Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSOVOYe.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
849.41 Кб
Скачать

28.Финансовый контроль законодательных органов государственной власти в Украине.

Контрольные полномочия Верховной Рады Украины в сфере государственного внешнего финансового контроля реализуются:

• непосредственно Верховной Радой Украины;

• через Счетную палату;

• через Комитет Верховной Рады Украины по вопросам бюджета;

• через специально создаваемые временные контрольные, ревизионные и следственных комиссиях Верховной Рады Украины. 

К полномочиям Верховной Рады Украины в сфере государственного финансового контроля, осуществляемых ею непосредственно, относятся:

• осуществление парламентского контроля в сфере государственного финансового контроля в соответствии с Конституцией Украины (п.п. 13 и 14 века 85, п.п.1 ст.92);

• контроль за соблюдением бюджетного законодательства на каждой стадии бюджетного процесса и использованием средств резервного фонда;

• контроль за соблюдением бюджетного законодательства о состоянии выполнения Государственного бюджета Украины, в том числе распорядителями бюджетных средств. К полномочиям Верховной Рады Украины в сфере государственного внешнего финансового контроля, осуществляемых через Счетную палату, относятся:

• предоставление соответствующих поручений Счетной палате по вопросам государственного финансового контроля, которые принадлежат к ее компетенции;

• заслушивание отчетов и принятия соответствующих решений на основании этих отчетов, направленных на совершенствование бюджетного процесса и его составляющих. К полномочиям Верховной Рады Украины в сфере государственного финансового контроля, осуществляемых через Комитет по вопросам бюджета, относятся:

• контроль за формированием Государственного бюджета Украины в соответствии с Основными направлениями бюджетной политики на следующий год;

• контроль соответствия проектов законов, представленных на рассмотрение Верховной Рады Украины, бюджетному законодательству. К полномочиям Верховной Рады Украины в сфере государственного финансового контроля, которые осуществляются через специально создаваемые временные контрольные, ревизионные и следственные комиссии Верховной Рады Украины, принадлежит проведения депутатского расследования и изучения вопроса нарушения финансового законодательства, в том числе бюджетного законодательства.

Решение Верховной Рады Украины по вопросам государственного финансового контроля являются обязательными как для субъектов государственного финансового контроля, так и подконтрольных объектов согласно законодательству.

30.Актуальные проблемы усовершенствования правового регулирования государственного финансового контроля в Украине.

Для впорядкування бюджетного процесу особливо в частині планування та виконання видаткової частини бюджетів усіх рівнів, передусім необхідно удосконалити державний фінансовий контроль, що здійснюється як на рівні держави, так і на рівні відповідних регіонів. Однак чинний інститут фінансового контролю не може повною мірою запобігти розбазарюванню бюджетних коштів, зловживанням та маніпуляціям із фінансовими і матеріальними ресурсами держави та окремих регіонів, а, отже, сприяти оптимізації бюджетного процесу та поступальному розвитку соціально-економічних відносин.

Незважаючи на посилення окремих етапів фінансового контролю, слід констатувати, що кількість фінансових порушень з року в рік не зменшується. Результати діяльності Державної контрольно-ревізійної служби свідчать про динаміку зростання сум виявлених збитків і фінансових порушень в цілому.

Ефективність фінансового контролю за економним і цільовим витрачанням бюджетних коштів, станом збереження державного і комунального майна залежить від комплексності його здійснення, своєчасності й повноти реалізації заходів для відшкодування завданих державі збитків, усунення причин, що призвели до фінансових втрат. Більшість із цих функцій покладено на Державну контрольно-ревізійну службу.

Однак, у своїй діяльності органи державної контрольно-ревізійної служби стикаються з низкою проблем щодо ефективної організації фінансового контролю. Так, однією із важливих проблем можна вважати дублювання контрольно-ревізійних дій між органами, на які покладено здійснення контрольних функцій.

До цих органів належать: Державна контрольно-ревізійна служба, Рахункова палата, органи державної податкової служби, Державного казначейства України, фінансові управління при Державних адміністраціях, контролюючі підрозділи Пенсійного фонду тощо.

Існує також проблема відсутності системності контролю, тобто відповідності попереднього, поточного і наступного контролю. Нині фінансовий контроль з боку органів державної контрольно-ревізійної служби носить каральний і виховний характер, але не має превентивного характеру щодо попередження порушень бюджетної дисципліни та запобігання зловживань у фінансово-бюджетній сфері.

У здійсненні своїх контрольних функцій перед органами ДКРС постає проблема відсутності єдиної інформаційної системи контролю, тобто доступу до баз даних інших фінансових контролюючих органів. Для встановлення дієвого контролю за всіма напрямами витрачання бюджетних коштів від витрат на утримання установ і організацій до їх витрачання на соціальне важливі цілі вкрай необхідним є встановлення систематичного обміну інформацією між усіма фінансовими і контролюючими органами, які забезпечують виконання бюджету. Тобто необхідна єдина інформаційна база.

Нинішні умови економічного розвитку держави потребують упровадження в життя нових напрямів і методів здійснення контрольних функцій, однією з яких є аналітична робота щодо проведення аналізу ефективності використання бюджетних коштів на предмет виявлення основних чинників, що призводять до неефективного використання фінансових ресурсів.

Важливим напрямком удосконалення контрольно-ревізійної та аналітичної роботи є запровадження автоматизації проведення ревізій та перевірок.

Важливими є також кадрові питання органів ДКРС, де у зв'язку з економією бюджетних коштів спостерігається неукомплектованість ревізійного апарату, неналежне матеріальне стимулювання працівників ДКРС, що призводить до надмірного перевантаження контролерів-ревізорів, підвищення плинності кадрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]