Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
422092_32BB2_shpora_konstituciyne_pravo_zarubiz....docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
189.75 Кб
Скачать

17. Особливості структури конституції франції

Прийнята в 1958р, вона 17 в історії Франції в умовах політичної кризи. 28.10.58 р - конституція затверджена референдумом.

Особливості:

1. Джерела Конституції:

- Конституція 1958 року;

- Преамбула Конституції 1946 рік;

- Декларація прав людини і громадянина.

2. Вперше на конституції рівні права закріплені народовладдя, народний суверенітет.

3. Конституція встановила напів. Президентську республіку з демократичним режимом (раціональний міністреріалізм).

4. За способом зміни Конституції є дуже жорсткою.

1 Стадія - ініціювання внесення поправок (Президент, депутат).

2 Стадія - прийняття поправок (коли 2 палати парламента приймають конституційною більшістю).

3 Стадія - ратифікація (референдум чи 2 палати парламента).

Республіканська форма правління не підлягає зміні.

18. Структура конституції великобританії

Водночас британська Конституція існує у так званому "матеріальному значенні" і являє собою сукупність норма­тивно-правових актів, судових прецедентів, конституційних угод, доктринальних джерел, які встановлюють права і сво­боди людини, визначають порядок формування і повнова­жень органів публічної влади. Британська Конституція у своєму роді є унікальною за особливістю фор­ми, структури та порядку внесення змін.

Відсутність у державі Конституції у вигляді єдиного пи­саного акта та, навпаки, наявність великої кількості консти­туційних угод дозволяють стверджувати, що Конституція є неписаною за формою і складається з таких частин:

  1. статутне право;

  2. прецедентне право;

  3. доктринальні джерела або труди авторитетних нау­ковців у галузі юриспруденції;

  4. конституційні угоди

До статутного права входять: так звані "історичні правові акти", парламентські закони акти делегованого законодавства,

Прецедентне право, як складова частина британської конституції, являє собою сукупність судових рішень з кон­ституційних питань, які надалі є обов'язковими при розгляді аналогічних проблем.

До доктринальних джерел звер­таються тоді, коли конституційно-правові відносини не вре­гульовані ані статутним правом, ані прецедентним правом, ані конституційними угодами.

Конституційні угоди складають важливу частину неписа­ної британської Конституції. Вони регулюють дуже широке коло суспільних відносин, що пов'язані з процесом здійснен­ня державної влади.

Щодо специфіки структури британської Конституції, то вона полягає в її несистематизованості. У зв'язку з тим, що конституція складається з різнорідних за формою, сутністю і змістом складових частин та не має чіткої класичної струк­тури (преамбула, основна частина, заключні та перехідні по­ложення), її можна віднести до групи некодифікованих кон­ституцій.

19. Зміст та структура конституції сша

Конституція США - перша в історії писана конституція великої держави. Конституція гарантує захист людини від свавілля властей, поставила перепону деспотичному правлінню.

Конституція США закріпила республіканську форму правління - президентську республіку: президент республіки глава держави і глава уряду; уряд не несе відповідальності перед Конгресом; президент не має права розпуску палат Конгресу; між президентом, Конгресом і Верховним судом США чітко розпреділені функції і повноваження.

Конституція найбільшу увагу приділяє порядку і діяльності центральних органів влади (Конгрес, Президент). Їх конституційні взаємовідносини засновані на принципі розподілу властей, котрий в американській дійсності трансформувався в систему "стримувань і противаг".

Конституція США відноситься до числа найбільш стабільних і стійких. За 210 років свого існування у неї було внесено лише 27 поправок. Вона передбачає досить "жорстку" процедуру прийняття поправок. Поправки приймаються 2/3 членів обох палат.

Деякі конституціоналісти вважають Конституцію США винятково прагматичною. Вона включає 7 статей і 27 поправок. Стислість і лаконічність конституції США привели до того, що багато елементів державної системи не були конституційно закріплені. Конституційні прогалини поповняються законами Конгресу, актами президента, судовими прецедентами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]