Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psihologiya.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
106.74 Кб
Скачать

40. Формування особистості старшокласника.

В юнацькому віці формується особистісна ідентичність, що становить надзвичайно важливий напрям розвитку самосвідомості старшокласника, для якого властиве загострення свого «Я», що пов’язано, по-перше, із різкими й бурхливими змінами зовнішності, появою нових переживань (криза ідентичності, за Е. Еріксоном), а по-друге, із перспективами життєвого самовизначення та вибором професії.

У молодих людей виникає увага до власного тіла і до змін у ньому, боляче сприймаються будь-які зовнішні недоліки (низький зріст, повнота, дитячі риси).

Посилюється самоспостереження, рефлексія власних переживань, інтерес до внутрішнього світу взагалі. Образ «Я» виступає у різних варіантах: реальне «Я» (яким є тепер), динамічне «Я» (намагаюсь бути), ідеальне «Я» (яким слід бути), фантастичне «Я» (хотів би бути).

Змінюються критерії самоаналізу. Якщо підліток орієнтується на пошук своїх неповторних рис, то юнак – на особливості свого положення серед інших людей. Глибина самоаналізу залежить від соціальних (тип навчального закладу, де навчається юнак), індивідуально-типологічних (екстраверт, чи інтроверт), біографічних (умови сімейного виховання) факторів.

Старшоласникам є притаманним юнацький максималізм - це категоричне ставлення до дійсності, спричинене невідповідністю рівня домагань життєвому досвіду молодої людини, завищенісь її життєвих ідеалів.

41. Спілкування та дружба в юнацькому віці.

У взаєминах з батьками зберігається прагнення старшокласників до рівності й автономії (проявляється на таких рівнях:

• поведінковому – прийняття самостійних рішень щодо особисто важливих питань (вибір друзів, проведення дозвілля, підбір одягу);

• емоційному – наявність власних уподобань, незалежних від батьків;

• моральному і ціннісному – наявність власних поглядів та оцінок).

У товаристві ровесників старшокласники задовольняють гострі потреби в емоційному теплі, розумінні, визнанні власної значущості (найважливіше для них – бути прийнятим, заслужити схвалення, мати престиж серед одноліток).

Виникають юнацькі неформальні об’єднання, що прагнуть функціонувати за межами контролю з боку батьків та педагогів і створюють юнацьку субкультуру (ці об’єднання змішані за віком і соціальним статусом їх учасників. Вони мають значний вплив на старшокласників і можуть негативно позначатись на їх подальшій долі, слугуючи осередками початкового алкоголізму, наркоманії, ігроманії тощо).

Юнацька дружба більш стійка і глибока, ніж підліткова (вона вимагає від друзів глибоко довірливих (інтимних) стосунків, емоційного тепла, відвертості, відданості).

З’являється потреба у коханні, яке у цьому віці оповите мріями та романтикою.

42. Особливості юнацького кохання. Підготовка до сімейного життя.

В юнацькому віці виникають серйозні захоплення, багато хто розпочинає статеве життя. Кохання у цьому віці оповите мріями та романтикою, мало орі-

єнтоване на реальні особистісні риси один одного. Хлопці та дівчата більше уваги звертають не на зовнішність, а на особистісні якості представника протилежної статі, переймаються його планами на майбутнє. Однак дівчата зорієнтовані на глибоко особистісні, а хлопці – на сексуальні стосунки.

Підготовка до сімейного життя – характеризується певними особливостями розвитку самосвідомості.

Потрібна наявність у юнаків та дівчат стійкої позитивної мотивації шлюбу як важливої життєвої цінності, усвідомлене бажання мати сім’ю, глибоку переконаність у її значущості, прагнення бути щасливим у подружньому житті, а також наявність у юнаків та дівчат системи знань, необхідних у сімейному житті, зокрема з педагогіки і психології, достатнього рівня поінформованості з питань моралі, питань фізіології і сексології шлюбу.

Вони повинні усвідомлювати сформованість таких якостей, як емпатія, співчуття, співпереживання, взаєморозуміння, взаємодопомога, підтримка, здатність контролювати гнів, агресію, негативні переживання тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]