Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
422092_32BB2_shpora_konstituciyne_pravo_zarubiz....docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
189.75 Кб
Скачать

24. Поняття та види конституційного контролю

Загальновизнаним у всіх країнах є те, що конституції мають вищу юридичну силу щодо інших джерел права. З цього випливає принцип конституційної законності, з огля­ду на який будь-яка нормоустановча діяльність має здійсню­ватися згідно з конституцією та при неухильному її дотри­манні. Кожна правова норма, видана будь-яким державним органом, набирає юридичної сили тільки тоді, коли правила поведінки, що містяться в ній, не суперечать приписам кон­ституції.

Розглядаючи поняття "конституційний контроль" , слід мати на увазі, що у конституціях зарубіжних країн використовуються різні найменування цієї державної функ­ції: конституційний контроль, конституційний нагляд, кон­ституційна юрисдикція, охорона конституції і т. д.

За часом здійснення розрізняють попередній і подальший конституційний контроль. За попереднього конт­ролю акт перевіряється щодо відповідності до конституції до набрання ним сили. Загальні суди у країнах, де вони мають відповідні повноваження(США) здійснюють подальший.

За характером правових наслідків конституційний контроль може бути консультативним або ухвальним. Рі­шення органу конституційного контролю, прийняте у поряд­ку консультативного контролю, не набирає юридичної сили й має рекомендаційний характер, його виконання грунтуєть­ся на авторитеті органу конституційного контролю.

За ухвального контролю рішення є загальнообов'язкови­ми як у разі визнання акта відповідним до конституції, так і в разі оголошення акта неконституційним, тобто таким, що не має юридичної сили.

25. Органи конституційного контролю у франції

Конституційний контроль у Франції відрізняється великою своєрідністю і не повною мірою збігається з двома загальноприйнятими основними моделями конституційного контролю. Конституційність актів державних органів розглядається різними органами: парламентських — Конституційною радою, органів виконавчої влади — Державною радою.

Конституційна рада складається з дев'ятьох членів, повноваження яких тривають дев'ять років і не підлягають поновленню Крім цього основного складу до Конституційної ради входять усі екс-президенти Республіки.

На Конституційну раду покладено функцію обов'язкового попереднього контролю за конституційністю органічних законів і регламентів палат парламенту. В обов'язки Конституційної ради входить контроль за відповідністю міжнародних договорів Основному закону.

Право запиту про конституційність законів до їх промульгації належить Президентові, Прем'єр-міністру, голові Національних зборів, голові Сенату, а також групам депутатів або сенаторів кількістю 60 чоловік.

Контроль за конституційністю актів виконавчої влади здійснює інший орган — Державна рада, що призначається Президентом і дає висновки Уряду про відповідність його актів закону, а також оцінює з погляду конституційності акти регламентарної влади. Державна рада очолює систему судів адміністративної юстиції і розглядає скарги на їх рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]