Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПК 13 стр 241вопр. (+путь).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

15. Законодавчі основи діял-ті служб маркетингових комунікацій. (мк)

Норми морального (етичного) бізнесу є особливо актуальни­ми для людей, що працюють у сфері МК, які мають будувати взаємовідносини між вир-ком і споживачем коштом першого. Недостатня цивілізованість цих відносин може призвести до поруш. прав споживача чи кон­куруючих підприємств. В Укр. ще немає достатньої законодавчої бази для функц-ня економіки за умов ринк. відносин. Але вже є чинними За­кон Укр. «Про рекламу», Закон Укр. «Про недобросовісну конкуренцію», заг. законодавство щодо діял-ті підприємств. Закон Укр. «Про рекламу» забороняє пошир. відомо­сті про продукцію, вир-во або реалізацію якої заборонено законодавством Укр.; удаватися до дискримінаційних твер­джень за ознаками походження, соціал. та майнового стану, расової та націон.приналежності, статі, мови, віроспові­дання, характеру занять, місця проживання та інших обставин; заборон. дискредитувати продукцію інших фірм (осіб), по­давати відомості або закликати до дій, які суперечать чинному законодавству, завдають чи можуть завдати шкоди довкіллю, здоров'ю або життю людей, а також спонукають до нехтування засобами безпеки; використ. засоби й технології, які без­посередньо вплив. на підсвідомість споживача; удаватися до тверджень, образливих для осіб, які не користуються продукцією, що рекламується; рекламувати продукцію, що підлягає обов'яз­ковій сертифікації, або продукцію, виробництво чи реалізація кот­рої потребують спец.дозволу (ліцензії), за браком таких у виробника; вміщувати зображення будь-якої фіз. особи або використ. її ім'я без її згоди; імітувати (копіювати чи на­слідувати) художнє вирішення, текст, зображення, музичні чи звукові ефекти, що використовуються в рекламі іншої продукції, як­що таке не дозволене законодавством Укр. про авторське право та суміжні права; використ. безплатні номери телефонів міліції, швидкої допомоги, пожежної охорони та інших аналогічних служб для реклами.

У Законі Укр. “Про недобросовісну конкуренцію” визнач., що неправомірним є використ. без дозволу вповноваженої на те особи чужого імені, фірмового найменування або товарних знаків, а також запозичення оформлення упаковки товарів, назв літературних, художніх творів чи періодичних ви­дань, назв місць походження товару в тому разі, коли це може спричинитись до плутанини стосовно діял-ті іншого об'єкта господар-ня (підприємця), котрий має пріоритет на використ. названих елементів. Проте використ. у фірмовому най­менуванні власного імені фіз. особи кількома фірмами не вваж. неправомірним, коли до нього додається будь-який пояснювальний елемент, що запобігає плутанині. Законом забо­рон. також неправомірне використ. товару іншого ви­робника, тобто запровадження в господарський обіг товару іншо­го виробника під власною маркою (назвою) зі зміною чи зняттям марки (назви) цього виробника без дозволу вповноваженої на те особи.

Укр. є членом багатьох міжнар. організацій. Верховна Рада Укр. законодавчо закріпила пріоритет міжнар. за­конодавства над укр., а тому норми міжнар.права є чинними в Укр. беззаперечно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]