Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
422092_32BB2_shpora_konstituciyne_pravo_zarubiz....docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
189.75 Кб
Скачать

49. Конституційно-правовий статус глави держави у сша. Порядок обрання

Конституція США наділила президента широкими повнова­женнями, чим поставила його на чолі так званої «виконавчої гілки влади». Однак, конституційні повноваження є лише частиною влади, яку фактично отримав президент з початку епохи імперіа­лізму.

За конституцією, президентом може бути народжений, а не набутий громадянин США, який досяг 35-річного віку і проживає безвиїзно у межах США не менше 14 років. Президент обирається строком на 4 р. колегією ви­борців, тобто шляхом непрямих виборів. Кожен штат обирає стільки виборців, скільки сенаторів і представників відсилає до конгресу. Президент США поєднує у своїх руках повноваження голови держави І голови уряду. Він безконтрольний, безвідповідальний і практично незмінюваний. Президент керує величезним військо­во-бюрократичним апаратом, не несе жодної відповідальності пе­ред Конгресом;

Будучи главою держави і главою уряду, Президент США на­ділений достатньо широкими повноваженнями. Передусім він стоїть на чолі величезного державного апарату, який нараховує 2,5 млн громадських службовців, з яких приблизно 1500 чинов­ників федеральних відомств отримують призначення на посаду безпосередньо від президента або за його участі. Призначення на вищі федеральні посади Президент проводить «за порадою і зі згоди Сенату». Конституція постановляє, що Президент має право накладати вето на будь-який законопроект протягом 10 днів із моменту його отримання. Президенти США активно використовують також «кишень­кове вето ».

50. Конституційно-правовий статус глави держави у польській республіці.

Президент Республі­ки Польща є вищим представником Республіки га­рантом безперервності державної влади. Президент обирається нацією на загальних, рівних, прямих виборах таємним голосуванням строком на п'ять років і може бути обраний повторно лише один раз. Президентом Республіки може бути обраний польський гро­мадянин, якому виповнилося на день виборів 35 років і який володіє повнотою виборчих прав у Сейм.

Вибори Президента Республіки призначає Маршал Сей­му на день, який припадає на період не раніше 100 днів і не пізніше 75 днів до завершення строку повноважень.

Президент, призначає вибори до Сейму і Сенату на день, вільний від праці, скликає перше засідання Сейму і Сенату; може розпустити Сейм у випадках, передбачених Конститу­цією, після того, як вислухає думку Маршала Сейму та Мар­шала Сенату. Президент бере активу участь у законодавчій діяльності, Конституція надає йому право законодавчої ініціативи.

Прийнятий Сеймом і Сенатом закон Маршал Сейму пе­редає Президентові для підпису. Президенту також надане право за згодою Сенату з ви­нятково важливих державних питань призначати референдум.

Президент здійснює загальне керівництво у галузі внут­рішньої та зовнішньої безпеки. Дорадчим органом при Пре­зидентові виступає Рада національної безпеки. Президент має повноваження ввести воєнний стан на частині або на всій території країни, оголосити часткову чи загальну мобілі­зацію, ввести надзвичайний стан.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]