 рік

(середньорічний прогноз)

3,832

1,149

ІІІ квартал

4,217

3,910

1,055

ІV квартал

4,30

4,031

1,031

Таблиця 7. 3. Індекси змін щодо оптових цін промислової продукції (без ПДВ)

Період

Індекс до БМР в

2007 року

Індекс до БМР

2008 року

2007 рік

І квартал

3,779

1,310

ІІ квартал

4,286

1,071

Прогноз

4,507

1,027

2008 рік

(середньорічний прогноз)

III квартал

4,435

1,174

IV квартал

4,524

1,004

4,700

1,039

Вибір одиниці виміру при складанні кошторисних розрахунків за даними кошторисів до робочих креслень аналогічних об'єктів проводиться залежно від типу будівлі (споруди) або виду конструктивного елемента (виду робіт). Наприклад, для будівель - 1 м. куб. об'єму або 1 м.кв. виробничої (загальної, робочої) площі або підземної частини будівель - 1 м.кв. площі забудови; для лінійних споруд - 1 км довжини; для конструкцій перекриття або покриття -їм2 площі конструкцій тощо. Одиниця виміру, на яку наводиться вартість за об'єктом аналога, повинна найвірогідніше відбивати конструктивні і об'ємно-планувальні особливості об'єкта.

Якщо окремі види витрат не враховані в кошторисних нормативах, на них складаються кошторисні розрахунки. При наявності на окремі види витрат, виражених у відсотках від повної кошторисної вартості, кошторисні розрахунки не складаються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]