Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSOVOYe.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
849.41 Кб
Скачать

39.Бюджетный период. Бюджетный процесс.

Стаття 3. Бюджетний період

1. Бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року. Неприйняття Верховною Радою України закону про Державний бюджет України до 1 січня відповідного року не є підставою для встановлення іншого бюджетного періоду.

2. Відповідно до Конституції України бюджетний період для Державного бюджету України за особливих обставин може бути іншим, ніж передбачено.

Особливими обставинами, за яких Державний бюджет України може бути затверджено на інший, ніж передбачено частиною першою цієї статті, бюджетний період, є: введення воєнного/надзвичайного стану в Україні.

3. У разі затвердження Державного бюджету України на інший, ніж передбачено частиною першою цієї статті, бюджетний період місцеві бюджети мають бути затверджені на такий самий період.

У фінансовій практиці, особливо при проведенні фінансового контролю, виникає ще один термін - бюджетний цикл. Бюджетний цикл - це строк діяльності держави або органу місцевого самоврядування з одним бюджетом на один бюджетний період і охоплює час формування бюджету, тобто складання прогнозного проекту і Основ бюджетної політики на наступний період, пропозиції проекту бюджету у першому читанні в парламенті, розгляд проекту, затвердження бюджету і закону про бюджет (або рішення), виконання бюджету і закону про державний бюджет, контроль за його виконанням протягом року і, нарешті, складання, розгляд і затвердження звіту про виконання бюджету. Після затвердження звіту про виконання бюджету завершується бюджетний цикл по бюджету одного періоду. Бюджетний цикл триває приблизно три роки.

Ст. 96 Конституції України передбачає можливість затвердження Верховною Радою України бюджету за особливих обставин не тільки на календарний рік, але й на інший період.

Бюджетний кодекс України визначає бюджетний процес як регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства (п. 10 ч. 1 ст. 2 БК). Саме у ході бюджетного процесу закладається стратегія економічної і соціальної політики держави та органів місцевого самоврядування.

Перед учасниками бюджетного процесу стоїть ряд завдань, зокрема:

  • максимальне виявлення всіх матеріальних і фінансових резервів з метою створення збалансованого ринку;

  • визначення доходів бюджету за окремими податками та обов'язковими платежами, а також загального обсягу відповідно до прогнозів і цільових програм соціально-економічного розвитку;

  • узгодження бюджету із загальною програмою фінансової стабілізації, спрямованої на подолання інфляційних тенденцій в економіці та забезпечення стабільності національної грошової одиниці;

  • здійснення бюджетного регулювання з метою збалансування бюджетів різного рівня шляхом перерозподілу джерел доходів держави між ними та сферою господарства, економічними регіонами;

  • скорочення та ліквідація бюджетного дефіциту за рахунок економічно виправданих джерел;

  • посилення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб.

Бюджетний процес слід розглядати як нерозривний цілісний процес, що являє взаємопов'язану і взаємообумовлену сукупність трьох складових, через які реалізують його стадії:

1) період формування проекту бюджету та затвердження акта про бюджет - "до початку бюджетного року";

2) самого "бюджетного року", тобто бюджетного періоду, коли виконується затверджений акт про бюджет;

3) період після закінчення "бюджетного року", коли складається, розглядається і затверджується звітність про виконання бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]