Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПК 13 стр 241вопр. (+путь).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать
  1. План маркетингу і план стимулювання продажу товарів.

Стим-ння продажу як один з елементів марк-гу зале­жить від загал.стратегії п-тва — вир-ка товару, зокрема його стратегії марк-гу, ціноут-ня, від зміни ви­трат на кому-ції і т. п. Планування стим-ння продажу товарів відбув. за тими самими правилами, що й планування реклами, тому що за­ходи зі стим-ння товару є одним з елементів рекламного звернення.

Планування стим-ння продажу товарів включає такі етапи: дослідження товарів п-ва-вир-ка та його конкур-тів, покупців і продавців, вивч. потреб спож-чів, визнач-я цілей стим-ння на плановий період. Аналізуються заходи зі стиму-ння продажу товарів вир-ика та конкур-тів, які застосовувалися протягом минулого періоду, і їхня ефек-сть, висвітлюються проблеми та можливості в цій сфері марк-ової д-сті під-тва-вир-ка в погодженні із його загаль­ною стратегією, стратегією марк-гу та марк-вої політи­ки ком-цій.

На підставі аналізу результатів стим-ння продажу в ми­нулому періоді та прогнозів на майбутній період розробляється програма дій зі стим-ння стосовно конкретних товарів залежно від етапу їхнього ЖТ, цілей стим-ання на майбутні періоди, заходів стим-ання, його обсягів та ефек-сті. Усе це узгоджується із розробленими рекламним відділом планами-графіками показу рекламних звернень цільовій аудиторії, після чого складається бюджет стим-ння продажу товарів виробника (іноді він є складовою рекламного бюджету).

Планування таких заходів передбачає також контроль за цими заходами та їхньою ефективністю. Перевірка рентабельності за­планованих заходів може здійснюватися через проведення тестів до, в період та після вжиття заходів. Для цього вибирають кіль­ка торгових точок і аналізують динаміку продажу товару у відпо­відні періоди.

Отже, план стим-ння продажу передбачає одну або кіль­ка короткочасних акцій, які можна легко й швидко підготувати. Кваліфікований спеціаліст у цій галузі може визначити, наскіль­ки він (протягом певного часу) зможе з>. к іл-ть про­дажу і чи буде потреба через кілька місяців потому вдатися до нової акції такого роду.

  1. Знижки і ціни. Купони. Премії. Безкоштовні зразки.

Знижки з ціни – це один з найчастіше використовуваних при­йомів. Знижки, у свою чергу, поділяються на такі різновиди:

—знижки, які пропонуються за умови придбання домовленої кількості товарів;

—бонусні знижки постійним покупцям (звичайно у межах 5 %). Зниженню часових коливань також сприяє пропонування знижок у певні дні тижня (знижки на білети до театрів у будні) та протягом дня (знижки на білети в кіно на ранкові сеанси);

—знижки на сезонних розпродажах товарів (до 30 % і >);

—знижки з нагоди ювілею підприємства, нац-о свя­та, традиційного свята;

—знижки певним категоріям споживачів (діти, військово­службовці, студенти, пенсіонери);

—знижки на застарілі моделі товару за переходу підприєм­ства на масове виробництво нових моделей (до 70—80 % попе­редньої ціни);

—знижки за купівлі товарів за готові гроші — так зване сконто;

—знижки за купівлі нового товару з поверненням старої мо­делі (так званий товарообмінний залік);

—знижки миттєвого розпродажу, в одному з відділів магазину або торгового центру на обмежений час (на­приклад, на одну годину) знижуються ціни;

Купони – своєрідні сертифікати, які вида­ють спож-чеві з правом отримання знижки за купівлі конкрет­ного товару. Найчастіше купони вкладають в упаковку товарів, друкують у газетах, журналах разом із рекламними зверненнями, розміщують у різних товарних каталогах, розсилають поштою;

Премії – засоби стим-ня продажу, що пропонуються в речовій формі. Це може бути фірмова майка, кашкет чи сумка, які вручають покуп­цеві безоплатно за умови купівлі конкретної кількості товарних одиниць або товару на певну суму. Умовою отримання премії та доказом купівлі можуть бути товарні ярлики, упаковки, корки від пляшок, які пред'являє покупець. Премією вважається також без­оплатно запропонована додаткова кількість того самого товару (з>ений розмір шоколадних батончиків за старою ціною). В упаковку товару може бути вкладено безоплатний сувенір (фан­тики в жувальній гумці, пластмасові фігурки ). Іноді роль премії є настільки важливою, що саме її покладають в основу за­думу нового товару.

Безкоштовні зразки – засоби стим-ння продажу, які застос-я для просування на ринок нових товарів. Деякі товари-новинки можуть бути безкош­товно передані потенційним покупцям у тимчасове або постійне користування. Найвідомішими є такі чотири способи розповсюдження зразків:

* від дверей до дверей (доставка додому);

*у місці продажу;

* поштою (має най>ий ефект, коли необхідно вплинути на певну цільову аудиторію за списками покупців тих чи тих товарів);

* із залученням (цілеспрямоване розповсюдження зразків кос­метики, парфумів, компакт-дисків через спеціалізовані журнали).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]