Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
422092_32BB2_shpora_konstituciyne_pravo_zarubiz....docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
189.75 Кб
Скачать

69. Конституційні засади судової влади Польської Республіки

У Польщі, влада здійснюється на принципах її поділу на законодавчу (парламент), виконавчу (уряд) та судову. Судову владу здійснюють вільні та незалежні суди (Верховний суд, суди загальної юрисдикції, адміністративні суди, військові суди), а також трибунали (Конституційний трибунал – відповідник українського Конституційного суду і Державного трибуналу).

Верховний суд – це головний судовий орган у Республіці Польща. Верховний суд здійснює контроль над діяльністю судів загальної юрисдикції, адміністративних та військових судів щодо ухвалення постанов. Верховний суд займається передусім розглядом касацій, а також забезпечує правильність і цілісність інтерпретування закону та судової практики. Суттєвим є той факт, що Верховний суд може також оцінювати законопроекти.

Найбільш доступними для громадян є суди загальної юрисдикції. Згідно із законом, до судів загальної юрисдикції можна зарахувати районні, окружні та апеляційні суди.

Районний суд – це основна одиниця правосуддя. Він створений для однієї або більшої кількості гмін і розглядає у першій інстанції судові, цивільні, кримінальні, сімейні та опікунські справи, а також справи, які торкаються економіки, трудового права і права на соціальне страхування.

Міські суди – відділи районних судів. Цим судам доручено розгляд справ у першій інстанції про правопорушення, фіскальні злочини

Окружний суд – у першій інстанції вирішує справи цивільного, кримінального, економічного, трудового права, а також права на соціальне страхування. Апеляційний суд розглядає апеляції.

70. Організація публічної влади в землях фрн

Публічна влада виступає у двох формах: 1) державна влада, 2) влада місцевого самоврядування (муніципальна влада).

Уряд несе відповідальність перед бундестагом, але президент може розпустити бундестаг. Бундесрат - призначається урядами всіх земель на 4 роки. Очолюють палати спікери, є комісії: тимчасові і надзвичайні. Є регламент, депутати Бундестагу мають вільний мандат.

Президент вибирається Федеративними зборами. Укази Президента не потребують контрасигнації. Федеративний уряд: 1. Федеративний канцлер - обирається Бундестагом більшістю голосів. 2. Всі федеративні міністри призначаються президентом за поданням Ф. К. 3. Посада урядовця не сумісна з іншими видами діяльності.

Комунальне самоврядування як символ громадської свободи має в Німеччині традицію. Право самоврядування охоплює передусім місцевий громадський транспорт у межах комун, місцеве будівництво доріг, забезпечення електроенергією, водою, газом, каналізацією, містобудівне планування. Общини мають право збирати власні податки і збори. Сюди належать поземельний і промисловий податок. Крім того, общини мають право використовувати надходження від акцизу і податку на споживчі товари. Але цього не вистачає на покриття фінансових потреб. Тому Общини отримують від федерацій і земель частку від прибуткового податку

Крім того, сюди належать відраховування у межах фінансової угоди про розподілення коштів, яка окремо регулюється у кожній землі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]