Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Лекції ЕкономікаБуд 2010 портал.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

Змістовий модуль 2 Лекція № 3 Тема: Основні фонди в будівництві

3.1. Склад і структура основних фондів

3.2. Знос і амортизація основних фондів

3.3. Показники стану й ефективності використання основних виробничих фондів

3.4. Сутність і склад капітальних вкладень

Ключові поняття і терміни

Основні фонди; виробничі основні фонди; невиробничі фонди; амортизація; амортизаційні відрахування;знос основних фондів; фізичний знос ОФ; моральний знос; розширене відновлення; фондомісткість ОФ; фондовіддачі ОФ; фондоозброєність; оновлення ОФ; вибуття ОФ; приріст ОФ; рентабельність ОПФ; капітальні вкладення; реальні (прямі) інвестиції; фінансові інвестиції; ремонт основних засобів; поточний ремонт; середній ремонт; капітальний ремонт; ремонт основних невиробничих фондів; капітальний ремонт орендованих ОФ

3.1. Склад і структура основних фондів

Процес будівництва будівельними підприємствами (організаціями) всіх форм власності передбачає використовування основних фондів.

Що ж таке основні фонди і що вони з себе представляють?

Основні фонди - це вартість матеріально-речовинних цінностей, які використовуються підприємством у виробничій і невиробничій сферах діяльності певний час (більше року).

Залежно від функціонального призначення основні фонди підрозділяються на виробничі і невиробничі.

Виробничі основні фонди – це фонди, які безпосередньо беруть участь в процесі будівництва або сприяють його ліквідації. До них відносять будівлі і споруди, силові установки і устаткування, що передає пристрої, транспортні засоби, робоча худобина, багаторічні насадження і інші основні фонди, які діють у сфері матеріального виробництва.

Невиробничі фонди – це фонди, які не беруть безпосередньо або побічна участь в процесі виробництва і є призначений для обслуговування потреб житлово-комунального господарства, охорони здоров'я, освіти, культур. До них відносять: споруди, будівлі, машини, устаткування, апарати і інші фонди, що використовуються в невиробничій сфері.

По галузевій приналежності основні фонди діляться на фонди промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту, зв'язки і інші.

По натурально-речовинному складу основні виробничі фонди діляться на: будівлі, споруди, передавальні механізми, транспортні засоби, інструменти і пристосування, виробничий і господарський інвентар, робоча продуктивна худобина, багаторічні насадження, капітальні витрати на поліпшення земель, інші основні засоби.

Будівлі – це архітектурно-будівельні об'єкти, які призначені для створення необхідних умов праці. До них відносять: житлові будинки, виробничі корпуси цехів, депо, гаражі, складські приміщення, виробничі лабораторії і ін. До них також відносять системи опалювання, внутрішня частина каналізації і водопроводу, освітлювальна арматура і електропроводка, внутрішні телефони і сіті сигналізації, вентиляційні прибудови, ліфти.

Споруди – це інженерно-будівельні об'єкти, які призначені для виконання процесу виробництва і не є пов'язаний із зміною предметів праці. До них відносяться: стовбури шахт, нафтові вежі, естакади, водонапірні станції і колодязі, резервуари, мости, автомобільні дороги, залізничні колії внутрізаводського і внутрішньогосподарчого транспорту і ін.

Передавальні механізми – це механізми, за допомогою яких проводиться передача електричної, теплової, або механічної енергії, а також передача і газоподібних рідкостей від одного об'єкту до іншого. До них відносять нафто і газопроводи, водорозподільні ділянки, електроділянки, теплоділянки, газові ділянки, лінії зв'язку і ін.

Машини і устаткування використовуються для безперебійного впливу на предмет праці або його переміщення в процесі створення продукту або послуг виробничого характеру, для вироблення і перетворення енергії. До них відносяться: силові машини і агрегати, турбінні установки, трактори, металоріжуче, ковальсько-пресове устаткування, компресорні установки, насоси, підйомно-транспортна, навантажувально-розвантажувальна установки, місткості всіх видів для технологічних процесів, обчислювальна техніка і т.і.

Транспортні засоби призначені для переміщення людей і вантажів в межах підприємства і зовні нього. До цієї групи входять: залізничний транспорт (заводські локомотиви, вагони, цистерни, дрезини), заводські баржі, катери, пороми, автомобілі, трактори, тягачі, мотоцикли і т.д., а також виробничий транспорт – вагонетки, автокари, електрокари, коляски (окрім конвеєрів, транспортерів і інших механізмів, які відносяться до виробничого устаткування)

До інструментів всіх видів відносять механічні і немеханічні предмети праці, які ріжуть, тиснуть, затискають і ін., а також пристосування, які прикріпляються до машин і служать для обробки виробів (лещата, облямовування і т.п.) До цієї групи відносять інструменти і пристосування вартістю більше 500 грн. за одиницю.

Виробничий інвентар і пристосування служать для полегшення виробничих операцій (робочі столи, верстаки і ін.), для заощадження рідкісних і сипких тіл, (баки, чани, скрині і т.д.), для охорони праці (група огорожі машин). До цієї групи відноситься також торгові шафи стелажі, інвентарна тара, предмети технічного призначення, які не можуть бути віднесений до робочих машин.

До господарського інвентарю відносять предмети конторського і господарського призначення: конторська обстановка, вішалки, гардероби, столи, шафи, пишучі машинки, розмножувальна техніка і ін., а також предмети протипожежного призначення (гидропульти, стенди і т.д.).

До інших основних фондів відносять наприклад, бібліотечні фонди.

Інші групи основних виробничих фондів (робоча і продуктивна худоба, багаторічні насадження і капітальні витрати по поліпшенню земель) мають незначну частку в основних виробничих фондів підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]