Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psihologiya.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
106.74 Кб
Скачать

23. Розвиток моторики у дітей перших шести років життя. Див 21.

24. Формування самооцінки у дітей перших шести років життя.

Особливу роль у розвитку особистості дитини в дошкільний період відіграють люди, що її оточують, передусім батьки. Дошкільник стає самостійнішим, більш незалежним, ніж раніше, від дорослих, розширюються та ускладнюються його взаємини з оточенням, а це відкриває йому значні можливості для глибшого самоусвідомлення, оцінювання себе та інших. Отже, розвиваються його самосвідомість і самооцінка. На 4-му році життя дитина знає своє ім'я, прізвище, стать, вік, ставить запитання про себе, свій організм, позитивно відгукується про себе. Через рік починає усвідомлювати свої вміння, знання, оволодіває уявленнями про деякі особливості свого організму, призначення органів. Малюк усвідомлює свої стани, бажання, настрої, вміє ідентифікувати свої дії з діями інших людей (“Я... так само, як...”, “Ми... з ... вміємо...”). У старшому дошкільному віці поглиблюються уявлення про себе, виникають почуття самоповаги, власної гідності, розвиваються вміння самоконтролю та саморегулювання дій і стосунків з оточуючими, ієрархія мотивів. Дитина у словесній формі виражає свої переживання, настрої, почуття (“Я мрію”, “Мене хвилює”, “Я думаю”, “Я хочу”). Відбувається усвідомлення свого Я в системі людських стосунків. Наприкінці дошкільного віку оцінні судження про навколишнє, про себе поступово стають усе повнішими і розгорнутішими. У самооцінці дошкільняти вже знаходять відображення почуття гордості та сорому, виникає активне ставлення до власних емоцій. Дитина починає орієнтуватися не лише на безпосередні стосунки з дорослими, наявну ситуацію, але й на певні свідомо прийняті завдання, норми, правила. Спілкування набуває цілісного контексту, стає позаситуативним. У стосунках дошкільнят із ровесниками найтиповішим є кооперативно-змагальний рівень спілкування — спілкування, у процесі якого діти стійко прагнуть досягнення загальної ігрової мети, ставлячись до партнерів як до суперників у спільній грі.

25. Специфіка психічного розвитку та особливості навчання в школі шестирічної дитини.

Навчання шестирічних дітей припускає щадний режим (тривалість уроку не більше ніж 35 хвилин; у перервах між заняттями — фізкультурні розминки, ігри або прогулянки; денний сон; відсутність домашніх завдань та ін.), незначний обсяг навчального матеріалу (знання та вміння, які діти повинні опанувати за три роки навчання в початкових класах, починаючи вчитися від семи років, практично ті самі, що і в дітей, які навчаються від шести років у чотирирічній початковій школі), значна кількість загальнорозвивальних занять (фізкультура, музика, ритміка, образотворче мистецтво, праця, екскурсії), медичний контроль за станом здоров'я, особливі програми та методи навчання.

Шестирічна дитина швидко стомлюється, виконуючи одноманітну роботу, тому в класі потрібно забезпечити чергування різних видів діяльності. Не можна також давати завдання, що є типовими для традиційного навчання,— ті, які вимагають від дитини тривалого зосередження погляду на одному предметі, виконання серії монотонних точних рухів тощо. Оскільки в цьому віці дитина прагне вивчати все через докладне розглядання та обмацування, значне місце повинне приділятися її практичним діям із предметами, роботі з наочними матеріалами.

У шестирічної дитини існує нагальна потреба в грі та емоційній насиченості всього життя, саме тому вона значно краще засвоює програму, запропоновану їй в ігровій формі, ніж у стандартній ситуації навчального заняття. Отже, педагогам необхідно постійно збагачувати урок елементами гри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]