Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psihologiya.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
106.74 Кб
Скачать

35. Спілкування як провідний вид діяльності підлітка.

Спілкування відзначається такими якостями, як позитивна емоційна забарвленість, довірливість, рівноправність його учасників. Таке спілкування може розгортатись, як у відносинах з дорослими, так і з ровесниками. Проте в реальності дорослий набагато гірше готовий до такого спілкування, ніж ровесник. Ось чому спілкування з ровесниками набуває для підлітка особливої значущості. Там він може повною мірою відчувати себе дорослим – самостійним і незалежним. Підліток усвідомлює своє право на повагу, самостійність, довіру з боку оточуючих. У нього виникає інтерес до своєї індивідуальності, роздуми про себе. Джерелом інтересу є прагнення відповідати вимогам оточуючих, усвідомити свої недоліки, що заважають спілкуванню.

36. Психологічні особливості розвитку особистості у підлітковому віці.

Зміни у самосвідомості становлять основні новоутворення у психіці підлітка. Підліток починає усвідомлювати себе як особистість – члена суспільства і учасника міжособистісних відносин. Відбувається переорієнтація з норм і цінностей дитячого світу на дорослий, вироблення особистісних поглядів.

Центральне новоутворенняпочуття дорослості, що виявляється в прагненні бути й вважатись дорослим. При цьому підліток усвідомлює, що не зовсім ще дорослий. Проте він очікує від оточуючих підтримки свого прагнення. Для нього важливі зовнішні атрибути дорослості (самостійність, незалежність, мужність, сміливість, одяг).

Провідна діяльністьінтимно-особистісне спілкування. Джерелом інтересу є прагнення відповідати вимогам оточуючих, усвідомити свої недоліки, що заважають спілкуванню. Тому провідна функція самосвідомості підлітка – соціально-регуляторна. Спілкування та взаємодія з ровесниками виступають об’єктом порівняння і зразком.

Іншим важливим фактором розвитку самосвідомості є навчальна діяльність. Часто самооцінка позитивних якостей і рівень домагань підлітка завищені. Такі підлітки схильні до афектів – емоційних вибухів, зокрема, коли вчитель ставить йому оцінки, нижчі за очікувані. Водночас, учні дуже швидко відгукуються на доброзичливі звертання, на позитивні оцінки вчителя. При психологічно неправильному оцінюванні вчителем діяльності підлітків в останніх виникають недовіра, образливість, підвищена чутливість до будь-яких оцінок.

Для підлітка властиве прагнення до подолання своїх недоліків, у зв’язку з яким виникає самовиховання.

37. Перебудова учбової діяльності, розвиток пізнавальних процесів підлітків.

Ускладнення знань вимагає від учнів і досконаліших способів їх здобуття. Зростає рівень абстрагування і узагальнення, формуються системи прямих і зворотних логічних операцій, міркувань і умовиводів, які стають більш усвідомленими, обгрунтованими й логічно досконалішими. Відбувається перехід зовнішніх дій у внутрішній, мислений план, формуються розумові дії, виступаючи компонентами вмінь учитись. Якісних змін зазнає і мотивація учіння підлітків. У підлітковому віці спостерігається зниження успішності, інтересу до учіння. Ставлення підлітка до навчання переважно залежить від особи вчителя, тому диференціюється щодо різних предметів, які учень поділяє на «цікаві і нецікаві».

У підлітковому віці пізнавальні процеси зазнають важливих змін, наближаючись у своїх параметрах до «дорослого» рівня. Зокрема, дістають подальшого розвитку: довільна увага, спостережливість, теоретичне мислення, словесно-логічна пам’ять, мовлення, уява. Важливий вплив на пізнавальну сферу підлітка справляє мислення, внаслідок чого відбувається інтелектуалізація пізнавальних процесів. Пам’ять побудована на аналізі та розумінні матеріалу і спирається на використання прийомів запам’ятовування. Робота над запам’ятовуванням носить інтелектуальний характер, що водночас забезпечує і розуміння матеріалу. Мислення підлітка активне, самостійне, творче, що дозволяє використати його як засіб пошукової діяльності, спрямованої на пізнання нового.

Важливу роль в особистісному житті підлітка починає відігравати мрія, яка творить образи бажаного майбутнього і впливає на визначення життєвих планів підлітка.

Вдосконалюються засоби оволодіння виразністю мовлення, що необхідне для відстоювання власної думки. Значно зростає лексичний запас, поповнюючись науковими термінами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]