Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
492018_ABBCF_vidpovidi_na_pitannya_ispitu_z_fil....doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
679.94 Кб
Скачать

40. Філософія історії

Філософія історії — розділ філософії, пов'язаний з інтерпретацією історичного процесу й історичного пізнання. Однак такий підхід є не єдиним, оскільки впродовж історичного розвитку предмет, проблематика філософії історії істотно змінювалися і сьогодні сприймаються різними на­прямками філософії історії по-різному.

Так, наприклад, предметом дослідження істориків і філософів античного періоду була взаємодія природи і людини, опис і розгляд «си­рих» історичних фактів без їхнього теоретичного осмислення і зведення в єдину філософсько-історичну систему.

Предметом філософії історії середньовіччя (Августин і ін.) була проблема взаємодії Бога і людини, визначення змісту історич­ного процесу, рушійною силою якого вважалося Боже провидіння, дослідження призначення і завдань історичних праць.

В епоху Відродження і Нового часу предметом філософії історії стає спрямованість історії, а також роль людини, класів в історичному процесі. Пізніше, для Гегеля (1790-1840) і засновників діалек­тичного матеріалізму (Карл Маркс і Фрідріх Знгельс) основним предметом філософії історії став пошук загальних закономірностей і діалектики історичного прогресу.

Наприкінці XIX — початку XX століття виникло багато но­вих напрямків філософії історії, кожний з яких, у свою чергу, мав свій власний предмет дослідження. Так, наприклад, представники теорії історичного кругообігу {Микола Данилевський, Освальд Шпенглер, Арнольд Тойнбі), як і їхні попередники, ставили за мету виявлення закономірностей історичного процесу. Представники численних напрямків християнської філософії історії: неотомізму (ЖакМарі-тен,ЕтьенАнріЖільсон та ін.), неоавгустизму (Моріс Блонд, Габрі-ель Марсель, ЖанЛакруа), тейярдизму (П'єр Тейяр деШарден), а та­кож екзистенціалізму (Карл Ясперс) центральну проблему вбачали в проблемі змісту історії. Прибічники гносеологічної теорії і крити­ки історичного пізнання (Вільгєльм Дільтей, Бенедетто Кроче) не обмежуються історіографією, а аналізують ще й історичне пізнання в широкому розумінні цього слова. Свій специфічний предмет мають і неокантіанська філософія історії {Вільгєльм Віндельбанд, Генріх Ріккерт), «аналітична» філософія історії (Ернест Нагель, Карл Гем-пель та ін.). Важливою особливістю багатьох сучасних напрямків філософії історії XX століття є те, що їх предметом стають глобальні проблеми світової історії, сучасної цивілізації тощо.

Структура філософії історії. Назвемо і коротко розглянемо основні складові частини філо­софії історії.

Онтологія філософії історії — це складова частина філософії історії, що займається розглядом проблем власне історичного бут­тя: змісту і напрямку історії, соціального прогресу, соціального де­термінізму, становлення єдиного історичного простору, визначен­ня основ єдності всесвітньої історії, місця людини у світобудові, питання історичного часу і т. ін. Важливе місце в цьому розділі по­сідає вивчення логіки розвитку суспільства, взаємозв'язку і взаємо­залежності його різних сторін тощо.

Гносеологія філософії історіїголовнуувагу приділяє проблемам історичного пізнання, а саме: вивченню, аналізу і поясненню істо­ричних фактів і подій, визначенню специфіки історичного знання, пошуку істини в історичному пізнанні і т. д.

Історія філософії історіїдосліджує проблеми виникнення і роз­витку філософії історії, формування її предмета, процес внутріш­ньої диференціації філософії історії, у ході якого виникли різні на­прямки і течії філософії історії. Важливими проблемами цього роз­ділу філософії історії є також питання періодизації історичного процесу, визначення місця філософії історії серед інших суспільних наук тощо.

Антропологія філософії історії'вивчає місце людини в історич­ному процесі, роль у цьому процесі суб'єктів історії і відповідає на питання «Хто робить історію?». Як правило, представники різних напрямків філософії історії до суб'єктів історичного процесу відносять народ, націю, масу, натовп, соціальні класи і видатних особис­тостей і по-різному відповідають на поставлене питання.