Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

4

.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
55.81 Кб
Скачать

ІІ. Дублювання роботи завідуючого складом

Ознайомлення з посадовими інструкціями завідуючого складом

Під час практики я ознайомилася з посадовими обов’язками завідуючого складом

Отже, до основних обов’язків завідуючого складом входять:

  • Планування діяльності складу згідно графіків постачання вітчизняних та зарубіжних товарно-матеріальних цінностей до підрозділу № 223.

  • Забезпечення зберігання складових товарно-матеріальних цінностей, додержання режимів зберігання, контроль ведення обліку складських операцій.

  • Керування роботою комірників, які здійснюють приймання товарно-матеріальних цінностей, що надходять від постачальників, їх зберігання на складі і відпуск, розміщення з урахуванням найбільш раціонального використання складських площ, полегшення і прискорення пошуку необхідних матеріалів, інвентарю, тощо.

  • Забезпечення додержання правил оформлення та здачі прибутково-видаткових документів, складання встановленої звітності.

  • Контроль за складанням дефектних відомостей на браковані товари вітчизняного та імпортного постачальника, активів на їх ремонт та списання, а також на недостачу і псування товарно-матеріальних цінностей.

  • Організація проведення вантажно-розвантажувальних робіт вантажниками на складі з додержанням правил і норм охорони праці, виробничої санітарії і протипожежного захисту, зберігання і своєчасне повернення постачальникам вантажного реквізиту.

  • Контроль ведення обліку наявних на складі матеріальних цінностей і звітної документації про їх рух. Приймання участі у проведенні інвентаризації товарно-матеріальних цінностей.

  • Організація навчання персоналу складу, забезпечення його планомірної роботи та трудової дисципліни в колективі.

  • Стеження за наявністю і справністю протипожежних засобів, санітарним станом приміщень, обладнання та інвентарю на складі і забезпечення їх своєчасний ремонт.

Окрім цього, завідуючий складом має й нести відповідальність за свої дії. Отже, завідуючий складом може нести відповідальність за:

  • правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності,-в межах, що визначені чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України;

  • розголошення комерційної таємниці;

  • невиконання наказів, розпоряджень безпосереднього керівництва й адміністрації підприємства;

  • недотримання трудової і виконавської дисципліни працівниками, що знаходиться в його підкоренні;

  • невиконання або неналежне виконання своїх посадових обов'язків згідно цієї інструкції в межах, визначених чинним трудовим законодавством України;

  • спричинення прямого матеріального збитку підприємству, також як за дії ( або бездіяльність), що привели до такого матеріального збитку;

  • правопорушення, вчинені в процесі своєї трудової діяльності в межах, визначених чинним адміністративним, цивільним і кримінальним законодавством України;

  • порушення правил внутрішнього трудового розпорядку, правил протипожежної безпеки, які встановлені на підприємстві.

Отже, обов’язки та права завідуючого складом тісно пов’язані з відповідальністю завідуючого за свої дії чи бездіяльність, що можуть суперечити його посадовим обов’язкам.

Організація роботи складу

Проходячи практику, я займалася дублюванням роботи завідуючого складом.

Перш за все завідуючий складом повинен організувати своєчасне приймання та розвантаження товарно-матеріальних цінностей. Технологія виконання вантажно-розвантажувальних робіт на складі залежить від характеру вантажу, від типу транспортного засобу а також від виду використовуваних засобів механізації.

Приймати вантажі, що надійшли на склад, потрібно за кількістю та якістю. Але все ж таки здебільшого приймання здійснюється за кількістю, ніж за якістю.. У процесі приймання відбувається звірка фактичних параметрів вантажу, що прибув, з даними супроводжувальних документів. Це дає можливість скоригувати інформаційний потік. На складі прийнятий товар переміщується в зону зберігання. Тарно-штучні вантажі можуть зберігатися на стелажах або на піддонах. Піддони служать в якості підстави та раціонального укладання товару, упакованого у стандартну транспортну тару.

Окрім цього, товар на складі розміщується з дотриманням правил товарного сусідства. Тобто побутова хімія зберігається окремо від продовольчих товарів, а також товари з різкими запахами теж зберігаються окремо.

Також важливим аспектом роботи завідуючого складом є відпуск товарів зі складу. Як правило, відпуск товарів проводиться за графіком, який розробляється на основі заявок магазинів і забезпечує їх ритмічне та безперебійне постачання товарами. При цьому замовлення (відбірковий лист, рахунок-фактура) на склад повинно надійти завчасно в термін, який би дозволяв здійснити підбір і комплектування товарів. Відібрані товари доставляють у зону комплектування замовлень, де перевіряється правильність відбору товарів відповідно до замовлень покупців. Для комплектування замовлень клієнтів на товари на складах виділяють спеціальні дільниці, розміри яких визначаються обсягами відпуску товарів і кількості одночасно укомплектовуваних партій товарів. Відбір і комплектація здійснюється за відбірними листами, отриманими на ЕОМ на кожного замовника або на певну групу клієнтів. Надалі йде безпосередній відпуск товарів покупцям.

Організація розвантажульно-навантажувальниз робіт на складі підприємства здійснюється керуючись деякими нормами, а саме те, що маса робочих вантажів, що переміщаються вручну працівниками, не має перевищувати встановлених норм. Ручне укладання товару в штабель допускається на висоту не більше 2 м. Піднімати або опускати вручну вантажі масою 60...80 кг мають два абобільше вантажників. Для полегшення укладання вантажів на майданчик товарних ваг для зважування використовують похилі містки. Мішки укладають у штабель трійниками або п'ятериками у вигляді усіченої піраміди. Підлоги, по яких переміщають вантажі, мають бути рівними, без вибоїн, порогів, набитих планок і гострих виступів і так далі.

Слід зазначити, що більшість операцій на складі документально оформлюються. Приймання та відпуск товарів оформлюються документально в точу числі. Для цього складаються акти приймання товарів, а також оформлюються накладні та чеки.

Контроль безпосередньо за станом охорони праці та техніки безпеки на складі окремо у супермаркеті не робиться, оскільки підприємство контролює це взагалом, а не локально. Тому будь-які інструктажі проводяться для всього персоналу магазину і для складу в тому числі. Усі працівники супермаркету «Сільпо» мають однакові соціальні льготи.

Аналіз роботи завідуючого складом на підприємстві

Проаналізувавши роботу завідуючого складом, прийшла до висновку. Що вона має свої обов’язки, які скеровані на проведення операцій з приймання товарів, розміщення їх на зберігання, відпуск товарів зі складу, організацію розвантажульно-навантажувальних робіт, документальне оформлення приймання та відпуску товарів зі складу тощо. Отже, зважаючи на те, скільки обов’язків є у завідуючого складом, я прийшла до висновку, що його робота дуже відповідальна. Але й напружена в той самий час.

А рівень роботи складу, який завідуючий забезпечує у супермаркеті «Сільпо» можна вважати, що знаходиться на досить високому рівні.

13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]