Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции пол.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать

Функції пр:

  1. Контроль думки і поведінки громадськості з метою задоволення потреб і інтересів організації, від імені якої проводиться ПР-акції.

  2. Реагування на громадськість – організація враховує події, проблеми та поведінку інших і відповідним чином реагує на них, тобто намагається прислуговуватися громадськості.

  3. Досягнення взаємовигідних відносин між усіма пов’язаними з організацією групами громадськості шляхом сприяння плодотворній взаємодії з ними. Ця функція – фундамент моделі компромісу і є найбільш важливою, оскільки цільові групи громадськості розглядаються як партнери.

2. Робота з контактними аудиторіями.

До контактних аудиторій належать:

  • споживачі;

  • працівники фірми;

  • посередники;

  • постачальники;

  • фінансові установи;

  • інвестори;

  • органи влади – всі, хто може сприяти роботі підприємства.

Служби з паблік рилейшнз мають побудувати свою роботу в такій спосіб, щоб домогтися сприяння з боку контактних аудиторій.

Фірма, як правило, знає своїх потенційних покупців в загальних рисах. Завдання служб з паблік рилейшнз – змінити сумніви та невпевненість покупців гідними їх уваги пропозиціями.

Метою внутрішніх комунікаційних служб паблік рілейшнз є створення такого внутрішнього середовища на підприємстві, щоб найняті працівники могли успішно орієнтуватися у виробничих проблемах та приймати правильні рішення, допомагаючи підприємству вистояти за умов жорсткої конкуренції.

Конкурентоспроможність підприємству забезпечують, як правило, гроші інвесторів, тому службі паблік рилейшнз необхідно налагоджувати комунікації з усіма учасниками фінансового співробітництва. До них належать інвестиційні аналітики, власники інвестицій, фінансові оглядачі у фахових газетах і журналах. Робота з ними потребує знання фінансів і комунікацій одночасно.

Одним з напрямів діяльності з паблік рилейшнз є робота з місцевими адміністраціями, галузевими асоціаціями, міністерствами, з Верховною Радою України. Робота з владними структурами ведеться за допомогою лобіювання.

Лобіювання – тиск на законодавців в парламенті за допомогою інформування та переконання.

Великий бізнес заінтересований у лобіюванні. Підприємці мусять підтримувати контакти з депутатами або посадовими особами як на місцевому, так і на вищому рівні. Фахівці рекомендують починати контакти з пропозиції відвідати підприємство з подальшим ознайомленням перспектив бізнесу і як законодавець може допомогти (м’яке лобіювання). У свою чергу, законодавець завжди може звернутися на це підприємство за порадою та консультацією в порядку підтримування своїх зв’язків з електоратом і визначення позиції цього електорату.

Політичні технології – сукупність методів і систем послідовних дій, спрямованих на досягнення необхідного політичного результату.

Особливості політичних технологій зумовлені характером політичного процесу, який охоплює найрізноманітніші види політичної діяльності в межах конкретної політичної системи.

Політичні технології поділяються на:

  • Загальні - стосуються інтересів багатьох суб’єктів політичного процесу (завоювання та утримання власті);

  • Індивідуальні – притаманні окремим суб’єктам політики (використовують окремі політики в процесі своєї політичної діяльності).

Рекламні технології – сукупність методів і програм послідовних дій, спрямованих на досягнення необхідного результату при проведенні маркетингової політики на підприємстві.

Перфо´рманс – це дія, яку демонструє одна група людей перед іншою. Цю дію класифікують як гру (правила визначають ті, хто грає) та як ритуал (коли правила вищі за людину, котра мусить їм підпорядковуватись).

До перформансів належать прес-конференції, брифінги, телевізійні бесіди, парламентські засідання (політичні перформанси), передвиборні кампанії, рекламні кампанії, релігійні технології.

Основне завдання комунікацій на рівні підприємства є створення доброзичливих взаємовідносин між виробником та споживачем. Тому паблік рілешнз має набрати ширшого тлумачення, ніж просто зв’язки із громадськістю. Отже, паблік рілейшнз є передумовою та важливою частиною маркетингу. Більшість спеціалістів доповнюють основні елементи маркетингу (product, price, promotion, place), п’ятим елементом – public relation.

Для досягнення цілей паблик рілейшнз використовуються багаточисельні та різноманітні засоби. Їх можна систематизувати по декількох напрямках.