Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSOVOYe.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
849.41 Кб
Скачать

22. Гарантии законности при осуществлении финансового контроля.

Будь-яка діяльність, а особливо та, однією із сторін якої виступає представник органів державної влади, потребує чіткого врегулювання нормативно-правовими актами. Але лише врегулювання правовими нормами не є достатнім для забезпечення належного виконання тих приписів, що в них закріплені. Проголошення в статті 1 Конституції України Україну правовою державою, передбачає існування у всіх сферах життя, в тому числі у сфері фінансового контролю режиму законності.

Законність у фінансовому контролі – це стан взаємовідносин між суб’єктами фінансового контролю та підконтрольними суб’єктами, що полягає у неухильному дотриманні законів і підзаконних нормативно-правових актів та забезпечення впевненості підконтрольних суб’єктів у невтручанні в їх господарську діяльність та гарантованість захисту прав щодо її здійснення.

Створення та підтримання режиму законності у сфері фінансового контролю можливе за умови виконання наступних основних вимог.

1) забезпечення верховенства закону в діяльності всіх органів фінансового контролю. Дана вимога законності заключається в суворому дотриманні всіма суб’єктами контрольної діяльності вимог нормативно-правових актів під час виконання повноважень по здійсненню контрольних заходів.

2) забезпечення постійного нагляду за діяльністю органів фінансового контролю з боку органів прокуратури та вищестоящих контролюючих суб’єктів.

Загальний нагляд за дотриманням законності здійснюється органами прокуратури, що вживають відповідні заходи щодо фактів порушення законодавства, в тому числі у сфері фінансового контролю.

Контроль вищестоящих органів здійснюється при вивченні документів за результатами проведеної перевірки або ревізії. Під час цього виявляються факти, що свідчать про неякісне їх проведення, що може послужити підставою призначення повторної перевірки.

3) рівність всіх підконтрольних суб’єктів перед законом. Ставлення органів фінансового контролю до суб’єктів господарювання не повинно залежати від суб’єктивного до них відношення та від певних переконань.

4) невідворотність відповідальності за вчинені правопорушення, що ставить за мету припинення будь-яких дій в сфері фінансово-господарської діяльності, що порушує норми закону, при цьому незалежно від кого б вони походили.

Невідворотність відповідальності та пропорційність міри стягнення тяжкості вчиненого правопорушення є гарантом забезпечення виконання зобов’язань перед державою та іншими суб’єктами господарювання.

5) недопустимість протиставлення законності і доцільності. Доцільність чинних нормативно-правових актів не повинна викликати сумніву. Яким би суворим не було законодавство, лише його дотримання спроможне забезпечити законність у фінансово-контрольних правовідносинах.

6) взаємозалежність законності і правової культури. Належний рівень правової культури свідчить про високий ступінь участі суб’єктів фінансово-контрольного процесу у правовому житті, добровільність виконання вимог правових норм, що відображає стан законності та правопорядку.

Підтримання законності в сфері контрольної діяльності здійснюється за допомогою системи гарантій, якими є способи забезпечення і підтримання законності контрольно-процесуальної діяльності.

Гарантії є певною системою засобів, за допомогою яких впроваджується, охороняється і, в разі порушення, відновлюється законність.

Гарантії можна поділити за різними підставами. Найпоширеніший поділ їх на загальні та юридичні. Загальні гарантії поділяються на економічні, політичні, ідеологічні, увагу на яких ми зосереджувати не будемо. А зупинимося на спеціальних або юридичних гарантіях, які будуть цікавити нас більше. Оскільки вони, по-перше, чітко закріплені в законодавстві і втілюються в правозастосовних актах; по-друге, обумовлені відповідною процедурою реалізації; по-третє, їх функціонування пов’язане з настанням юридичних фактів.

1) гарантії контролюючих суб’єктів:

- закріплення в законодавстві правового статусу суб’єктів фінансового контролю та чітка регламентація їх контрольно-процесуальної діяльності;

- здійснення контрольної функції спеціально уповноваженими на те суб’єктами;

- встановлення юридичної відповідальності за неналежне здійснення контрольної діяльності;

- відповідальність за достовірність результатів фінансового контролю;

- відповідальність за протидію суб’єктам фінансового контролю під час виконання ними своїх обов’язків;

2) гарантії підконтрольних суб’єктів:

- право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність контролюючих суб’єктів;

- невтручання в господарську діяльність з боку органів фінансового контролю та не порушення нормального режиму роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]