Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psihologiya.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
106.74 Кб
Скачать

55. Розвиток психічних процесів у період середньої дорослості.

У людей, які досягнули віку середньої дорослості (40 – 60 років), помітне відносне зниження характеристик психофізіологічних функцій. Проте це не впливає на працездатність і дозволяє зберегти творчу активність.

Середній вік може бути періодом розквіту сімейного життя, кар’єри, творчих здібностей, проте люди все частіше почали задумуватися про те, що вони є смертними і що їх час пройшов. Праця стає важливим джерелом людських почуттів. Майже всі емоції пов’язані з ходом трудової діяльності, її успіхами чи невдачами. Стрес відіграє важливу роль в розвитку багатьох хвороб. Цей вік також пов’язаний з тим, що люди втрачають свою другу половинку, в наслідок смерті, розлучення, або рішення жити окремо, в їхньому житті проходять такі неприємні події як достроковий вихід на пенсію чи хвороби. В цьому віці люди часто піддаються депресії і почуттю самотності.

В середньому віці 40-60 змінюються сенсорні функції людини, психомоторні реакції та сенсорні навички. Стає важче засвоювати нові навички. Рухові навички можуть погіршуватись, але завдяки постійним тренуванням та досвіду вони можуть залишатися незмінними.

Середня дорослість вступає в стадію виконання соціальних обов’язків, коли людина відповідає не тільки за себе, але й за інших, і, приймаючи будь-яке рішення, враховує не тільки свої інтереси, а й інтереси оточуючих.

56. Характеристика середньої дорослості з позиції е.Еріксона.

Е. Еріксон виокремлює ранню дорослість (20— 45 років), середню дорослість (40—60 років) і пізню дорослість (понад 60 років). Див 55.

57. Анатомо-фізіологічні процеси старіння.

У період ранньої дорослості — від 20 до 40 років спостерігається фізичний розквіт людини, найбільший пік її активності, сили і витривалості. Функціонування органів, швидкість реакцій, рухові навички досягають свого максимуму в проміжку між 20 і 30 роками. З 30 років починається поступове зниження рівня функціонування фізіологічних систем організму.

В середньому віці 40-60 змінюються сенсорні функції людини, психомоторні реакції та сенсорні навички. Стає важче засвоювати нові навички. Рухові навички можуть погіршуватись, але завдяки постійним тренуванням та досвіду вони можуть залишатися незмінними.

Пізня дорослість ( з 60 р) характеризується процесом старіння, але оскільки системи організму людини мають значні резерви, то процеси старіння можуть проявляти себе тільки в пізній дорослості, тобто коли людині більше 70 років.

З віком погіршується слухова чутливість до високих тонів. Недочування змінює поведінку старої людини, деякі з них здаються неуважними, погано мислячими, але насправді вони погано чують, тому і не реагують адекватно.

В процесі старіння зменшується м’язова маса людського організму, тому зменшується сила і витривалість, старі люди не витримують тривалого фізич-ного чи нервового навантаження.

В період пізньої дорослості відбувається пристосування організму людини до нових умов життєдіяльності,. Працездатність людини зберігається за рахунок підвищення активності різних структур організму шляхом мобілізації його резервних можливостей та компенсації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]